Parti vill införa böter på att kalla poliser hora och andra könsord

2021 10 30

Precis som för 45 år sedan ska det återigen bli straffbart att förolämpa och kasta fula ord mot Sveriges poliser.

Det anser Kristdemokraterna som ni vil återinföra den gamla lagen ”Missfirmelse mot tjänsteman” som gick ut på att motverka hat, förolämpningar och hån mot polisen och andra anställda inom rättsväsendet.

Poliser utstår grovt hat

– Poliser får i dag utstå hat, könsord, bli kallade hora och andra okvädningsord i syfte att förnedra polisen och försvåra polisens arbete, säger KD:s rättspolitiska talesperson Andreas Carlsson till Sveriges Radio.

Förslaget handlar bland annat om att motverka de gängkriminellas systematiska trakasserier och hat mot polisen.

Ingår i gängkriminellas marknadsföring

Det cirkulerar inspelningar på nätet där gängkriminella förnedrar till exempel kvinnliga poliser.

– För att stärka sina egna aktier i den gängkriminella miljön och man spelar in och sprider i stora kretsar. Det är en del i marknadsföringen – ett maktspråk som måste tas ifrån de gängkriminella, säger Andreas Carlson till Ekot.

Drabbas av allt grövre påhopp

Lagen Missfirmelse mot tjänsteman togs bort ur svensk lag 1976.

– Det tog sikte på kränkningar av till exempel poliser. När det togs bort i brottsbalken var en anledningarna att den allmänna bestämmelsen om förolämpning var tillräcklig. Men situationen har eskalerat de senaste åren. Och rättsväsendets anställda blir utsatta för allt grövre påhopp när de är ute och gör sitt jobb enligt Kristdemokraterna som anser att dagens lagstiftning inte räcker till, rapporterar Sveriges Radio.

Kvinnliga poliser kallas hora och könsord

Förslaget ingår i Kristdemokraternas nya kriminalpolitiska program som presenteras den här veckan.

– Vi ser att det finns en lucka i lagstiftningen, som inte träffar det som poliser i dag utstår, faktiskt varje arbetspass i utsatta områden, säger KD:s rättspolitiska talesperson Andreas Carlson som berättar hur flera poliser vittnar om att kvinnliga poliser ofta blir kallade hora och andra könsord varje gång de rör sig i vissa områden.

ANALYS

De gängkriminella och även andra grupper trakasserar polisen genom att bland annat spela in på mobiltelefon när de vägrar att följa polisens order. Istället öser de hemska ord över poliserna och sprider klippen med en slags sjuk stolthet på nätet.

Nya hatmedlen fanns inte på 1970-talet

Syftet tycks vara att öka sin makt genom att visa andra kriminella hur illa de kan behandla poliser. Det är en sjuk företeelse som med 100 % säkerhet inte fanns i samma omfattning på 1970-talet då det inte fanns mobiltelefoner och dagens teknik som möjliggör den digitala spridning av hat mot poliser som tyvärr förekommer i dag.

Det är en sjuk företeelse som skapar en vardag bland Sveriges poliser som är skrämmande att ta del av.

Foto: L. Villasmil

[yop_poll id="832"]

JUST NU: Flera fartyg med kryssningsmissiler aktiveras

2025 05 09

Minst tre "fientliga fartyg” bestyckade med kryssningsmissiler har satts in i Svarta havet.

Det uppger den ukrainska flottan på fredagsmorgonen.

Enligt larmet handlar det om fyra fientliga fartyg från Ryssland som aktiverats i havet.

– Varav tre bär kryssningsmissiler av typen ”Kalibr” med en total salva på upp till 14 robotar, varnar Ukrainas maritima styrkor i ett uttalande på Telegram.

Anlänt nyligen

Fartygen ska ha anlänt under under de senaste timmarna. Under torsdagen fanns inga ryska fartyg i Svarta havet, enligt samma källa.

Uppgifterna om sjösättningen kommer efter att Ryssland ropat ut en ensidig vapenvila från onsdag till lördag, en vapenvila som sammanfaller med det ryska firandet av segern mot Nazityskland. En stor parad med högt uppsatta gäster från hela världen, bland annat Kinas diktator Xi Jinping, väntas under fredagen i Moskva.

Brutit hundratals gånger

Ryssland har vid upprepade tillfällen anklagats för att ha brutit mot vapenvilan.

Andrii Sybiha, Ukrainas utrikesminister, uppgav igår att Ryssland genomfört 734 attacker mot ukrainska trupper och ukrainskt land sedan “vapenvilan” skulle ha startat.

– Jag talade just med Ukrainas militära ledning, som gav information om situationen vid frontlinjen. Förutsägbart nog visar sig Putins “paradvapenvila” vara en fars, framhåller Sybiha på X.

Ivan Fedorov, guvernör i den ukrainska regionen Zaporizhzhia, uppger samtidigt på sociala medier att regionen attackerats 220 gånger de senaste 24 timmarna.

Vill ha 30 dagar

Ukraina har avvisat det ryska beskedet om tre dagars “vapenvila”. Istället kräver man ett 30 dagar långt eldupphör, ett krav som ligger i linje med USA:s förslag.

– Vi värdesätter människoliv, inte parader. Det finns ingen anledning att vänta till den 8 maj. Vapenvilan bör inte bara gälla några dagar, för att sedan återgå till dödande. Den måste vara fullständig och ovillkorlig, uttryckte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett inlägg på X efter Rysslands besked.

Kan inte garantera säkerheten

Zelenskyj sade i helgen att Ukraina inte kan garantera utländska delegationers säkerhet när de besöker Moskva i samband med paraderna i den ryska huvudstaden.

I veckan har den sammanlagt största drönarattacken mot Ryssland någonsin genomförts, uppger bland annat oberoende Moscow Times. Enligt det ryska försvarsdepartementet har totalt 524 ukrainska drönare skjutits ned, vilket bland annat fått flera flygplatser runt Moskva att tillfälligt akutstänga.

Ukraina har inte kommenterat saken, men har tidigare framhållit att angrepp mot ryskt territorium utgör svar på de fortsatta ryska bombningarna mot civila mål i Ukraina.

Arkivfoto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Klädkod föreslås i skolan – förbud mot två vanliga plagg

2025 05 09

Ordningsstörningar i skolan är en fråga som berör hela Sverige.

Skolan måste tillbaka till grunderna.

Det budskapet är tydligt från Sveriges regering.

– Vi behöver mer ordning i klassrummet och mer ordning i skolsystemet.

– Skolmiljön ska präglas av ordning, trygghet och studiero. Regeringen vill ha ett stärkt ledarskap i skolan och skapa bättre förutsättningar för skolor och andra aktörer att arbeta tillsammans för en tryggare skola, framhåller det svenska utbildningsdepartementet.

Lokalt förslag: förbjud keps och jackor

En delfråga i ämnet rör vilket betydelse elevernas klädsel har för ordningen. Frågan har länge diskuterats över hela landet och återkommer från och till i debatten.

Nu går Moderaterna i Stockholm, som är opposition i kommunen, fram med ett skarpt förslag om saken.

Partiet vill införa en klädkod där kepsar och dunjackor ska förbjudas under lektionstid, rapporterar DN.

– Vi anser inte att dunjackor på mattelektionen eller kepsar på engelsklektionen hör till skoldagen. Inte heller de midjeväskor som idag kallas becknarväskor, säger Andréa Hedin (M), oppositionsborgarråd Stockholms stad, till tidningen.

Känslig fråga: "diskriminering"

Frågan om kepsförbud är känslig.

Fler och fler skolor har de senaste åren plockat bort regler som inte tillåter keps under lektionstid. Andra har satt in skarpt förbud mot huvudbonaden. Många skolor är splittrade i frågan, enligt en enkät som SVT tidigare genomfört.

Det finns också skarp kritik mot den typen av förbud.

– Eftersom kepsen är ett hjälpmedel för elever som behöver sålla bort intryck så är det här ungefär som om man skulle förbjuda glasögon. Det skulle till och med kunna räkna som diskriminering, har beteendevetaren Anna Sjölund tidigare sagt till SVT.

S-svaret: "Symbolpolitik"

Stockholmsmoderaternas förslag inkluderar även ett mobilförbud.

Det är dock inte tal om någon skoluniform, som är en stark tradition i exempelvis Storbritannien.

Skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) har svarat på M:s förslag om nya ordningsregler.

Hon kallar det för “symbolpolitik”.

Det är klart att vi har en utmaning med utåtagerande barn som behöver mycket mer stöd. Men det är inget vi löser med en klädkod, säger Bjuggren till DN.

Foto: Y. Tjiuwanda

Text: Redaktionen