UPPGIFTER: Sveriges bilägare finns på lista – som hamnat i fel händer
2024 08 26
Omkring 12 000 företag och andra aktörer har direkt tillgång till det nationella fordonsregistret.
I registret framgår bland annat bilägaren och dess adress samt tekniska detaljer om bilen, beroende på vilken grad av tillgång man har.
Men vem som ligger bakom de 12 000 företagen kontrolleras inte av Transportstyrelsen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Det får nu Kungliga Automobilklubben, KAK, att slå larm om att kriminella kan komma att utnyttja registret för att systematiskt leta upp bilar och stjäla eftertraktade delar från dem.
Anders Ydstedt, ordförande i KAK:s expertråd, menar att det är uppenbart.
– De åker runt och letar efter en viss sorts billyktor eller en viss sorts katalysatorer. Då funkar listorna från Transportstyrelsen som beställningar på sådant som ska stjälas, säger han till radion.
Delar inte oron
Fordonsregistret är visserligen offentliga uppgifter.
Det krävs dock att Transportstyrelsen ger grönt ljus för att man ska få direkt tillgång till listorna, vilket förenklar överblicken på ett betydande sätt.
Myndigheten håller dock inte med KAK i oron över att så många som 12 000 företag och aktörer kan använda sig av registret.
Även om ägarna bakom företagen inte kontrolleras, till exempel om det är en utländsk ägare eller om det har skett ett ägarbyte, genomför man kontroller när företaget ska godkännas.
Enligt Susanne Dahlberg Karlsson, som är sektionschef på Transportstyrelsen, följer man även upp så att systemet används korrekt och tonar risken att listorna utnyttjas av kriminella.
– Jag tror det är svårt. Du ska till exempel ha ett krav på skatt- och momsregistrering i Sverige för att ansöka om direktåtkomst, säger hon till Ekot.
Vädjade till regeringen
Anders Ydstedt har dock tidigare larmat om samma sak.
I somras vädjade han till regeringen att hitta en lösning.
– Tyvärr är det ingen nyhet att fordonsregistret används på olika sätt av kriminella. Nyligen har vi kunnat ta del av rapporteringen kring hur personer utnyttjas – mot betalning eller ovetande – som så kallade bilmålvakter, framhöll han i en debattartikel i SvD och tillade:
– Detta är bara ett i raden av många sätt som det öppna fordonsregistret används i helt andra syften än det är tänkt. Familjen som parkerat bilen på långtid vid flygplatsen blir utsatt för inbrott och får huset länsat under semestern. Hela fordon eller reservdelar stjäls på beställning och försvinner sedan ut ur landet. Listan kan göras lång.
Foto: K. Nooli
Text: Redaktionen