STORT PROBLEM: 1,5 miljoner svenskar är rädda för samma sak

2024 08 20

Var femte vuxen vågar inte gå till tandläkaren.

Totalt rör det sig om 1,5 miljoner svenskar som är rädda för tandläkarbesöket.

Det visar en ny granskning från Aqua Dental, en av Sveriges största tandvårdskedjor.

Orsaken till rädslan skiljer sig åt från person till person.

– För alla dem som är rädda för att gå till tandläkaren är ett av de vanligaste skälen att det ska göra ont, men dåliga tandvårdserfarenheter från barndomen är också vanligt. Rädslan kan också gå i arv från föräldrar till barn. Många av dem som inte vågar gå på regelbundna undersökningar kan dessutom lida av andra psykiska åkommor såsom ångest och tvångstankar, säger Björn Klinge, professor i parodontologi, i ett uttalande.

Ett annat vanligt skäl är kostnaden.

Desto längre man väntar med att besöka tandläkaren, ju dyrare blir det. När akut tandläkarvård är det enda som återstår kan det bli riktigt dyrt för patienten.

– Därför är det viktigt att med ett samspel mellan vårdtagare och vårdgivare för att dessa patienter ska våga ta steget till en frisk munhälsa. Det är viktigt att du låter tandläkaren förstå din rädsla så att du kan få hjälp på bästa sätt. Även anhöriga, vänner eller kollegor, kan vara till stor hjälp både som stöd på plats och för att personen ska ta första steget och boka en tid. Ta gärna den tandvårdsrädde i handen och gå tillsammans till tandläkaren, kommenterar Björn Klinge.

”Alarmerande på många sätt”

Niklas Virta, vd och medgrundare till Aqua Dental, anser att siffrorna är oroväckande. Han beskriver svenskarnas rädsla som ett stort samhällsproblem.

– Att över 1,5 miljoner svenskar är rädda för att gå till tandläkaren och att många inte går till tandläkaren alls är alarmerande på många sätt. På individnivå är skammen och det sociala utanförskapet något som kan bidra till allvarlig psykisk ohälsa. Dessutom bidrar en bristande munhälsa till ökad risk för smärta och sjukdomar så som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, alzheimer och vissa cancerformer.

Gratis undersökning

Med anledning av situationen kommer Aqua Dental lansera en kampanj på lördag.

– På lördagen kan alla som är tandvårdsrädda gratis få en undersökning hos oss på Aqua Dental, berättar Niklas Virta.

Enligt vd:n vill tandvårdskedjan sprida kunskap om tandvårdsrädsla och hur man med enkla medel kan övervinna rädslan på egen hand eller tillsammans med hjälp av någon nära och i en nära dialog med tandläkaren.

Aqua Dental går även ut med på tips på hur rädda patienter kan förbereda sig mentalt inför tandläkarbesök:

  1. Kommunicera med din tandläkare
    Berätta för din tandläkare om din ångest och oro. Genom att vara öppen kan ni tillsammans göra en plan för att minska din rädsla under behandlingen.
  2. Gradvis exponering
    Visualisera besöket, föreställ dig hur du sitter i väntrummet, går in i behandlingsrummet, möter tandläkaren och så vidare. Börja med att visualisera de mindre skrämmande delarna och arbeta dig till de mer ångestfyllda momenten.
  3. Använd avslappningstekniker
    Öva på avslappning innan besöket, det finns flera bra mindfulness-appar att ladda ner till mobilen eller sök online.
  4. Förbered mentala strategier
    Förbered dig mentalt, tänk igenom hur du vill reagera om du känner dig överväldigad under besöket. Påminn dig om att du kan be om en paus och att du kan be tandläkaren förklara varje steg.
  5. Belöning och positiv förstärkning
    Bestäm i förväg en belöning som du ska ge dig själv efter besöket.
  6. Ta med en vän eller familjemedlem
    Om du känner dig tryggare med sällskap, ta med en vän eller familjemedlem till besöket. De kan ge dig stöd och lugna dig.
  7. Begär bedövning vid behov
    Om du är orolig för smärta, fråga tandläkaren om bedövning. Att minska smärtan kan hjälpa dig att känna dig mer avslappnad.
  8. Hitta sätt att distrahera dig själv
    Försök att distrahera dig under besöket genom att fokusera på något annat, som musik eller en positiv tanke.

Foto: P. D. Preez

Text: Redaktionen


Populärt kaffemärke rasar i försäljning

2024 11 21

I april 2023 fick Ica nog.

Sveriges största livsmedelskedja valde att plocka bort flera av Gevalias produkter från sina hyllor.

Anledningen: Kaffejättens priser nådde Icas smärtgräns.

– I detta läge har Ica ett dubbelt samhällsansvar.

– Det innebär att vi ska säkerställa att svenska matproducenter får skäligt betalt, samtidigt som det är viktigt att värna om bästa möjliga pris till våra konsumenter, framhöll Rickard Gustafsson, chef för kolonial på Ica Sverige, i en kommentar till TV4 Nyheterna.

Rasar i försäljning

Nu syns konsekvenserna av Icas bojkott.

Gevalias försäljning backar kraftigt i Sverige, rapporterar Dagligvarunytt med hänvisning till bolagets årsredovisning för 2023.

Enligt rapporten omsatte Gevalias svenska verksamhet 1,2 miljarder kronor under fjolåret. Det är ett tapp på cirka 400 miljoner kronor jämfört med 2022, då bolaget omsatte 1,6 miljarder kronor i Sverige.

Gevalia nämner inte Icas bojkott i årsredovisningen.

– Det har inte förekommit några händelser som på ett väsentligt sätt påverkat bolagets verksamhet under räkenskapsåret, framhåller bolaget enligt Dagligvarunytt.

Fakta Gevalia

- 1914 registrerades namnet Gevalia, men det var först på 1920-talet som namnet verkligen etablerades: då fanns det tryckt på de röda, färdigpackade kaffepaketen man började sälja. 

- 1957 började Gevalia vacuumpacka kaffet, vilket innebar att man kunde transportera och lagra det färdiga kaffet utan att smaken och kvalitet påverkades. Gevalias popularitet växte och 1966 blev kaffet från Gävle det mest druckna i landet. 

- 2021 stod Gevalia för cirka 40 procent av den totala försäljningen av bryggkaffe i Sverige. Därefter kom Zoegas med en marknadsandel på 20 procent, följt av Löfbergs Lila med en marknadsandel på cirka 15 procent.

Källor Gevalia resp expertvalet.se  

Foto: A. Padurariu

Text: Redaktionen


Glatt besked för alla pensionärer – från och med 2025

2024 11 21

Sveriges pensionärer kan se fram emot en ekonomisk ljusning.

Den negativa trenden med allt sämre ekonomi för pensionärer ser ut att vända 2025.

Det visar en färsk sammanställning från Länsförsäkringar.

Enligt uträkningen förväntas ett pensionärspar i genomsnitt få över 16 129 kronor när det allra nödvändigaste är betalt. Det är en ökning med 1 473 kronor per månad. 

En singelpensionär förväntas kunna spara 4 087 kronor, vilket är en ökning med 1 053 kronor per månad.

Enligt Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, betyder siffrorna att den negativa trenden med allt sämre ekonomi för pensionärer ser ut att ha vänt.

– Under de senaste åren har kostnaderna ökat markant, vilket har gjort att många pensionärer haft en begränsad möjlighet att hantera oväntade utgifter. En stor andel av den disponibla inkomsten har under de senaste tre åren ätits upp mer av nödvändiga kostnader jämfört med 2021, säger hon och tillägger:

– Men under nästa år ser det ut som att kostnadsökningarna avtar, pensionerna ökar med 4 procent och tillsammans med skattelättnaderna ger detta pensionärerna ett visst andrum.

En grupp särskilt utsatt

De senaste årens kostnadsökningar har slagit hårt mot många pensionärer.

Ensamstående kvinnor är särskilt utsatta. I genomsnitt har gruppen 70 procent av mäns pension, rapporterar Länsförsäkringar.

Under 2025 förväntas en kvinnlig pensionär i genomsnitt få över 1 103 kronor när det nödvändigaste är betalt. Siffran är en förbättring med 1 038 kronor jämfört med 2024, men betydligt lägre jämfört med motsvarande summa för manliga pensionärer.

En manlig pensionär beräknas i genomsnitt få över 7 269 kronor, vilket är en förbättring med 1 176 kronor.

– Ensamboende pensionärer har länge haft det tufft och här ser vi att kvinnor sticker ut rejält från männen, kommenterar Trifa Chireh.

Foto: L. Hetteberg

Text: Redaktionen