Flera sjuka av “världens farligaste bakterie” – varning utfärdad i Sverige
2024 09 11
Fem personer i Frankrike har smittats av den mycket allvarliga men sällsynta sjukdomen botulism.
Samtliga har lagts in på sjukhus i staden Tours och akutvårdas.
Personerna ska alla ha blivit sjuka efter att ha fått i sig pestosås som tillagats med vitlök, uppger lokala myndigheter enligt AFP.
Två av dem ligger för närvarande i respirator, men är vid medvetande.
Varnats i Sverige
Samtliga i sällskapet hade varit på samma födelsedagsmiddag där peston serverades.
Bakterien som orsakar botulism beskrivs som ett gift som är “ett av de starkaste man känner till”, framhåller Folkhälsomyndigheten.
– Ett “snapsglas” rent botulinumtoxin skulle räcka till att döda hela Sveriges befolkning, uppger myndigheten.
Sjukdomen är i många fall livshotande och kan bland annat orsakas av att grönsaker hanterats på fel sätt.
Så sent som förra veckan gick Livsmedelsverket i Sverige ut och varnade just för den farliga bakterien i samband med att man skördar egenodlade grönsaker.
– Intresset för att göra egna grönsaksinläggningar är stort. Den här skördesäsongen vill vi påminna om att vi nyligen har uppdaterat våra råd om hur du lägger in grönsaker på ett säkert sätt för att undvika bakterien Clostridium botulinum, understryker myndigheten i ett pressutskick.
LÄS MER: Livsmedelsverket går ut med grönsaksvarning
Letar efter 600 burkar
Att man fått i sig mat som förorenats av giftet, ofta på grund av felaktig tillredning, är det vanligaste sättet att drabbas av botulism.
Nu försöker myndigheterna i Frankrike att lokalisera omkring 600 burkar av den utpekade peston innan fler äter av innehållet, framhåller AFP vidare.
– Folk som köpt samma sås måste kasta den, säger prefekten Patrice Latron.
Tre former av botulism
Det finns enligt Folkhälsomyndigheten tre former av botulism: klassisk botulism, sårbotulism och spädbarnsbotulism. Den förstnämnda är den vanligare av dem.
– Vid klassisk botulism har man förgiftats av något (felaktigt tillrett) livsmedel, i vilket bakterierna kunnat tillväxa samt bilda toxin och som inte heller kokats före konsumtion (till exempel hemkonserv, fiskinläggning, vacuumförpackad fisk eller korv), förklarar Folkhälsomyndigheten.
30-tal fall i Sverige
Tiden till insjuknande är ofta mellan 6 till 36 timmar. Ibland kan det ta flera dygn. Sjukdomen smittar inte från person till person.
Huvudsakliga symtom innefattar bland annat illamående, kräkningar, yrsel, talsvårigheter, dubbelseende och efter hand andningsförlamning.
Sedan 1969 har ett 30-tal fall av botulism rapporterats i Sverige. Vid flera fall har konsumtion av felaktigt tillagad fisk varit anledningen.
Foto: S. Andrews
Text: Redaktionen