Efterlängtat besked för Ukrainas armé

2024 07 31

På onsdagen har ett tungt besked kommit om kriget i Ukraina.

Mycket har hänt sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina för drygt två år sedan.

De västerländska länderna har över tid ökat det militära stödet till Ukraina och stora insatser pågår för att beväpna de ukrainska styrkorna.

Nu har ett av de tyngsta beskeden på länge kommit.

Är i landet

Under en längre tid har Ukraina väntat på F-16 stridsplan från flera Nato-länder.

Nu kommer uppgifter om att de första planen är på plats i Ukraina.

Det rapporterar Bloomberg och Kyiv Post.

– Den första leveransen av F-16 stridsflygplan från NATO-allierade har anlänt till Ukraina, i en efterlängtad åtgärd som kan öka den krigshärjade nationens förmåga att avvisa ryska attacker, uppger Bloomberg.

Ryssland hävdar

F-16 planen bedöms kunna göra stor skillnad vad gäller Ukrainas förmågor i luften.

Ryssland har under juli månad hävdat framgångsrika attacker mot ukrainska flygfält.

– Bara under juli månad har minst tre flygfält utsatts för attacker: Myrhorod och Kryvyi Rih i centrala Ukraina och ett i södra Odessa-regionen, rapporterar BBC.

– Moskva hävdar att de har förstört fem ukrainska Su-27 stridsflygplan och en MiG-29, tillsammans med en radar och värdefulla Patriot luftvärnsramper.

Intensiva strider

Ryssland fortsätter att trycka på i Ukraina och säger sig ha intagit flera byar i öst.

Intensiteten är hög, och det råder tveksamheter kring nästa ryska drag ifall sommarens offensiv inte lyckas.

– Periodiska och pulserande ryska mekaniserade anfall representerar sannolikt omfattningen av Rysslands nuvarande offensiva kapacitet, förklarar tankesmedjan Institute for the Study of War.

– Det är osannolikt att Ryssland kommer att inleda en distinkt ny offensiv sommaroperation på grund av begränsningar i material och arbetskraft.

Vissa framgångar

Även ISW rapporterar om ryska framgångar.

– Ryska styrkor har genomfört periodiska mekaniserade attacker i plutons- och kompanistorlek i Lyman-, Chasiv Yar- och Avdiivka-riktningarna i Donetsk Oblast under hela sommaren och har nyligen intensifierat attackerna väster och sydväst om Donetsk City.

Foto: President of Ukraine resp Preisdent of Russia Office

Text: Redaktionen


Svenska bilister varnas – dolt bilproblem ökar

2025 07 13

Allt fler bilister kräver att nya besiktningsregler införs – och nu kan reglerna skärpas.

Det gäller bländande strålkastarljus på bilen. En kombination av ny teknik och svag lagstiftning har gjort att problemet har ökat snabbt de senaste åren.

Lysdioder och LED-lampor har i stor utsträckning ersatt äldre belysningsteknik, som metallhalogen och glödtrådar.

Samtidigt har strålkastarna blivit mindre och placerats högre upp, vilket ökar risken för bländning – även vid halvljus.

– Vi har definitivt ett problem, säger Björn Lidestam, forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), till TV4.

Ny lagstiftning krävs

Den nya utvecklingen gör att särskilt förare i lägre fordon, liksom gångtrafikanter och cyklister, lättare bländas – även vid möten där helljuset inte är på.

– Det är hög tid att se över fordonsbelysning. Teknikutvecklingen har gått betydligt snabbare än lagstiftningen, säger Lidestam till samma kanal.

Nya besiktningskrav kan bli verklighet

Transportstyrelsen har sedan i våras arbetat med att ta fram skärpta kontrollregler för bilbesiktningen. Detta då klagomålen strömmat in och de ser att en förändring krävs snarast för att kunna förhindra problemet i framtiden.

Nästa år förväntas de nya riktlinjerna träda i kraft, där lampor som bländar riskerar att underkännas.

Det kan i praktiken innebära att bilägare tvingas justera eller byta ut sina strålkastare.

Inte unikt för Sverige

Problemet med bländande strålkastare är varken nytt eller unikt för Sverige. Flera länder har reagerat på den ökade ljusstyrkan.

Liknande diskussioner förs redan i bland annat Storbritannien, där organisationen Lightmare länge drivit frågan.

De varnar för att bländning ”minskar förarens förmåga att uppfatta faror” och ökar risken för olyckor med utsatta trafikanter.

– Det är en tragedi att det exponentiellt minskande dödstalet i Storbritannien och EU har brutits sedan bländande ljus infördes 2011, betonar Lightmare.

Foto: Evgeny-Tchebotarev

Text: Redaktionen


JUST NU: Flera oväntade länder ger stöd till Ukraina

2025 07 13

Ukrainas stöd expanderar, och det från ett något oväntat håll.

Efter ett toppmöte i Kroatien den 12 juli har utrikesministrar och vice premiärministrar från flera sydösteuropeiska länder uttryckt sitt gemensamma stöd för Ukrainas framtida medlemskap i NATO.

Uttalandet släpptes gemensamt av Ukrainas presidentkansli och den kroatiska regeringen.

–Vi stödjer Ukraina på dess väg mot fullständig euro-atlantisk integration, inklusive ett medlemskap i NATO, och välkomnar en inbjudan till Ukraina att gå med när alla allierade är överens och villkoren är uppfyllda, betonar länderna enligt Kyiv Independent.

Enligt uttalandet anses NATO-medlemskap vara "det mest kostnadseffektiva säkerhetsalternativet för Ukraina."

Tydlig markering mot Ryssland

Deklarationen understryker att beslut om NATO:s framtida utvidgning enbart bör fattas av medlemsländerna själva.

– Varken Ryssland eller någon annan stat som inte är medlem i NATO har rätt att lägga in veto mot alliansens utvidgning, uttrycker länderna.

Bland undertecknarna finns företrädare från Kroatien, Kosovo, Moldavien, Montenegro, Albanien, Nordmakedonien, Rumänien och Slovenien, samt Ukrainas vice utrikesminister Andrii Sybiha.

Ryssland motsätter sig starkt Ukrainas medlemskap i NATO av flera sammanflätade geopolitiska, säkerhetsmässiga och ideologiska skäl. Ukrainas medlemskap i NATO har därför varit en av de mest kritiska frågorna i kriget mellan de två länderna.

Stöd för EU-medlemskap

Utöver NATO-frågan uttrycker länderna sitt stöd för ett framtida EU-medlemskap för Ukraina, Moldavien och de västra Balkanländerna.

– Ukrainas, Moldaviens och våra västbalkanska partners framtida medlemskap i EU är avgörande för vår regions och hela Europas långsiktiga stabilitet, säkerhet och välstånd, framhåller länderna.

Trump överväger nytt stöd till Ukraina

Nu överväger även USA:s president Donald Trump att ge Ukraina nytt ekonomiskt stöd, uppger diplomatiska källor till CBS News.

Stödet ses som en möjlig markering mot Ryssland, som nyligen genomfört sina hittills största attacker mot Ukraina. Samtidigt har Trump återupptagit den tidigare pausade vapenhjälpen.

Foto: R. Gieling

Text: Redaktionen