Nyttiga maten som sjunker i pris – rekommenderas för hälsan

2024 09 13

En av våra nyttigaste maträtter har sjunkit i pris, vilket experter tycker är bra för folkhälsan.

Matpriser och vår egen ekonomiska situation påverkar våra matvanor.

De senaste åren har inflationen fått många svenskar att skära ned på sin konsumtion – och undvika vissa varor trots att de är nyttiga.

Det gäller bland annat fisk.

Men på senare tid har priset på fisk börjat gå ned, rapporterar SR.

Det är bra eftersom fisk anses vara väldigt bra för hälsan.

– Man äter olika beroende på hur mycket man har i plånboken, och fisk är faktiskt ofta en sådan sak som får stryka på foten, säger Elisabeth Strömblad, dietist på region Jämtland-Härjedalen, till radiokanalen.

Flera gånger i veckan

Fisk innehåller en rad ämnen som är nyttiga för oss, och svenskar skulle behöva äta mer fisk än vad vi gör idag, enligt experten.

Bara tre av tio svenskar äter fisk så ofta som rekommenderas, rapporterar radiokanalen.

– Om man äter fisk 2-3 gånger i veckan så får man lättare i sig en del näringsämnen som ibland kan vara lite svåra att få till, till exempel D-vitamin, jod och silen. Sedan är det klart har vi de feta fiskarna, de innehåller omega 3, säger Elisabeth Strömblad.

Det finns även en annan fördel med att äta fisk ett par gånger i veckan:

Det leder till att vi äter mindre kött. Att äta för mycket kött kan nämligen också vara dåligt.

– Äter du en fiskmåltid mer så äter du liksom en korvmiddag mindre, och det vet vi också är hälsosamt, säger hon till radiokanalen.

Man bör dock inte äta fisk alltför ofta, eftersom det bland annat kan innehålla en del tungmetaller.

Rekommenderas av Livsmedelsverket

Men de flesta svenskar skulle alltså behöva äta mer fisk.

Det bekräftas även av Livsmedelsverket, som understryker att fisk innehåller mycket nyttigheter.

– Fisk är så nyttigt att det är bra att äta två till tre gånger i veckan. Bland annat innehåller det mycket av näringsämnen som är svårt att få tillräckligt av, uppger Livsmedelsverket på sin hemsida.

Om man konsumerar på ett någorlunda medvetet sett är fisk också ett bra val ur hållbarhetssynpunkt.

– Att äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan är hållbart för miljön, men välj fisk som påverkar så lite som möjligt. Köp alltid miljömärkt fisk. Välj gärna olika arter av fisk. Då sprids belastningen på många arter i stället för på några få, rekommenderar Livsmedelsverket.

Foto: J Briscoe

Text: Redaktionen


Kundrusning till Rusta – går ut med oväntat besked

2024 09 13

Rusta har lyft i motvind och trotsar utmanande omständigheter.

Det står klart när butikskedjan nu redovisar sina resultat från årets första kvartal.

Under perioden har Rusta stärkt lönsamheten och ökat försäljningen inom samtliga segment och dessutom höjt sin nettoomsättning med 3,7 procent jämfört med förra året.

Totalt ligger nu nettoomsättningen på 3 069 miljoner kronor och rörelseresultatet har ökat från 298 miljoner till 351 miljoner kronor.

Detta trots att varuhuset själva menar att det knappt vore möjligt under de ekonomiska förutsättningar som finns.

– Rusta uppnådde under det första kvartalet fortsatt försäljningstillväxt och stärkt lönsamhet inom samtliga segment, trots en utmanande marknad med försiktiga konsumenter, säger Göran Westerberg, vd för Rusta, i en kommentar.

"Antalet nya medlemmar ökar kraftigt"

Han understryker att förklaringen tycks finnas i att Rusta har hittat ett metodiskt sätt att arbeta på som även av allt att döma får kunder att vallfärda till butikerna.

Genom god kostnadskontroll och högre produktivitet genom hela värdekedjan har vi stärkt bruttomarginalen, vilket resulterat i ökad vinst under kvartalet. Samtidigt ökar antalet nya medlemmar i vår kundklubb kraftigt. säger Göran Westerberg.

– Det visar på styrkan i Rustas koncept, där vår tydliga lågprisposition fortsätter att attrahera nya kunder under lågkonjunkturen. En fantastisk kundbas att bygga vidare på när konjunkturen väl vänder.

LÄS MER: Lågpriskedja expanderar i Sverige – 12 nya butiker

"Vansinniga siffror"

Beskedet är ett stort sådant för Rusta som växer som aldrig förr.

Och det finns egentligen ingenting som kan hejda lågprismarknaden, förklarade Göran Westerberg i en intervju med Di tidigare i somras.

Av kundklubbens totalt 5,6 miljoner medlemmar i Norden hade 850 000 av dem strömmat in bara under det senaste året, deklarerades det i juli.

Enligt Rusta har 80 procent av alla svenskar mellan 16 och 80 år handlat i någon av deras butiker.

– Det är vansinniga siffror. Så av runt 7,6 miljoner individer i åldersspannet, rör sig cirka 6,2 miljoner hos oss, sade Göran Westerberg till tidningen vid tillfället.

Enligt vd:n “gled man in på börsen” på en tveksam marknad i uppstarten. Utmaningen har varit att slå hjål på myten om att lågrpriskonceptet bara fungerar under svåra ekonomiska tider.

– Jag är helt övertygad om att vi har en plats på den europeiska marknaden, att vi fyller en lucka, säger Göran Westerberg till Di.

LÄS MER: Anstormning till Rusta – “vansinniga siffror”

Foto: Rusta

Text: Redaktionen


Biljätte slutar tillverka elbil – ingen vill ha den

2024 09 13

Fiat inför nu produktionsstopp på en av sina modeller.

Det går som bekant mycket trögt på elbilsmarknaden.

Flera ledande bilmärken har noterat att intresset på marknaden är svalt för närvarande.

Fiat är nästa biljätte att märka av trenden tydligt, och stoppar nu tillverkningen av elbilen Fiat 500e – för att ingen vill ha den.

Det rapporterar Carup.

Nödstoppar produktion

Stellantis, som äger Fiat, nödstoppar produktionen av Fiat 500e på grund av att intresset är häpnadsväckande svagt.

Stellantis hänvisar i ett uttalande till en sviktande elbilsmarknad.

– Åtgärden är nödvändig på grund av den nuvarande bristen på beställningar kopplat till de djupa svårigheter som alla tillverkare upplever på den europeiska elbilsmarknaden, förklarar biltillverkaren Stellantis.

Arbetar på hybrid

Enligt bilsajten Carscoops så arbetar Fiat nu på en ny hybridmodell som kommer att vara färdig tidigast mot slutet av nästa år.

– I stället för att uppdatera den äldre ICE 500 för att fortsätta sälja den, har Fiat valt att skapa en ny hybridmodell genom att göra en omkonstruktion av den elektriska 500e för att acceptera en liten förbränningsmotor och elmotor, förklarar Carscoops.

– Men den bilen, 500 Ibrida, kommer inte att vara klar förrän i slutet av 2025 eller, mer troligt, 2026, vilket gör att Fiat-återförsäljarnas skåp kommer att se påfallande tomma ut under de kommande 18 månaderna.

Går fortsatt trögt

I branschorganisationen Mobility Swedens senaste rapport framgår att det går trögt generellt på fordonsmarknaden.

– Mobility Swedens nyregistreringsstatistik i augusti uppvisar röda siffror för samtliga fordonsslag. Personbilsregistreringarna minskar och uppvisar en fortsatt svag privatmarknad för elbilar, förklarar Mobility Sweden.

– De tunga fordonen har haft en tuff månad som till stor del beror på rekordregistreringar i fjol för tunga lastbilar och försenade leveranser av upphandlade bussar. För att vända den negativa trenden krävs styrmedel och incitament som främjar föryngring av fordonsflottan.

Det hoppas man på

I branschen hoppas man att en vändande konjunktur och sänkta räntor kan bidra till att marknaden får sig en skjuts.

Foto: M. Ferrero

Text: Redaktionen