Italien rasar mot Heinz nya pasta: “De borde skämmas”
2024 08 30
Livsmedelsföretaget Heinz har orsakat ramaskri i Italien.
Den amerikanska jätten, främst känd för sin ketchup, har nyligen lanserat pasta carbonara i sitt sortiment.
Måltiden är dock aningen kontroversiell.
Den ska nämligen säljas på konservburk, vilket har fått italienarna att gå i taket.
– De borde skämmas, rasar kocken Gianfranco Vissani inför tidningen La Repubblica och fortsätter:
– Det finns ingenting i den här burken som representerar Italien förutom namnet.
"Helt emot det"
Produkten är den första konserverade pastarätten som Heinz släppt på över ett decennium och kommer att finnas tillgänglig från och med september.
Förhoppningarna är att företaget ska locka yngre kunder som vill ha snabb och bekväm mat.
Men i Italien håller man inte igen känslorna.
Flera kockar och restaurangchefer menar att det inte är “äkta carbonara”, rapporterar The Telegraph.
– Det finns inget sätt som pasta carbonara kan hanteras på i en burk. Jag är helt emot det. Det är som en oäkting, säger Michelin-stjärnkocken Christina Bowerman som driver en restaurang i Rom, till den brittiska tidningen.
"Vad händer med världen?"
Enligt stjärnkocken kan inte pasta, och därmed inte heller spaghetti, förberedas i förväg.
Hon får medhåll av Aldo Zilli, en av Storbritanniens mest uppskattade kockar och som är född i Italien, som är “förskräckt” av tanken på att servera spaghetti carbonara på burk.
– Vad är det som händer med världen? De måste vara galna när de lägger skönheten och enkelheten hos en maträtt som carbonara i en burk, säger han till samma tidning.
– Heinz pastabågar på burk var åtminstone roliga. Det här låter äckligt.
Ketchupjätten: Det är vad folk vill ha
Heinz själva försvarar burkpastan.
Enligt företaget är det en följd av vad marknaden vill ha. Folk önskar enkla måltider som går snabbt att tillaga.
– Oavsett om det avnjuts som en tröstande måltid efter en lång dag eller delas med vänner samtidigt som du tittar på den senaste tv-serien, så är Heinz spaghetti carbonara den perfekta krångelfria middagslösningen, säger Alessandra de Deuille, måltidschef på Kraft Heinz, till The Guardian.
Foto: MarcusOscarsson.se
Text: Redaktionen