6 av 10 svenskar delar samma rädsla – om sina grannar
2024 09 05
Hela 60 procent av svenskarna bär på en rädsla som handlar om relationen till grannarna.
Svenska grannrelationer är inte så goda som de skulle kunna vara.
En ny trendrapport från Svensk Fastighetsförmedling visar att svenska folkets relationer till sina grannar ofta verkar styras av rädslor.
Det är framför allt två saker som svenskarna verkar vara rädda för när de träffar grannarna, enligt undersökningen.
Två stora rädslor
Hela 6 av 10 möter bara sina grannar i förbifarten, när de går om varandra i bostadsområdet eller trapphuset. De har alltså ingen djupare relation till sina grannar.
De frostiga relationerna tycks bero på två faktorer: Rädsla för pinsamhet, och rädsla för att vara till besvär.
Detta hindrar utvecklingen av sociala och hjälpsamma grannskap, och ingen positiv utveckling har skett sedan undersökningen gjordes senast, enligt Svensk Fastighetsförmedling.
– Det är tydligt att det finns en stor outnyttjad grannpotential. Genom mer kontakt med våra grannar kan ensamheten minska och trygghet öka. Allt börjar med ett enkelt hej, det är inte svårare än så, säger Jennie Skogsborn Missuna, CXO på Svensk Fastighetsförmedling.
Grannrelationer skapar trygghet
Trots rädslan så verkar många svenskar dela uppfattningen att goda grannrelationer är viktiga.
I undersökningen framkommer det att trygghet är den viktigaste trivselfaktorn för svenskar, och 7 av 10 anser att goda grannrelationer kan ge en ökad känsla av trygghet.
Dessutom svarar fler än hälften att goda grannrelationer kan minska känslor av ensamhet och öka känslor av tillhörighet.
Hålla grannens hemlighet
Undersökningen visar också att de flesta svenskar är beredda att hjälpa sina grannar i vardagen. Exempelvis så kan 7 av 10 tänka sig att låna ut verktyg till sina grannar, även om bara 3 av 10 gör det idag. De flesta kan också tänka sig att exempelvis ta in posten eller vattna blommor åt sina grannar.
Men det är som sagt inte alltid som viljan att hjälpa förverkligas i praktiken.
– Vi ser ett tydligt gap mellan människors inställning och handling när det gäller att hjälpa grannar. Det finns många individer som gärna hjälper sina grannar med både det ena och det andra om de bara får frågar. Exempelvis kan 3 av 10 till och med tänka sig att hålla en hemlighet åt en granne, säger Jennie Skogsborn Missuna.
Svensk Fastighetsförmedlings tre bästa tips för goda grannrelationer är att småprata, visa hänsyn och vara hjälpsam.
Foto: Michal Lis
Text: Redaktionen