Grönt te påverkar din hälsa – ny forskning visar hur
2024 09 16
Grönt te kan påverka din hälsa, visar ny forskning.
Grönt te är en populär dryck vars hälsoeffekter länge har diskuterats.
Nu visar en ny, stor studie att det finns ett samband mellan konsumtion av grönt te och canceröverlevnad, rapporterar TV2.
Studien är baserad på data från nästan 6000 kvinnor med äggstockscancer.
Rikt på antioxidanter
Enligt forskarna har alltså personer som regelbundet har druckit grönt te större chans till canceröverlevnad.
– Våra resultat visar att kvinnor som dricker 1-2,5 koppar grönt te per dag innan sin cancerdiagnos har 16 procent större chans att överleva sin cancer jämfört med kvinnor som inte dricker grönt te, säger Allan Jensen, seniorforskare vid Norska Cancerföreningens Center for Cancer Research, till kanalen.
Orsaken till sambandet mellan grönt te och canceröverlevnad är att grönt te är rikt på antioxidanter, enligt forskaren.
– Det blir lite tekniskt, men det finns den grupp antioxidanter som kallas polyfenoler. Det är särskilt polyfenolerna som kallas katekiner med det speciella ämnet EGCG som misstänks ha en gynnsam effekt på cancer, säger han.
Bredare effekt
Även tidigare djurförsök har visat på liknande effekter.
– Här har man sett att dessa ämnen kan hindra cancerceller från att växa och göra att cancercellerna dör, vilket gör att tumörer inte växer lika mycket och därmed i slutändan får man en bättre överlevnad av sin cancer, säger Allan Jensen.
Därför går det inte att utesluta att effekten även gäller andra former av cancer.
Flera hälsofördelar
Grönt te anses vara bra för hälsan på många olika sätt.
Antioxidanterna gör att celler skyddas från skador och att risken för sjukdomar minskar.
Det finns bland annat studier som tyder på att grönt te kan öka ämnesomsättningen och hjälpa till med fettförbränningen, uppger kanalen.
Dessutom kan regelbunden konsumtion av grönt te förknippas med en lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Foto: Robert Donovan, Wikipedia
Text: Redaktionen