Beskedet: Klassisk tradition i Sverige kan upphöra
2024 08 16
Det är bara en tidsfråga innan en av de mer klassiska svenska traditionerna kan vara ett minne blott.
Igår var det, som brukligt, premiär i Sverige.
Den tredje torsdagen i augusti markerar startskottet för surströmming – en maträtt som är lika älskad som avskydd i landet.
Men traditionen är på väg att dö ut och i värsta fall försvinna för gott.
Det menar handlaren Per Åkerlund som driver en delikatessbutik i Umeå, rapporterar SVT.
Anledningen är det bristande intresset hos den yngre generationen att ta över.
– Rent fördomsfullt är de flesta fiskarna äldre medelålders män, som även de har svårt att få det att gå runt med höjda priser och utmaningar. Hur säljer man in det till den yngre generationen? säger Per Åkerlund till tv-kanalen.
Saknar god relation till fisk
Mattraditionen lever med andra ord på lånad tid.
De senaste åren har surströmming även lidit av brist och ökade priser som följd.
Men det är dock inte de ekonomiska förutsättningarna som är avgörande för om yngre personer ska ge sig in branschen, utan snarare relationen till fisk.
– Många har nog blivit skrämd i skolan av någon torr torsk som legat för länge i ett värmeskåp, så tyvärr upplever vi att många unga inte äter så mycket fisk, säger Peter Gustavsson.
Willys slutar sälja
I sommar har flera butiker gett besked om att man stoppar försäljningen av surströmming, som blivit rödlistad av världsnaturfonden WWF och bedöms som hotad.
Två av dessa är Willys Hemköp som inte kommer att erbjuda varan alls under 2024.
– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller koncernen Axfood.
– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver.
Finns på Ica
På Ica har dock fisken fortsatt gått att köpa, vilket orsakat stora kundrusningar till dess butiker.
Det har fått konsekvensen att man tvingats införa begränsningar.
– Vi har kunder klockan sex på morgonen som springer direkt till surströmmingen, sade Måns Henningsson, butikschef för Ica Maxi i Västerås, till SR tidigare i augusti.
– Vi har satt en maxgräns på fyra burkar så att det räcker längre och till flera, vi vill inte att det ska bunkras. Det tar slut på en gång.
Foto: DreamPixer
Text: Redaktionen