Kan ersätta allt framtida kött – men experter varnar
2024 09 05
Experter varnar för baksidan med att ersätta den framtida köttproduktionen.
Kött anses av många vara dåligt för såväl hälsan som klimatet.
Därför hoppas en del att vi i framtiden kommer att ersätta kött med andra produkter.
Finska Sitra och Naturresursinstitutet har räknat ut att inhemsk produktion av växtprotein kan täcka nästan hela befolkningens behov av protein, rapporterar Svenska Yle.
Samtidigt varnar experter för riskerna med en sådan utveckling.
”Röda siffror under strecket”
Spannmålsexpert Max Schulman från Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter (MTK) varnar för att skiftet från kött till växtprotein inte blir så enkelt i praktiken.
Idag äter finländarna till 60 procent animaliskt protein.
– Producenterna är nog med på noterna, men det måste finnas en fungerande marknad och det måste bli något annat än bara röda siffror under strecket, säger han till kanalen.
Han är skeptisk till Finlands möjlighet att ersätta köttproduktionen med växtprotein.
Han menar att industrin i så fall måste ha en god bild av vad som efterfrågas, och man måste kunna erbjuda kvalitet. Annars blir det en svår omställning.
– Det är som med all mat, det ska smaka gott för att folk ska vilja ha det, säger han.
”År med missväxt”
En omställning från köttproduktion till växtproteiner skulle kräva en mycket långsiktig politisk planering och långa kontrakt för producenterna, menar han.
– Alla som jobbar under det stora taket, alltså under blå himmel, vet att det är för kort tid. Vi har väder och vind och det kan komma år med missväxt. Då behövs en säkerhet längre framåt, säger Max Schulman till kanalen.
Han menar därför att det blir svårt att ställa om helt till växtprotein.
Krävs kunskap
Forskare har även varnat för att upptaget av protein inte är helt jämförbart om man exempelvis byter ut köttbullar mot vegobullar, har SvD tidigare rapporterat. Att äta vegetarisk mat passar bäst för den som är påläst och vet vad som krävs för att få i sig tillräckligt med protein och näring.
Foto: Nanxi Wei
Text: Redaktionen