UPPGIFTER: Mpox kan bli luftburet

2024 08 18

Det finns en risk att Mpox muteras och blir luftburet, menar en professor i virologi.

Spridningen av smittan Mpox, även känd som Monkeypox eller apkoppor, skapar stor oro över hela världen.

Världshälsoorganisationen har utlyst ett globalt nödläge på grund av smittan.

I veckan rapporterades det också om att ett fall av den nya, mer smittsamma varianten ”klad 1” har bekräftats i Sverige.

Nu kommer uppgifter om att Mpox riskerar att muteras och bli luftburet, rapporterar TV4.

– Det är otroligt viktigt att man gör allt man kan och sätter in massor av resurser för att trycka ner smittspridningen. Ju fler smittade vi har desto större risk är det för att viruset ska kunna utvecklas och bli luftburet, säger Niklas Arnberg, professor i virologi, till kanalen.

”Går inte att utesluta”

Mpox smittar i nuläget främst genom fysisk kontakt med någon som är infekterad.

Ett utbrott av smittan i Afrika oroar WHO, och nu har det alltså även konstaterats ett fall i Region Stockholm, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.

Och enligt virologen finns det alltså en risk att sjukdomen blir luftburen.

– Den risken går inte att utesluta, det är därför vi tar det här på så stort allvar. Det är därför som WHO också utlyser ett globalt nödläge skulle jag säga, säger Niklas Arnberg till kanalen.

Han menar samtidigt att Sverige har betydligt bättre beredskap jämfört med när coronapandemin bröt ut, samt att det finns ett vaccin som sannolikt skyddar även mot klad 1.

Därför är han än så länge inte orolig, men om Mpox muteras och blir luftburet så kan det bli mer problematiskt.

Folkhälsomyndigheten ger rekommendationer

Det är alltså väldigt viktigt att stoppa smittspridningen, och i dagarna har Folkhälsomyndigheten gått ut med rekommendationer, skriver Krisinformation.se.

De berör framför allt personer som reser till eller från områden där smittspridning pågår.

Den som har varit i ett sådant område och därefter reser in i Sverige uppmanas att vara uppmärksam på tydliga symptom på Mpox, exempelvis smärtsamma blåsor och sår, i tre veckor efter att man kommit hem. Den som drabbas av symptom bör kontakta vården.

Man bör också kontakta vården om man har haft kontakt med någon som kan vara smittad.

Den som just nu befinner sig i ett område där smittspridning pågår bör undvika nära kontakter och i synnerhet sexuella kontakter.

Man bör också undersöka om man omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot Mpox.

Text: Redaktionen


Larm om populärt sötningsmedel – helt ny bieffekt

2025 05 31

Ett av Sveriges vanligaste sötningsmedel påverkar hur hjärnan reglerar hunger och kroppsvikt.

Det visar ny forskning som publicerat i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Metabolism.

Sötningsmedlet som pekas ut i studien är sukralos som används i många olika livsmedel – exempelvis läsk, desserter, godis, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. 

Upptäckt helt ny bieffekt

Sukralos är kalorifritt och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. 

Nu har forskare upptäckt att det vanliga sötningsmedlet har en oönskad bieffekt.  

Sukralos ökar aktiviteten i hypothalamus – ett område i hjärnan som är centralt för aptitreglering, rapporterar Psykiatrispecialisterna som tagit del av studien.

– Detta tyder på att även om sucralosa inte innehåller kalorier, kan det utlösa neurala svar kopplade till ökad hunger och förändra hjärnans kommunikation med områden som är involverade i motivation och sensorisk bearbetning, framhåller företaget i ett uttalande.

Med andra ord kan sukralos leda till ökad hunger, trots att sötningsmedlet påstås ha motsatt effekt.

– Dessa resultat föreslår att sucralosa kan öka hjärnans känslighet för matrelaterade signaler och göra oss mer mottagliga för att söka mat. Effekterna varierade beroende på kroppsvikt och kön, med kvinnor som visade starkare hjärnrespons än män, skriver Psykiatrispecialisterna.

FAKTA: Sukralos

- Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

- Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: StockSnap resp Hiking333

Text: Redaktionen


Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen