Nya kostregler på gång: Här är ämnena som kan förbjudas
2024 08 14
Ett nytt EU-förbud är på ingång.
Den här gången vill unionen begränsa användningen av ett flertal växtbaserade ämnen i kosttillskott.
Ämnena ska förbjudas helt eller regleras, rapporterar Yle.
Anledningen är att de kan utgöra hälsorisker för konsumenter.
– Kosttillskotten är rätt löst reglerade inom EU. De innehåller en lång rad ämnen varav bara en del regleras i detalj, till exempel när det gäller vad som får läggas i dem och i vilka halter.
Det säger Anna Mizrahi, specialsakkunnig vid Livsmedelsverket i Finland, till kanalen.
Hela listan
Här är samtliga ämnen i kosttillskott som EU vill förbjuda eller begränsa.
Totalt rör det sig om tolv ämnen, rapporterar Yle:
- Maca
- Eteriska oljor från Melaleuca-växter
- Kumarin i växtbaserade produkter
- Kurkumin i gurkmeja
- Äkta johannesört
- Tiggarnöt
- Piperin
- Helig basilika eller tulsi
- Synefrin i citrusprodukter
- Tryptofan
- Läkesilverax
- Indisk ginseng eller ashwagandha
Flera kan vara skadliga
Livsmedelsverket i Sverige varnar för att kosttillskott kan vara skadliga av olika anledningar, även om de flesta kosttillskott som säljs i Sverige kan ätas utan risk.
Den största risken med konsumtion av kosttillskott är att man kan få i sig enskilda ämnen i skadliga mängder.
– Det är mycket svårare att överdosera enskilda ämnen genom att äta vanlig mat. För vissa ämnen är det dessutom en liten skillnad mellan vad som är nyttigt för kroppen och vad som kan vara farligt, framhåller Livsmedelsverket.
EU gör samma bedömning.
De utpekade ämnena förekommer ofta i koncentrerad form i kosttillskott, till skillnad från när de exempelvis används i kryddor. Därmed riskerar konsumenter att få i sig höga och skadliga halter av ämnena vid intag av kosttillskott.
Tre råd vid användning av kosttillskott
- Överdosera inte kosttillskott.
- Använd inte kosttillskott tillsammans med läkemedel utan att rådgöra med din läkare.
- Använd inte kosttillskott i stället för läkemedel.
Källa: Livsmedelsverket
Foto: M. Baumeister
Text: Redaktionen