UPPGIFTER: Oväntad upptäckt – om barn som leker ”pojkaktigt”
2024 09 01
Forskare har gjort en oväntad upptäckt om barn som leker könsstereotypt ”pojkaktiga” lekar.
Barns sätt att leka kan ge indikationer om hur deras beteende utvecklas.
Det gäller bland annat vid lek som är relaterad till traditionella könsroller, enligt forskare vid Karlstads och Uppsala universitet.
Barn som leker på ett sätt som uppfattas som ”pojkaktigt”, enligt traditionella könsstereotyper, har fler beteendeproblem.
– Våra resultat visar att barn med ”pojkaktiga” lekbeteenden oftare har beteendeproblem, både pojkar och flickor, säger Marlene Stratmann, doktorand inom folkhälsovetenskap, i ett uttalande.
Särskild upptäckt om flickor
Dessutom ser forskarna att flickor som leker på ett traditionellt ”pojkaktigt” sätt i högre utsträckning kan ha drag av autism.
– Det är också intressant att se att flickor med ”pojkaktigt” lekbeteende oftare uppvisar autistiska drag, medan bilden för pojkar är mer komplex, säger hon.
Det handlar bland annat om barn som leker med leksaker som traditionellt har ansetts vara till för pojkar.
I studien har forskarna undersökt lekbeteendet hos 718 barn.
Ingen orsakssamband
Forskaren understryker dock att lekbeteendet i sig inte orsakar autistiska drag. Det finns alltså ingen anledning för föräldrar att vara oroliga om deras barn leker på ett specifikt sätt.
– Det är viktigt att poängtera att bara för att ett barn leker på ett visst sätt, innebär det inte att de kommer att utveckla beteendeproblem eller autistiska drag. Men våra resultat understryker vikten av att följa barnens utveckling över tid, tillägger Marlene Stratmann.
Det är därför viktigt att studien inte misstolkas, menar hon.
– Vi uppmanar att alla barn ska leka med allt, säger hon till SR.
Samtidigt är det viktigt för forskningen att identifiera relevanta samband.
– Traditionellt kanske man inte tittar på lek på ett maskulint eller feminint sätt, men just här i den här studien valde vi att göra det för att kunna analysera det här sambandet, säger hon till radiokanalen.
Foto: BBC Creative
Text: Redaktionen