Rusning till Sverige – slår nya rekord

2024 08 07

Allt fler kommer till Sverige och spenderar mycket pengar.

Sverige är ett populärt land för turister att besöka.

I år har det kommit rekordmånga turister, vilket har ökat lönsamheten för bland annat hotell- och restaurangnäringen, rapporterar SVT.

Samtidigt så finns det mycket som kan göras för att ytterligare stärka turistnäringen.

Vill få fler på vinterhalvåret

Sverige skulle vinna på om fler turister valde att komma på andra årstider än under sommaren. Den typen av turism är mer lönsam.

– Det är turister som kommer lite mer jämnt fördelat under året och till fler platser i landet, säger turismforskaren Robert Pettersson, verksam vid Mittuniversitetet, till kanalen.

På många håll i Sverige försöker man dels få fler turister att komma under vinterhalvåret, dels få dem att stanna lite längre.

– Dels hinner de spendera mer pengar och dels vet vi att de som tillbringar en längre tid på en plats blir mer positiva till platsen, säger Anna Wittgren, marknadschef i Malmö stad, till kanalen.

Att öka turismen under vinterhalvåret, och sprida den mer till olika platser, skulle också vara bra för hållbarheten eftersom överturism kan skada miljön och vara påfrestande för lokalbefolkningen.

Svensk mat ”superhett”

Det internationella intresset för Sverige som resmål fortsätter att öka och har på senare tid varit rekordstort, enligt Visit Sweden.

Samtidigt är det många som hellre väljer exempelvis Danmark, som uppfattas som mer tillgängligt. Danmark gynnas bland annat av närheten till Tyskland, och är på väg att bli en mer populär destination än Sverige.

Även om intresset för att resa till Sverige redan är väldigt stort, bedöms det finnas en väldigt stor utvecklingspotential. Det hade kunnat gå ännu bättre för turism- och besöksnäringen.

– Det går trögare för turistsverige än man kanske tror, men vi ser till exempel att intresset för svensk mat och svenska måltidsupplevelser är superhett, säger Visit Swedens VD Susanne Andersson i ett uttalande.

Foto: T. Williams

Text: Redaktionen


JUST NU: Diktatur redo att avfyra robotar mot USA – “öppnar Pandoras ask”

2025 03 31

Diktaturen Iran besvarar Donald Trumps bombhot genom att förbereda sina egna robotar.

Dödläget mellan USA och Iran fortsätter att eskalera.

Den amerikanske presidenten Donald Trump hotar med “bombningar” om Iran inte skriver på ett nytt kärnvapenavtal – och nu svarar diktaturen med att ladda sina egna robotar, enligt Newsweek.

– Om Iran inte går med på ett avtal kommer det att bli bombningar. Och det kommer att bli bombningar som de aldrig har sett maken till förut, säger Trump enligt tidningen.

“Öppnar Pandoras ask …”

Det är statskontrollerade Tehran Times som nu meddelar att iranska långdistansrobotar är “redo för avfyrning”.

Dessutom kommer USA och dess allierade att ställas inför allvarliga konsekvenser om man fortsätter sin upptrappning, enligt den iranska tidningen.

– Öppnar man Pandoras ask kommer det att innebära ett högt pris för den amerikanska regeringen och dess allierade, heter det i Tehran Times.

Varnar för “skarp respons”

Samtidigt uppger stabschefer för den iranska försvarsmakten att man är redo att möta varje amerikansk aggressionshandling mot Iran med “skarp respons”.

Regeringen Trumps bombhot mot Iran kommer efter att den iranske ledaren Ayatollah Ali Khamenei vägrat förhandla fram ett nytt kärnvapenavtal med USA.

Trump uppger dock att han skulle föredra ett avtal framför “det andra alternativet”, enligt Newsweek.

Har inga kärnvapen

Iran, en av världens mest extrema diktaturer, har ingen egen tillgång till kärnvapen – åtminstone inte ännu.

Amerikansk underrättelsetjänst bedömer nämligen att diktaturen ännu inte har påbörjat någon kärnvapenproduktion, rapporterar Fox News.

Däremot ska landet ha genomfört vissa aktiviteter som “ger bättre förutsättningar för att producera en kärnladdning”, enligt kanalen.

Arkivfoto: Ministerie Van Defensie

Text: Redaktionen


Tre branscher skriker efter personal – trots höga arbetslösheten

2025 03 31

Flera branscher har stora rekryteringsbehov, trots den höga arbetslösheten i Sverige.

Det uppger Statistiska centralbyrån, SCB, i en ny sammanställning.

Myndigheten har för första gången kartlagt personalbristen per yrke på svensk arbetsmarknad.

Statistiken visar att flera branscher är i stort behov av att rekrytera. Under det tredje kvartalet 2024 rådde det brist på sammanlagt 70 000 yrkespersoner. Detta trots att arbetslösheten uppgick till 8 procent under samma period.

Rekryteringsbehoven finns både inom branscher som kräver eftergymnasial utbildning och branscher som inte kräver det.

– Vi ser att det saknas kompetenser inom flera olika områden, där ibland it, teknik och vård, säger Katja Olofsson, arbetsmarknadsstatistiker på SCB.

Hela listan 

Här är samtliga branscher som har stora rekryteringsbehov:

1, Vården
 Inom vården saknas det både läkare och sjuksköterskor – de med specialistkompetenser såväl som de med grundutbildning. Drygt hälften av arbetsgivarna uppger att de inte lyckas få tag i personer med rätt kompetens till många av vårdyrkena.

2, It-branschen
Inom data och it saknas personer med längre eftergymnasial utbildning, som mjukvaru- och systemutvecklare. Här uppger dock nio av tio arbetsgivare att de i regel lyckas rekrytera personal.

3, Skolan
Inom skolan saknas lärare, förskollärare och fritidspedagoger. Skolorna har svårast att rekrytera fritidspedagoger, men desto lättare är det att rekrytera lärare till förskoleklass och lågstadium.

Två av fem misslyckas

Många arbetsgivare har mycket svårt att rekrytera personal.

Under mätperioden har 39 procent av arbetsgivarna misslyckats med att rekrytera så många personer som de sökt, uppger SCB.

– Tre av fyra arbetsgivare som upplevt rekryteringsproblem har vidtagit åtgärder, som att förlänga rekryteringstiden eller sänka eller ändra kraven för tjänsten de vill tillsätta, säger Katja Olofsson.

Foto: M. Rad

Text: Redaktionen