Två personer har skjutits

2024 07 31

Dubbla skottlossningar har skett ikväll.

På tisdagskvällen har skottlossningar skett på olika håll.

Två personer har skjutits i separata händelser i Stockholmsområdet.

Den ena skjutningen ägde rum i Upplands-Bro och den andra i Jordbro.

Det meddelar polisen.

Hittades i lägenhet

Skjutningen i Jordbro skedde tidigare under kvällen.

Där anträffades en man skjuten i en lägenhet.

– Polisen genomför en omfattande insats i södra regionen i vilket brottsplatsen spärras av. Det pågår en jakt efter gärningsmannen. Ett stort antal förhör har påbörjats med flera åtgärder, meddelar polisen.

– Den skjutne mannen har vårdats av ambulanspersonal på plats men är nu under transport till sjukhus i ambulanshelikopter. En brottsutredning med rubricering mordförsök har inletts av polis.

Omfattande insats

En omfattande insats pågår just nu i Jordbro.

– Målsägaren är identifierad och är en man i 30-årsåldern. Brottsplatsundersökningen pågår fortsatt i den avspärrning som genomfördes inledningsvis. 

– Under brottsplatsundersökningen har det kunnat fastställas att skjutningen har skett utanför den lägenhet där den skadade anträffades.

Enligt uppgifter till SVT är mannen allvarligt skadad, och det ska vara Foxtrotnätverket som ligger bakom skjutningen.

I Upplands-Bro

Samtidigt har en person skjutits i Upplands-Bro.

– En person med skottskador är anträffad i Bro. Detta har föregåtts av ett flertal korresponderande samtal om skott på samma plats, framhåller polisen via sin webbsida.

– Polisen har inlett en omfattande insats i området.

“Flera skott avlossade”

Enligt polisen avlossades flera skott.

– Flera skott har avlossats. Hur många som har träffat personen vet jag inte, säger Ola Österling vid polisen till Aftonbladet.

Skadeläget är oklart och det framgår inte hur gammal den skottskadade personen är.

Det är oklart om de två skjutningarna kan kopplas till varandra, polisen kommer framöver att arbeta med båda händelserna och utreda vidare.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha gripits.

Arkivfoto: Polisen

Text: Redaktionen


Larm om populärt sötningsmedel – helt ny bieffekt

2025 05 31

Ett av Sveriges vanligaste sötningsmedel påverkar hur hjärnan reglerar hunger och kroppsvikt.

Det visar ny forskning som publicerat i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Metabolism.

Sötningsmedlet som pekas ut i studien är sukralos som används i många olika livsmedel – exempelvis läsk, desserter, godis, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. 

Upptäckt helt ny bieffekt

Sukralos är kalorifritt och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. 

Nu har forskare upptäckt att det vanliga sötningsmedlet har en oönskad bieffekt.  

Sukralos ökar aktiviteten i hypothalamus – ett område i hjärnan som är centralt för aptitreglering, rapporterar Psykiatrispecialisterna som tagit del av studien.

– Detta tyder på att även om sucralosa inte innehåller kalorier, kan det utlösa neurala svar kopplade till ökad hunger och förändra hjärnans kommunikation med områden som är involverade i motivation och sensorisk bearbetning, framhåller företaget i ett uttalande.

Med andra ord kan sukralos leda till ökad hunger, trots att sötningsmedlet påstås ha motsatt effekt.

– Dessa resultat föreslår att sucralosa kan öka hjärnans känslighet för matrelaterade signaler och göra oss mer mottagliga för att söka mat. Effekterna varierade beroende på kroppsvikt och kön, med kvinnor som visade starkare hjärnrespons än män, skriver Psykiatrispecialisterna.

FAKTA: Sukralos

- Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

- Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: StockSnap resp Hiking333

Text: Redaktionen


Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen