Många drabbas av besvärlig sjukdom – orsakas av skärmar

2024 09 02

Experter slår larm om att allt fler drabbas av en besvärlig sjukdom som orsakas av skärmar, men det finns sätt att undvika problemet.

De flesta människor spenderar åtskilliga timmar per dygn framför skärmar.

Det kan få långvariga konsekvenser för våra ögon, enligt experter.

Allt fler drabbas av ögontorrhet och andra besvär, vilket kanske inte låter så farligt – men problemet riskerar att bli värre med tiden, varnar norska experter, enligt NRK.

”Livskvaliteten försämras kraftigt”

Ögonläkaren och professorn Tor Paaske Utheim är en av flera experter som slår larm, rapporterar den norska kanalen.

De senaste åren har det skett en relativt stor ökning av förekomsten av torra ögon, särskilt bland yngre personer.

– Det är mer än bara lite obehag. Det är en inflammatorisk sjukdom. Många patienter upplever att de är mindre produktiva både hemma och på jobbet och att deras livskvalitet försämras kraftigt, säger Tor Paaske Utheim till kanalen.

Frekvent skärmanvändning leder till att vi blinkar mycket mindre när vi sitter framför skärmen, vilket kan orsaka besvär med tiden.

– Att blinka är viktigt då det hjälper till att förnya tårfilmen. Det är vanligt att patienterna blir sämre under hela dagen efter många timmars skärmanvändning och att de blir bättre under perioder utan skärm, säger han.

Minska riskfaktorer

Ögontorrhet behöver förstås inte alltid bero på mycket skärmtid, det finns även andra faktorer som kan lika bakom den typen av besvär.

Men det är ändå viktigt att minska riskfaktorer för att motverka problemet.

Ett sätt kan vara att minska skärmtiden, vilket många dock tycker är svårt.

Andra sätt kan vara att placera skärmen lågt så att man kan titta ned på den, vilket är bra för ögonen.

Man bör också ta regelbundna pauser och tänka på att blinka mycket.

Dessutom bör man undvika skärmar med reflexer och istället använda ”matta” skärmar.

Om man har nedsatt syn ska man också se till att ha glasögon som är väl anpassade för skärmanvändning, enligt Tor Paaske Utheim.

Om problemet med torra ögon inte behandlas så blir det i regel värre år för år.

Även Norges Optikerförbund har noterat att fler verkar ha problem med torra ögon, och tror att ökad skärmtid är en av förklaringarna bakom ökningen, rapporterar NRK.

Foto: Emily Wade

Text: Redaktionen


Experter avråder: ladda aldrig din mobil så här

2024 10 03

Folk förstör sina mobiltelefoner genom att ladda dem på fel sätt.

En gång om dagen, och gärna på natten eller på jobbet.

Det är laddrutinen för många mobilanvändare.

Men det kan vara ett stort misstag, flaggar flera experter.

Såväl i Sverige som utomlands avråds nu folk från att ladda sin telefon under lång tid – och man bör även undvika att låta den ladda ur helt.

– Om du låter din telefon vara inkopplad eller låter den dö, minskar batteriets livslängd snabbt. Istället bör du sikta på att hålla din laddningsnivå mellan 20-80 procent.

Det säger Kewin Charrion, chef för den avdelning som lagar begagnade mobiler på företaget Back Market, till Daily Mail.

Brandkåren: Ha den inte i soffan

Åsikten delas av räddningstjänsten i Sverige. Från deras perspektiv handlar dock rekommendationen om att inte ladda telefonen under natten främst om brandsäkerhet.

– Det som kan hända med batterierna är att det sker en termisk rusning i batteriets celler. Batteriet värmer upp sig själv så pass att det kan antända och då bildas den här gasen som är så giftig, har Kristian Gissler från brandkåren i Attunda sagt till TV4 Nyheterna tidigare.

– Undvik att ha den i sängen eller soffan, hellre på ett bord. Och det ska finnas en fungerande brandvarnare i varje hem – det är jätteviktigt.

Kan sno bilder via sladden

Det finns dock fler vanliga misstag folk begår när de laddar sina telefoner.

Och de har ingenting med brandrisker eller att man sliter ut batteriet att göra.

Istället handlar det om att telefonen kan utsättas för skadlig programvara om man inte är försiktig, vilket bland annat FBI, USA:s federala polismyndighet, återkommande varnat om.

Dessutom kan bilder från telefonen föras över till andra enheter.

Den risken finns när du laddar på offentliga laddningsstationer som blir allt vanligare, till exempel på köpcentrum eller flygplatser.

Även sms, e-post och kontaktuppgifter är då i farozonen.

Ta med din egen laddare och USB-sladd och använd ett eluttag istället, framhåller FBI på X.

Foto: A. Haslinger

Text: Redaktionen


Ny lag införs – bilägare riskerar kalldusch

2024 10 02

Lagen om nya regler för bensin och diesel är nu officiellt klubbad.

Beslutet fastställdes av riksdagen genom en omröstning förra veckan.

Det handlar om det nya EU-handelssystemet ETS2 som innebär utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Från och med 1 januari 2025 måste drivmedelsbolagen nu börja rapportera sina utsläpp. Därefter behöver de till år 2027 köpa en utsläppsrätt för att kompensera för sin försäljning av bensin och diesel.

Kort sagt rör det sig om ett successivt ökat pris på koldioxid inom hela EU för att minska utsläppen.

Kritiker: priserna kan skjuta i höjden

Men i samband med att riksdagen nu klubbat igenom regeln för Sveriges räkning höjs upprörda röster.

Kritiker menar att priserna på bränsle fullständigt kan skjuta i höjden som följd av ETS2.

– Utsläppsrätten är en rörlig komponent som läggs ovanpå övriga delar av drivmedelspriset. Eftersom det är marknaden som styr är det svårt att sia om hur stor den exakta effekten blir, säger Viktor Gunnarsson, som representerar branschorganisationen Drivkraft Sverige där han ansvarar för konkurrenskraftfrågor, till Sveriges största bilmagasin Vi Bilägare.

"Världens bästa styrmedel"

Regeringen ställde sig tidigt bakom implementerandet av det nya utsläppshandelsystemet i svensk lag. Redan i maj gav man första klartecknet.

– EU:s utsläppshandelssystem är världens bästa styrmedel för att minska utsläppen. Eftersom det är väldigt bråttom så har regeringen beslutat att Sverige ska ligga i framkant och införa fler sektorer i det nya ETS-systemet, som vi är med i redan från start, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari vid tillfället.

Kallduschen: "40 kronor vid pump"

I propositionen räknar regeringen med ungefär en krona högre literpris 2027.

Men framåt 2040 kan priset ha ökat betydligt kraftigare. Konsumentorganisationen M Sverige har kallat det en “kalldusch” för bilister.

– Vi har haft möten med företrädare inom bränslebranschen som tror att bränslepriset kan öka till uppemot 40 kronor per liter, har även Bränsleupprorets talesperson Peder Blohm Bokehielm tidigare sagt till motormagasinet Carup.

Lovar kompensera bilägare

Redan i maj underströk Romina Pourmokhtari att man planerar att kompensera konsumenter och verksamheter för effekterna på drivmedelpriserna som införandet av ETS2 innebär.

Det beskedet står kvar, men exakt hur det ska gå till finns det vid tidpunkten för klubbandet fortfarande inte något konkret svar på. För det väntar en utredning som ska tillsättas.

Jag vet att frågan bereds på Regeringskansliet just nu, och jag förväntar mig att utredningen kommer att presenteras nu under hösten, säger Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för SD, under riksdagsdebatten.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen