Ägg stoppas – Ica och Axfood meddelar kunderna
2024 07 25
Ägg återkallas nu från flera butiker.
På torsdagsförmiddagen kommer besked om att flera livsmedelsjättar återkallar ägg.
Anledningen är att misstankar har upprättats om salmonellasmitta.
Det framhåller bland andra Ica och Axfood i pressmeddelanden.
Dessa produkter gäller
Ica meddelar vilka produkter som gäller.
– ICA återkallar ägg efter misstanke om salmonellasmitta. Det handlar om ICA ägg, ICA Brunchägg, ICA Frukostägg och ICA Basic ägg i olika förpackningsstorlekar med bäst före-datum från och med 19-07-2024 till och med 13-08-2024 med äggkoderna SE684-35 och SE684-36 samt packerinummer SE007 tryckt på ägget. Det är endast dessa äggkoder som berörs av återkallelsen.
- ICA Brunchägg 6-pack
- ICA Frukostägg frigående inomhus 12-pack
- ICA ägg frigående inomhus 15-pack
- ICA Basic ägg frigående inomhus 24-pack
Har upptäckt
Vidare framhåller Ica att beslutet har tagits som en försiktighetsåtgärd.
– Produkterna återkallas som en försiktighetsåtgärd eftersom vår leverantör har upptäckt salmonella i stallmiljön där äggen har värpts.
– Inga ägg har bekräftats smittade men vi har beslutat att återkalla de ägg som kommer därifrån och där en misstanke om smitta därmed kan finnas. Varorna kan innebära en hälsofara men vid upphettning till 70 grader dör salmonellabakterien.
Lidl och Axfood
Även Lidl och Axfood återkallar ägg.
– Följande två produkter omfattas av återkallelsen, och inga andra äggsorter eller storlekar på förpackningar berörs av återkallelsen:
- Garant Ägg, Frigående inomhus, Medium, 6-pack, med bäst före-datum till och med 2024-08-13 samt med koden 2SE684-35 och 2SE684-36. Förpackningen är märkt med packerinummer SE007.
- Garant Ägg, Frigående inomhus, Medium, 15-pack, med bäst före-datum till och med 2024-08-13 samt med koden 2SE684-35 och 2SE684-36. Förpackningen är märkt med packerinummer SE007.
Axfood beklagar
Axfood beklagar händelsen.
– Att det påträffats salmonella i stallmiljön är mycket olyckligt och något vi ser allvarligt på. Vi utreder nu tillsammans med leverantören hur det har kunnat ske, och hur det kan förhindras framöver, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård.
Foto: Icagruppen
Text: Redaktionen