Glatt besked för alla som gillar rött vin
2024 09 18
Ett glas rött vin kan vara bra för hälsan.
Det menar forskare från Queen's University i Belfast.
I en ny studie konstaterar forskarna att konsumtion av rött vin kan minska risken för demens med 28 procent.
Det rapporterar The Guardian som tagit del av studien.
Här är anledningen
I studien har forskarna kunnat visa att konsumtion av mat och drycker rika på flavonoider minskar risken för demens med nästan 30 procent.
Flavonoider är så kallade bioaktiva ämnen som finns i mat och dryck. De tillhör gruppen antioxidanter.
– Våra resultat visar att extra intag av flavonoidrika livsmedel varje dag, särskilt bär, te och rött vin, är associerat med en 28 procent lägre risk för demens, säger Amy Jennings, en av forskarna bakom studien, till The Guardian.
– Fyndet är mest märkbart hos individer med hög genetisk risk för demens och hos personer med symptom, fortsätter forskaren.
Uppmanar: Öka konsumtionen
Enligt Amy Jennings går det att minska risken för demens genom att öka den dagliga konsumtionen av flavonoidrika livsmedel.
Personer med hög risk för demens bör i synnerhet följa uppmaningen, menar forskaren.
– För närvarande finns det ingen effektiv behandling för sjukdomen, så förebyggande insatser för att förbättra hälsa och livskvalitet bör vara en viktig folkhälsoprioritet, säger hon till The Guardian.
Svensk alkoholforskare tveksam
Alkoholforskaren och läkaren Sven Andréasson ställer sig tveksam till att rött vin kan motverka demens.
– De senaste studierna talar snarast för motsatsen. Hjärnan krymper med åldern och den krymper mer för de som dricker mycket alkohol, säger han i ett uttalande på Systembolagets hemsida.
– Alkohol är generellt sett inget stort hälsoproblem i mindre mängder, men det främjar inte hälsan. Det är som feta såser och goda efterrätter. Det är tråkigt att avstå till hundra procent och något man kan unna sig, men det är inte bra att äta för mycket och för ofta. Läkare bör därför inte rekommendera alkohol, fortsätter Andréasson.
Foto: L. Hansel
Text: Redaktionen