Skandal skakar Moderaterna – Småbarnsförälder stryks från riksdagslista

2021 10 25

– Pinsamt och skandalöst av Moderaterna!

Moderaternas nomineringsgrupp till partiets riksdagslista i Kalmar län får nu hård kritik efter att småbarnspappan Carl-Wiktor Svensson enligt uppgifter från flera håll stryks från nomineringen – eftersom han är småbarnspappa.

Han är känd som ”glesbygdsmoderaten” som fick 761 riksdagskryss i förra valet och är dessutom den av kandidaterna som sannolikt har störst chans att komma in i riksdagen för M i Kalmar län. Länets nuvarande M-riksdagsledamot Jan R Andersson ställer inte upp för omval och ingen av de andra kandidaterna på nuvarande nomineringslistan fick lika många kryss som Svensson i valet 2018. De flesta övriga på M-listan är dessutom relativt okända i länet.

Tredjenamn 2018

Han stod som tredjenamn på riksdagslistan 2018 och kandiderar även till valet 2022. Första- och andranamnet från 2018 kandiderar inte igen. Enligt uppgifter till bland annat Smålands största dagstidning Barometern-OT fanns Carl-Wiktor Svensson med i nomineringsprocessen fram till nomineringsgruppens sista möte då man valde att stryka bort honom helt på grund av att han är ensamstående småbarnspappa.

Hård kritik

– Ja den enda motiveringen som jag har fått är att jag är småbarnsförälder, säger Carl-Wiktor Svensson.

Det hela har skapat upprörda känslor i Kalmar län.

– Man häpnar att det år 2021 förs fram ett sådant argument då det borde förväntas i ett modernt samhälle att det inte ska spela någon roll ur ett jämställdhets- och diskrimineringsperspektiv hur gamla barnen är. Är det detta Moderata värderingar inför valet 2022? Vilka politiker vill i så fall stå på en sådan lista och vem vill rösta på densamma? Pinsamt och skandalöst, säger en källa till Barometern.

Ordföranden duckar frågan

Carl Dahlin är ordförande i nomineringsgruppen men vill inte prata om det hela.

– Vi kommenterar inte de som inte står på listan, säger Carl Dahlin till Barometern-OT.

Hoppar av i protest

I protest mot M-nomineringsgruppens strykning av småbarnspappan har nu kandidater hoppat av listan.

Carl-Wiktor Svensson är besviken utifrån ett demokratiskt perspektiv.

#Kandiderade du till riksdagen?

– Ja, Jag har varit en del av rekryterings- och nomineringsprocessen för Moderaterna i Kalmar län senaste året. Enligt nomineringskommittén var jag länge föreslagen som en toppkandidat till riksdagen.

#Varför får du då inte ens stå med på listan?

– Motiveringen jag fått är att man vill spara mig till efter småbarnsåren och att man av respekt för mig valde att helt plocka bort mig som valbar kandidat från riksdagslistan eftersom jag då skulle kunna säga att jag inte kandiderade.

#Vad anser du om detta?

– Jag har full respekt för nomineringskommitténs arbete, och det är många kompetenta och samhällsintresserade kandidater som vaskats fram. Men att neka mig valbar på listan med motiveringen att jag är småbarnsförälder tycker jag vare sig är demokratiskt eller representativt för Moderaterna.

Carl-Wiktor Svensson har talat med flera nuvarande riksdagsledamöter som är småbarnsföräldrar som berättar att det går bra att kombinera föräldraskapet med jobbet som riksdagsledamot.

ANALYS

Mycket pekar på att Moderaternas nomineringsgrupp med ordförande Carl Dahlin i spetsen strukit Carl-Wiktor Svensson på grund av att han är småbarnsförälder.

Om detta stämmer – vilket Dahlin själv inte förnekar – torde Moderaterna vinna på att snarast ändra beslutet och dessutom borde nomineringsgruppen på allvar fundera igenom sitt arbete. Samtidigt är kommittén sparsam i sina svar vilket gör att det är svårt att veta om de har andra motiv.

Att i Sverige år 2021 stryka folk från riksdagslistor för att de är småbarnsföräldrar är häpnadsväckande och otidsenligt. Det är tvärtom viktigt att ha personer i riksdagen som representerar alla delar av samhället varav småbarnsföräldrar givetvis är en viktig grupp.

Riskerar att skada Moderaterna

Detta riskerar att skada partiet inför valet 2022 i Kalmar län. Moderaterna i Kalmar län har inte provval för fastställande av riksdagslistan utan den sammanställs av en nomineringskommitté och man kan inte lägga till kandidater i efterhand.

De kandidater som finns kvar på listan ska i slutet av november presentera sig för nomineringsstämman där ombud från länet därefter röstar.

Foto: Carl- Wiktor Svensson

[yop_poll id="807"]

Hundägare varnas för populära tuggben – säljs på Ica och Willys

2024 10 17

Veterinärer varnar för vanliga tuggben som säljs i nästan alla matbutiker.

Produkterna är populära och alldeles för få hundägare känner till riskerna med de aktuella benen.

Det menar bland annat Åsa Tomaszewski, veterinär i nordvästra Skåne, som nu går ut med en formell varning för hundgodiset, rapporterar Sveriges Radio.

Specifikt handlar det om ben med torkat kött från Kina, en typ av ben som finns av flera olika märken och som säljs i vanliga matbutiker och djuraffärer.

Rådet är dock glasklart: sluta ge ben av den här typen till hundarna omedelbart. Godiset kan nämligen orsaka njurskador.

– Vi har vetat om att det här problemet har funnits sedan 2007. Men vi tycker att det är ett problem att den vanliga djurägaren inte känner till det ordentligt, säger Åsa Tomaszewski till radion.

1 000 hundar dog

Studier har visat på klara samband mellan tuggben från Kina och njurskador på hundar. 

Åsa Tomaszewski pekar bland annat på en stor studie i USA från 2015 där över 6 000 hundar ingick. Drygt 1 000 av dem dog.

– Det finns en risk att det kan ge sjukdom hos hund. Man kan bli väldigt sjuk. I många fall tillfrisknar de bra, men det finns också de som får bestående men och det finns de som inte klarar sig.

"Går knappt att läsa"

Tuggben tillverkade i Kina säljs i mer eller mindre samtliga matvarubutiker. Bland annat hos Ica, Willys och Coop med flera.

Och informationen om riskerna är inte tillräckligt tydlig, menar hundägaren Marie Weis. Texten på förpackningen är så liten att det knappt går att läsa.

– Jag gissar att de inte vill att vi ska kunna läsa för då är det lättare att sälja ut i butik. Just det här med njurskador skrämmer mig jättemycket, säger hon till SR.

Här är symtomen

Åsa Tomaszewski är inte ensam om att varna för de populära tuggbenen.

Även veterinärer på försäkringsbolagen flaggar för njursjukdomen Fanconis syndrom. Effekten är att njurarna inte kan återuppta viktiga ämnen utan läcker dessa till urinen.

Symtom på Fanconis syndrom är framför allt ökad törst och ökad urinering. Även viktnedgång och uttorkning förekommer hos hundar med sjukdomen. Njursvikt kan utvecklas veckor till flera år senare, framhåller exempelvis försäkringsbolaget Agria och tillägger:

– Hundar kan även drabbas av Fanconis syndrom av att äta hundgodis eller tuggben med torkad kyckling på. Undvik speciellt importerade produkter från Kina.

Foto: R. Stone

Text: Redaktionen


Jättekris för hamburgerkedja – 70 restauranger i Sverige

2024 10 16

Hamburgerkedjan Bröderna ansöker om rekonstruktion.

Det uppger kedjan på onsdagen.

– Brödernas, inklusive Brödernas Group AB (publ), har idag ansökt om företagsrekonstruktion. Syftet med rekonstruktionen är att säkra koncernens långsiktiga finansiella stabilitet och hantera de ekonomiska utmaningar som har uppstått till följd av bland annat pandemi, inflation, stigande räntor och hyreshöjningar, framhåller Brödernas i ett uttalande.

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs. Bolag som har ekonomiska problem, men som ändå kan överleva på sikt, kan ansöka om rekonstruktion.

Stora ekonomiska bekymmer

Brödernas har tampats med omfattande ekonomiska problem under en längre tid. 

Coronapandemin och Rysslands krig i Ukraina har inneburit höjda kostnader för råvaror och övriga driftskostnader. Samtidigt har stigande räntor och konsumenternas minskade köpkraft slagit hårt mot kedjan.

Brödernas restauranger har även drabbats av betydande hyreshöjningar. Den genomsnittliga ökningen under de senaste två åren har uppgått till 18 procent.

– Trots omfattande åtgärder för att möta dessa utmaningar, inklusive avyttringar av olönsamma restauranger, omförhandlingar av leverantörsavtal, effektivisering av bemanning och lansering av ett lojalitetsprogram, har den ekonomiska situationen tyvärr blivit ohållbar för oss, säger Brödernas vd Richard Forsshéll.

”Nödvändigt steg”

Brödernas grundades 2017 och har i dag cirka 70 restauranger över hela landet. Kedjan har cirka 500 anställda och mer än fyra miljoner gäster årligen.

Kedjan hoppas att rekonstruktionen ska trygga koncernens framtid och skydda de arbetstillfällen som skapats.

– Brödernas har en solid grund och ett starkt varumärke. Med rätt åtgärder ser jag goda möjligheter för koncernen att återfå sin styrka och fortsätta vara en viktig aktör på den svenska restaurangmarknaden, säger Lars-Henrik Andersson, föreslagen rekonstruktör från Cirio Advokatbyrå.

Arkivfoto: Jean-Claude Attipoe

Text: Redaktionen