Krogkedja har börjat stänga restauranger – “Kan inte driva vidare”

2024 07 23

En asiatisk krogkedja stänger nu på håll för att rädda övrig verksamhet.

Det var i en lokal på Kastellgatan i Göteborgs innerstad som den asiatiska krogkedjan Dubbel Dubbel först såg ljuset för över ett årtionde sedan.

Efter snabb expansion är läget nu tuffare för kedjan.

Förra året stängde man en av restaurangerna i hemorten Göteborg, och nu kommer uppgifter om att flera restauranger har fått problem.

Det rapporterar Sydsvenskan.

Gått i konkurs

Dubbel Dubbels restaurang i Lund har gått i konkurs, och man försöker just nu sälja krogen på Simrishamnsgatan i Malmö.

För att rädda övrig verksamhet säljer man restaurangen i Malmö, efter att ha stängt flera restauranger under såväl pandemin som nu.

– Vi har brottats länge med Lund och gjort vad vi kan för att få det att vända. Efter pandemin har det varit kämpigt och sedan har det varit inflation, höjda hyror och råvarukostnader, Dubbel Dubbels vd John Wigelius till Sydsvenskan.

“Kan inte driva vidare”

I Lund blev situationen för svår, och man har inte längre möjlighet att fortsätta vara verksamma i staden.

– I Lund har det inneburit minskade besök och nu har vi hamnat i den situationen att vi inte kan driva restaurangen vidare.

Började i Göteborg

Dubbel Dubbel inledde verksamheten i Göteborg för över tio år sedan och har sedermera expanderat till flera olika städer.

– Fyra vänner hade den gemensamma drömmen om att sprida glädje med kinesisk kokkonst, storslagna smaker och personlig service, förklarar kedjan om resan.

– När den lilla lokalen på Kastellgatan i Göteborgs innerstad blev ledig kunde Dubbel Dubbel se ljuset.

Många företag

Dubbel Dubbel är sannerligen inte det enda företaget som har hamnat i problem.

Det framgår av myndigheten Tillväxtanalys statistik för juni.

– Konkurserna i juni berörde 2 854 anställda, en ökning med 67 procent jämfört med juni 2023. 

– Ur ett historiskt perspektiv var antalet anställda berörda av konkurser högt i juni 2024. Jämfört med motsvarande månad tidigare år var antalet berörda anställda i juni 2024 det högsta sedan 2013.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Kundrusning till Rusta – går ut med oväntat besked

2024 09 13

Rusta har lyft i motvind och trotsar utmanande omständigheter.

Det står klart när butikskedjan nu redovisar sina resultat från årets första kvartal.

Under perioden har Rusta stärkt lönsamheten och ökat försäljningen inom samtliga segment och dessutom höjt sin nettoomsättning med 3,7 procent jämfört med förra året.

Totalt ligger nu nettoomsättningen på 3 069 miljoner kronor och rörelseresultatet har ökat från 298 miljoner till 351 miljoner kronor.

Detta trots att varuhuset själva menar att det knappt vore möjligt under de ekonomiska förutsättningar som finns.

– Rusta uppnådde under det första kvartalet fortsatt försäljningstillväxt och stärkt lönsamhet inom samtliga segment, trots en utmanande marknad med försiktiga konsumenter, säger Göran Westerberg, vd för Rusta, i en kommentar.

"Antalet nya medlemmar ökar kraftigt"

Han understryker att förklaringen tycks finnas i att Rusta har hittat ett metodiskt sätt att arbeta på som även av allt att döma får kunder att vallfärda till butikerna.

Genom god kostnadskontroll och högre produktivitet genom hela värdekedjan har vi stärkt bruttomarginalen, vilket resulterat i ökad vinst under kvartalet. Samtidigt ökar antalet nya medlemmar i vår kundklubb kraftigt. säger Göran Westerberg.

– Det visar på styrkan i Rustas koncept, där vår tydliga lågprisposition fortsätter att attrahera nya kunder under lågkonjunkturen. En fantastisk kundbas att bygga vidare på när konjunkturen väl vänder.

LÄS MER: Lågpriskedja expanderar i Sverige – 12 nya butiker

"Vansinniga siffror"

Beskedet är ett stort sådant för Rusta som växer som aldrig förr.

Och det finns egentligen ingenting som kan hejda lågprismarknaden, förklarade Göran Westerberg i en intervju med Di tidigare i somras.

Av kundklubbens totalt 5,6 miljoner medlemmar i Norden hade 850 000 av dem strömmat in bara under det senaste året, deklarerades det i juli.

Enligt Rusta har 80 procent av alla svenskar mellan 16 och 80 år handlat i någon av deras butiker.

– Det är vansinniga siffror. Så av runt 7,6 miljoner individer i åldersspannet, rör sig cirka 6,2 miljoner hos oss, sade Göran Westerberg till tidningen vid tillfället.

Enligt vd:n “gled man in på börsen” på en tveksam marknad i uppstarten. Utmaningen har varit att slå hjål på myten om att lågrpriskonceptet bara fungerar under svåra ekonomiska tider.

– Jag är helt övertygad om att vi har en plats på den europeiska marknaden, att vi fyller en lucka, säger Göran Westerberg till Di.

LÄS MER: Anstormning till Rusta – “vansinniga siffror”

Foto: Rusta

Text: Redaktionen


Storbritannien har skickat upp stridsflyg

2024 09 13

Brittiska stridsflygplan har gått upp för att möta ett ryskt flyg.

Det är det brittiska försvarsdepartementet som själva går ut med uppgifterna.

Såväl landets flotta som flygvapen har tvingats agera efter att ryska skepp och stridsflyg rört sig i Storbritanniens “intressesfär”.

Två stridsflygplan skickades ut från RAF Lossiemouth med stöd av en Voyager från RAF Brize Norton, för att möta två ryska Bear-F plan som flög nära Storbritannien.

“För att försvara”

Departementet framhåller vidare att det gjordes “för att försvara den nationella säkerheten”.

– Royal Navys örlogsfartyg har under den senaste veckan noga skuggat den ryska flottan när fyra av dess fartyg seglat genom Engelska kanalen och Nordsjön, vilket har bidragit till att skydda Storbritanniens nationella säkerhet, förklarar Storbritanniens försvarsdepartement.

– Dessutom skickades två RAF Typhoons från RAF Lossiemouth med stöd av en Voyager från RAF Brize Norton, för att genskjuta två ryska Bear-F-flygplan som opererade nära Storbritannien.

Under Nato-styre

Departementet fortsätter.

– RAF:s jetplan startades under NATO-befäl och hade ett nära samarbete med våra partners för att övervaka flygplanen när de passerade genom internationellt luftrum. 

– Våra Typhoon-jaktplan eskorterade flygplanet ut ur Storbritanniens flyginformationsregion och det ryska flygplanet kom inte vid något tillfälle in i Storbritanniens suveräna luftrum.

Ministern uttalar sig

Försvarsminister John Healy har uttalat sig om händelsen.

– Denna regering är fast besluten att göra Storbritannien säkert hemma och starkt utomlands. Royal Navys och RAF:s insatser under de senaste två veckorna visar deras osjälviska engagemang för att skydda vår nationella säkerhet, säger han.

– Jag skulle vilja tacka de medlemmar av våra väpnade styrkor som deltog i denna operation, deras professionalism och skicklighet visades till fullo medan de arbetade sömlöst med våra Nato-allierade för att upprätthålla internationella standarder.

Händer flera länder

Ryssland fortsätter att med stridsflyg röra sig i eller nära flera europeiska länders luftrum.

Flera gånger tidigare har ryska flyg kränkt både svenskt och finskt luftrum.

Foto: L. Holley

Text: Redaktionen