Koltrastar faller till marken – nu varnas människor

2024 09 13

Flera koltrastar har fallit till marken i Danmark.

Döda fåglar har hittats i parker och trädgårdar runt om i landet.

Danmarks ornitologiska förening DOF uppger i ett pressutskick att man fått ”oroande många samtal” från fågelskådare om ”extraordinära antal” döda, döende eller försvagade koltrastar i trädgårdar och parker.

– Sedan början av augusti har vi fått över hundra samtal från danskar som hittat döda koltrastar, eller observerat fåglar med konstigt beteende. Kanske har trastarna suttit apatiskt på gräsmattan och har sedan dukat under kort därefter, säger Knud Flensted, biolog på DOF.

Virus upptäckt – kan smitta människor

På fredagen går Statens Serum Institut (SSI), som är en del av det danska hälsoministeriet, ut med mer information om de döda fåglarna.

Enligt SSI har fåglarna dött i det så kallade Usutuviruset. Det är första gången som smittan upptäckts i Danmark.  

Usutuviruset sprids via myggor och drabbar särskilt fåglar. Det kan även överföras från fåglar till människor via bitande myggor.

Hos människor kan Usutuvirusinfektion ge feber, hudutslag och gula ögon och i sällsynta fall kan människor drabbas av allvarliga neurologiska symtom.

– Bland de mycket få fall av symptomatisk sjukdom som finns beskrivna har vissa haft mild sjukdom med utslag och feber medan enstaka med nedsatt immunförsvar haft mer allvarlig sjukdom med hjärninflammation, skriver Folkhälsomyndigheten om viruset.

Så sprids viruset 

Usutuviruset har spridit sig till Europa via flyttfåglar som tar med sig myggorna när de beger sig norrut. Smittan har framför allt noterats i södra Europa men också i Nederländerna, Tyskland och England.

I Danmark har majoriteten av fallen rapporterats i de södra delarna av landet.

– Det stämmer överens med att Usutu-virus har dokumenterats hos trastar i Schleswig-Holstein omedelbart söder om den dansk-tyska gränsen, säger Knud Flensted.

Varnar människor

Även om Usutuviruset inte utgör någon större fara för människor så är utvecklingen oroande, enligt flera experter.

Smittoutbrottet i Danmark är en indikation på att ett farligare myggburet virus snart kan nå norra Europa.

– Usutuviruset ligger alltid ett till tre år före West Nile-viruset. Så det här är en kraftfull signal om att även West Nile-viruset är på väg till oss, säger forskaren Rene Bødker till TV2.

West Nile-viruset är farligare för människor. 

Hos människor kan sjukdomen yttra sig på olika sätt. I majoriteten av fallen uppträder inga symtom överhuvudtaget (cirka 80 procent). 

Övriga får oftast lindrig sjukdom med influensaliknande symtom som feber, huvud och muskelvärk, illamående och kräkningar. Ibland ses ett rödflammigt utslag och svullna lymfkörtlar. 

I sällsynta fall kan sjukdomen få allvarliga konsekvenser och vara livshotande. 

– Äldre och personer med nedsatt immunförsvar har störst risk för allvarlig sjukdom, framhåller Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Foto: Jim resp A. Dragun

Text: Redaktionen


Kundrusning till Rusta – går ut med oväntat besked

2024 09 13

Rusta har lyft i motvind och trotsar utmanande omständigheter.

Det står klart när butikskedjan nu redovisar sina resultat från årets första kvartal.

Under perioden har Rusta stärkt lönsamheten och ökat försäljningen inom samtliga segment och dessutom höjt sin nettoomsättning med 3,7 procent jämfört med förra året.

Totalt ligger nu nettoomsättningen på 3 069 miljoner kronor och rörelseresultatet har ökat från 298 miljoner till 351 miljoner kronor.

Detta trots att varuhuset själva menar att det knappt vore möjligt under de ekonomiska förutsättningar som finns.

– Rusta uppnådde under det första kvartalet fortsatt försäljningstillväxt och stärkt lönsamhet inom samtliga segment, trots en utmanande marknad med försiktiga konsumenter, säger Göran Westerberg, vd för Rusta, i en kommentar.

"Antalet nya medlemmar ökar kraftigt"

Han understryker att förklaringen tycks finnas i att Rusta har hittat ett metodiskt sätt att arbeta på som även av allt att döma får kunder att vallfärda till butikerna.

Genom god kostnadskontroll och högre produktivitet genom hela värdekedjan har vi stärkt bruttomarginalen, vilket resulterat i ökad vinst under kvartalet. Samtidigt ökar antalet nya medlemmar i vår kundklubb kraftigt. säger Göran Westerberg.

– Det visar på styrkan i Rustas koncept, där vår tydliga lågprisposition fortsätter att attrahera nya kunder under lågkonjunkturen. En fantastisk kundbas att bygga vidare på när konjunkturen väl vänder.

LÄS MER: Lågpriskedja expanderar i Sverige – 12 nya butiker

"Vansinniga siffror"

Beskedet är ett stort sådant för Rusta som växer som aldrig förr.

Och det finns egentligen ingenting som kan hejda lågprismarknaden, förklarade Göran Westerberg i en intervju med Di tidigare i somras.

Av kundklubbens totalt 5,6 miljoner medlemmar i Norden hade 850 000 av dem strömmat in bara under det senaste året, deklarerades det i juli.

Enligt Rusta har 80 procent av alla svenskar mellan 16 och 80 år handlat i någon av deras butiker.

– Det är vansinniga siffror. Så av runt 7,6 miljoner individer i åldersspannet, rör sig cirka 6,2 miljoner hos oss, sade Göran Westerberg till tidningen vid tillfället.

Enligt vd:n “gled man in på börsen” på en tveksam marknad i uppstarten. Utmaningen har varit att slå hjål på myten om att lågrpriskonceptet bara fungerar under svåra ekonomiska tider.

– Jag är helt övertygad om att vi har en plats på den europeiska marknaden, att vi fyller en lucka, säger Göran Westerberg till Di.

LÄS MER: Anstormning till Rusta – “vansinniga siffror”

Foto: Rusta

Text: Redaktionen


Biljätte slutar tillverka elbil – ingen vill ha den

2024 09 13

Fiat inför nu produktionsstopp på en av sina modeller.

Det går som bekant mycket trögt på elbilsmarknaden.

Flera ledande bilmärken har noterat att intresset på marknaden är svalt för närvarande.

Fiat är nästa biljätte att märka av trenden tydligt, och stoppar nu tillverkningen av elbilen Fiat 500e – för att ingen vill ha den.

Det rapporterar Carup.

Nödstoppar produktion

Stellantis, som äger Fiat, nödstoppar produktionen av Fiat 500e på grund av att intresset är häpnadsväckande svagt.

Stellantis hänvisar i ett uttalande till en sviktande elbilsmarknad.

– Åtgärden är nödvändig på grund av den nuvarande bristen på beställningar kopplat till de djupa svårigheter som alla tillverkare upplever på den europeiska elbilsmarknaden, förklarar biltillverkaren Stellantis.

Arbetar på hybrid

Enligt bilsajten Carscoops så arbetar Fiat nu på en ny hybridmodell som kommer att vara färdig tidigast mot slutet av nästa år.

– I stället för att uppdatera den äldre ICE 500 för att fortsätta sälja den, har Fiat valt att skapa en ny hybridmodell genom att göra en omkonstruktion av den elektriska 500e för att acceptera en liten förbränningsmotor och elmotor, förklarar Carscoops.

– Men den bilen, 500 Ibrida, kommer inte att vara klar förrän i slutet av 2025 eller, mer troligt, 2026, vilket gör att Fiat-återförsäljarnas skåp kommer att se påfallande tomma ut under de kommande 18 månaderna.

Går fortsatt trögt

I branschorganisationen Mobility Swedens senaste rapport framgår att det går trögt generellt på fordonsmarknaden.

– Mobility Swedens nyregistreringsstatistik i augusti uppvisar röda siffror för samtliga fordonsslag. Personbilsregistreringarna minskar och uppvisar en fortsatt svag privatmarknad för elbilar, förklarar Mobility Sweden.

– De tunga fordonen har haft en tuff månad som till stor del beror på rekordregistreringar i fjol för tunga lastbilar och försenade leveranser av upphandlade bussar. För att vända den negativa trenden krävs styrmedel och incitament som främjar föryngring av fordonsflottan.

Det hoppas man på

I branschen hoppas man att en vändande konjunktur och sänkta räntor kan bidra till att marknaden får sig en skjuts.

Foto: M. Ferrero

Text: Redaktionen