Miljardsmäll för svenska skattebetalare – får inte pengar tillbaka
2024 08 23
SAS befinner sig i en rekonstruktionsprocesses.
I dagarna väntas flygbolaget slutföra sina rekonstruktionsförfaranden som syftar till att kraftigt minska SAS kostnader och öka omsättningen.
För svenska staten, som tidigare var storägare i SAS, blir rekonstruktionen en dyr historia, rapporterar Di.
– Förutom att vara storägare i SAS, med ett aktieinnehav motsvarande 22 procent av kapitalet, har svenska staten utestående lån på totalt 4 miljarder kronor till flygbolaget, framhåller tidningen.
Svenska skattebetalare kommer inte se röken av pengarna.
– Efter att ha lånat ut 4 miljarder kronor till SAS får svenska skattebetalare initialt ut 94 miljoner kronor från flygbolagets rekonstruktion, rapporterar Di med hänvisning till uppgifter från Finansdepartementet.
Går ut i strejk
Under fredagen fortsätter det att storma kring SAS, som numera ägs av kapitalförvaltaren Castlelake, Air France-KLM och den danska staten.
Över 100 SAS-anställda i Norge har meddelat att de går ut i strejk.
Flygpersonalen kräver högre löner och bättre arbetsvillkor.
SAS har inte kunnat tillmötesgå kraven, vilket föranlett fredagens strejkbesked.
Flera avgångar kommer att påverkas redan på fredagen, uppger SAS i ett pressmeddelandet.
– Ett begränsat antal flyg kommer att beröras av strejken i dag. Vi jobbar nu för att få så många flyg som möjligt att gå som planerat, skriver flygbolaget.
– Vi beklagar djupt problemen som uppstår på grund av den här konflikten, och vi jobbar hårt för att lösa situationen så snabbt som möjligt.
”Värsta möjliga tidpunkt”
Jacob Pedersen, chefsanalytiker på danske Sydbank, bedömer att strejken inträffar vid ”värsta möjliga tidpunkt” för SAS.
– Bolaget har precis fått nytt ägande och står på tröskeln att ta sig ur mer än två år av ansträngande konkursskydd, säger han till NRK.
Foto: J. Appel
Text: Redaktionen