Stort bakslag för svensk vindkraft
2024 08 31
En ny rapport visar att det går riktigt trögt för svensk vindkraft just nu.
Sedan tidigare har klagomål kommit in angående processen vad gäller upprättandet av nya vindkraftsparker.
Byråkrati och utredningar har satt käppar i hjulen menar många, och nu visar en ny rapport att i princip alla vindkraftsprojekt stoppades under första halvåret 2024.
Det framhåller branschorganisationen Svensk vindenergi i ett pressmeddelande.
Kommunalt veto och försvaret
Det finns olika anledningar till att projekten stoppas, förklarar branschorganisationen.
– Det kommunala vetot och Försvarsmakten stoppade nästan alla aktuella vindkraftsprojekt under 2024 års första halva.
– Samtidigt var det kommunala vetot den främsta anledningen till att ingen av de elva ansökningar om vindkraft på land och i territorialhavet som slutligt avgjordes under första halvåret fick tillstånd.
“Är allvarligt”
Svensk vindenergis vd Daniel Badman ser allvarligt på situationen.
– Det är så klart allvarligt att så mycket möjlig ny svensk elproduktion stoppas när utbyggnaden behöver öka kraftigt, säger han.
– Regeringen har möjligheten att förändra förutsättningarna genom att snabbt genomföra förslag som stärker rättssäkerheten och ger incitament till kommuner och närboende som bidrar till Sveriges elektrifiering.
“Måste genomföra reformer”
Daniel Badman fortsätter.
– Om regeringen inte genomför reformer snabbt riskerar den storskaliga utbyggnaden av elproduktionen i Sverige som framförallt industri- och transportsektorerna efterfrågar att inte hända vare sig till år 2030 eller 2035. Då riskeras svensk konkurrenskraft.
Två kärnreaktorer
Svensk vindenergi framhåller att elva vindkraftprojekt som stoppades skulle kunna motsvara två av Sveriges kärnkraftsreaktorer.
– Ansökningarna gällde tio landbaserade vindkraftsprojekt och ett i territorialhavet.
– Det kommunala vetot stoppade sex av dessa ansökningar. De elva projekten hade kunnat producera ca 16,7 TWh, vilket motsvarar två av Sveriges befintliga kärnkraftsreaktorer.
Foto: T. Reuabourg
Text: Redaktionen