Kontroversiellt besked om svenska kor – ”en sorglig dag”
2024 08 29
– Det här är en sorglig dag för svenskt djurskydd.
Det säger djurrättsorganisationen Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall efter att utredningen ”Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd” överlämnats till regeringen.
Utredningen tillsattes av regeringen i början av 2023. Ett av förslagen som utredaren Elisabeth Nilsson har undersökt är att slopa kornas betesrätt – det vill säga att korna enligt lag har rätt att vistas utomhus och beta gräs på sommaren.
Nu står det klart att 80 procent av Sveriges mjölkkor kor kan låsas in på heltid.
Regeringens utredare föreslår att betesrätten slopas för kor som hålls i lösdrift, vilket motsvarar åtta av tio kor i Sveriges mjölkfabriker.
– Konkurrenskraften inom mjölkproduktionen är inte tillräckligt bra, säger Elisabeth Nilsson på en pressträff.
”Borde inte ens diskuteras”
Camilla Bergvall reagerar med bestörtning på beskedet.
– Det här är en sorglig dag för svenskt djurskydd. Sveriges djurskyddslag slår fast att djur har rätt att kunna bete sig naturligt, så betesrätten borde inte ens diskuteras, men jag upphör aldrig att förvånas över vad politiker är beredda att genomföra i konkurrenskraftens namn.
Syftet med att slopa betesrätten är att stärka konkurrenskraften hos svenska livsmedelsproducenter.
Att svensk livsmedelsproduktion inte växer i tillräcklig takt och samtidigt möter konkurrens från andra länder är ett stort problem, enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.
– Sverige är det enda EU-landet som har en generell beteslagstiftning för alla mjölkkor. Ungefär hälften av de mejeriprodukter vi konsumerar i Sverige är importerade och den negativa trenden fortsätter tyvärr. För att producera mer mjölk behövs en beteslag som möjliggör expansion och utveckling, framhåller organisationen på sin hemsida.
LRF påpekar dock att en ny beteslag aldrig får ske "på bekostnad av försämrad djurvälfärd".
Camilla Bergvall är övertygad om att slopad betesrätt kommer påverka kornas hälsa negativt.
– Alla som har sett kor på bete förstår att det är en del av deras naturliga beteende och något som de mår bra av och behöver, oavsett om korna hålls uppbundna eller i lösdrift utanför betessäsongen. Det har också visats i forskning. Djurens Rätt arbetar för att beteskravet ska behållas för alla kor och att även kalvar och tjurar ska omfattas. Beteskravet borde utvecklas, inte avvecklas, och det är tydligt att det finns en stark opinion för det.
80 000 underskrifter
Djurens Rätt och andra organisationer har startat en namninsamling mot förslaget. Den har i dagsläget 80 000 underskrifter. Namninsamlingen ska överlämnas till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) inom kort.
– Nu förväntar jag mig att de partier som värnar svenskt djurskydd höjer sina röster ordentligt, och jag hoppas att de regeringspartier som inte varit drivande i att tillsätta den här utredningen vågar dra i bromsen nu, säger Camilla Bergvall.
Foto: Rose D resp A. Azabache
Text: Redaktionen