Livsmedelsverket: “Fler hushåll måste hjälpas åt med detta”
2024 09 10
Livsmedelsverket riktar nu en uppmaning till Sveriges hushåll.
Myndigheten framhåller att matsvinn är ett fortsatt stort problem.
Därför måste fler hushåll göra mer för att minska på svinnet.
Livsmedelsverket understryker att det rör sig om en gemensam insats.
“Är ett slöseri”
Alltför många svenska hushåll slänger mat som inte behöver slängas, förklarar myndigheten.
– Matsvinn är ett slöseri på både pengar och resurser. Livsmedelsverket har undersökt matsvinnets kostnader i hemmet och i genomsnitt slänger vi ätbar mat för 1330 kronor per person och år.
– För en familj med två vuxna och två barn innebär det en årlig kostnad på över femtusen kronor. Totalt slänger vi mat för 14 miljarder kronor per år i de svenska hushållen.
Sparar pengar
Livsmedelsverket meddelar att det är ett smart sätt att spara pengar på.
– En familj har många utgifter och att minska sitt matsvinn är ett enkelt sätt att spara pengar. Sedan är vi alla en del av ett större samhälle, och när vi alla gör små förändringar i hemmet, gör det stor skillnad för helheten, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
– Först och främst måste fler bli medvetna om sitt matsvinn, som annars lätt glöms bort. Det är först då som man kan göra något åt detta slöseri.
Det slängs mest
Det som slängs allra mest är frukt och bröd.
– Frukt och grönsaker är, tillsammans med bröd, den kategori av livsmedel som oftast slängs i onödan och är även den kategorin som utgör den största kostnaden, fortsätter myndigheten.
– Men även kött och fisk, som är dyrare livsmedel, är en stor del av matsvinnets kostnad i hushållen trots att vi slänger mindre av dessa.
Skillnad på könen
Det tycks finnas en skillnad på könens syn på saken.
– Tidigare konsumentundersökningar har visat att många har påverkats av högre matpriser och därför lagt större fokus på att minska sitt matsvinn.
– Kvinnor anser i högre utsträckning än män att både den egna ekonomin och klimatet och miljön är mycket viktiga anledningar till att minska svinnet.
Text: Redaktionen