ÖVERRASKANDE UPPTÄCKT: Forskare ger nya råd om fullkorn
2024 08 15
Att fullkorn är bra för människan har flera studier kunnat visa.
Hälsofördelarna är många.
Konsumtion av fullkorn har visat sig ha positiva effekter på hälsa och välmående, bland annat minskar risken för typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
Nu har forskare gjort en ny, oväntad upptäckt.
En färsk studie visar att konsumtion av fullkorn ger förbättrade blodfetter och tarmhälsa hos barn. Det leder i sin tur till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, såsom lipider: LDL-kolesterol och triacylglycerol. Barnen uppvisar även minskad trötthet och en tendens till ökad frekvens av tarmrörelser.
Marie Terese Barlebo Madsen, Clinical Trial Manager på Copenhagen University Hospital, är en av forskarna bakom studien.
Hon överraskas av resultatet.
– Det mest anmärkningsvärda utfallet av studien är den signifikanta minskningen av LDL-kolesterol.
– Detta är särskilt överraskande med tanke på att deltagarna både var friska och unga. Dessutom antyder våra resultat att förbättringen av blodkolesterolvärden från intag av fullkorn verkar kopplat till vissa tarmbakterier, vilket är något som behöver utforskas mer.
Nya råd
Barn i åldrarna 8 till 13 år deltog i studien.
Under åtta veckor fick de 55 friska, något överviktiga barnen, äta fullkornsprodukter av havre och råg. Som kontroll användes produkter av siktat spannmål.
Marie Terese Barlebo Madsen går nu ut med nya råd till allmänheten.
Forskaren vill stärka rekommendationen om att ersätta siktade spannmålsprodukter med fullkornsprodukter från havre och råg hos barn. Detta för att minska risken för framtida sjukdomar.
– Jag är övertygad om att det är av stor betydelse att säkerställa en betydande konsumtion av fullkorn under barndomen, säger Marie Terese Barlebo Madsen.
Om studien
- Studien utfördes på Institut for Idræt og Ernæring på Köpenhamns universitet.
- En randomiserad crossover-studie med 55 barn med BMI z-poäng 1,5 ± 0,6.
- Barnen konsumerade 108 ± 38 gram fullkorn per dag under perioden med och 3 ± 2 gram raffinerade spannmål per dag.
- Fullkornsintaget resulterade i lägre kolesterolnivåer i blodet, och ökad mängd gynnsamma kortkedjiga fettsyror.
- Lantmännen bidrog med produkter till studien.
Källa: Lantmännen
Foto: M. Spiske
Text: Redaktionen