EUROPA: 19-åring dödad av björn – kastades ner 120 meter

2024 07 16

En tonåring har förlorat livet efter att ha attackerats av en björn.

Det är i Rumänien som björnattacken har skett.

En 19-årig kvinna var ute på vandring i Karpaterna i de centrala delarna av landet tillsammans med sin pojkvän.

Paret befann sig på en populär vandringsled när händelsen ägde rum.

Det rapporterar The Independent.

Gick till attack

Björnen gick till attack mot 19-åringen och pojkvännen ringde till räddningstjänsten samtidigt som djuret drog iväg kvinnan.

– Allt skedde live, räddningstjänsten var i telefon och den unge mannen skrek att de blev attackerade av en björn och att den hade tagit flickan, säger en talesperson för räddningstjänsten till The Independent.

– Det var något fruktansvärt! Han berättade för oss att björnen tog tag i flickans ena ben och släpade henne efter sig, och vid något tillfälle såg han inte vad björnen gjorde med henne. Björnen drog henne från stigen och kastade henne 120 meter ner i en dal.

Har stor population

Rumänien har en av Europas största populationer av brunbjörnar.

Landet har på senare tid beslutat för att öka antalet björnar som får skjutas varje år för att hålla populationen under kontroll.

Snabb och stark

Brunbjörnar är mycket snabba och starka, och är duktiga klättrare.

– Björnen är oerhört snabb på kortare sträckor, betydligt snabbare än någon människa, förklarar världsnaturfonden WWF.

– Björnen kan springa upp mot 65–70 km/h. De är även duktiga klättrare och goda simmare, även om vuxna björnar undviker att klättra i träd.

Det ska du göra

Den som mot förmodan möter en björn bör veta om några saker, uppmanar WWF.

– Om du möter en björn i skogen, försök behålla lugnet. Gör tydliga ljud, så att björnen hela tiden hör dig. 

– Var lugn i dina rörelser. Gå långsamt tillbaka samma väg som du kom. Spring inte, eftersom det kan väcka jaktinstinkt och björnen kan springa i över 60 km/h.

– Om björnen blivit överraskad, skrämd eller provocerad kan den göra en ”skenattack” som ett försök att skrämma bort dig. Genom att behålla ditt lugn och långsamt dra dig tillbaka, visar du att du inte är ett hot.

Foto: H. Veth

Text: Redaktionen


Raseri mot ICA: ”Uppgifterna är rent ut sagt förjävliga”

2024 09 10

I december 2023 dömdes åtta Ica-handlare för brott efter den stora insiderhärvan med Ica-aktier 2021.

Enligt domen ska Ica-handlarna haft tillgång till insiderinformation om Ica-aktien, innan Ica köptes ut från börsen hösten 2021. Ica-handlarna och åtta andra personer köpte då flera aktier och drog tillsammans in 16 miljoner kronor.

I december 2023 dömdes åtta Ica-handlare för brott.

Trots det fortsätter många att driva och äga sina butiker, enligt en granskning från Handelsnytt.

Enligt granskningen har bara en Ica-handlare sålt sin butik efter domen.

Uppgifterna får fackförbundet Handels att gå i taket.

– Uppgifterna är rent ut sagt förjävliga. Arbetsgivare som trots domar får fortsätta arbeta och utsätta sina anställda för obehag är oerhört problematiskt.

Det säger Linda Palmetzhofer, ordförande i Handelsanställdas förbund, till Handelsnytt.

– Det är uppenbart att Ica behöver agera bättre mot handlare som missköter sig. Här förväntar vi oss en ökad samverkan med Ica, framför allt på central nivå för att komma till bukt med problematiken, fortsätter Palmetzhofer som anser att Ica-koncernen saknar en ”överordnad HR-avdelning” som kan se till att ”olämpliga personer plockas bort”.

– Vi efterlyser en större handlingskraftighet från Ica. Våra medlemmar förtjänar en arbetsplats som agerar på uppenbara problem.

Ica-handlarna svarar

Medlemsorganisation för Sveriges Ica-handlare, ICA-handlarnas Förbund, har svarat på kritiken genom vd:n Göran Blomberg.

– Vår hantering måste vara rättssäker. Om vi agerade godtyckligt skulle det skapa osäkerhet i handlarkåren, säger han till tidningen Arbetet.

Vidare uppger Blomberg att Ica-handlare måste förhålla sig till de riktlinjer som satts upp.  

– Ica-handlarens avtal med Ica Sverige och Ica-handlarnas Förbunds stadga slår fast att handlaren ska följa regler kring exempelvis arbetsmiljö och matsäkerhet. När vi upptäcker avvikelser inleds en dialog med medlemmen. Bristerna följs upp och åtgärdas, säger han till tidningen.

Foto: Ica Gruppen

Text: Redaktionen


Ryssland erkänner: Allt är slut – tvingas till nödåtgärd

2024 09 10

Ryssland agerar för att undvika en nödsituation i det egna landet.

Redan förra vintern uppgavs Ryssland ha varit på bristningsgränsen.

På grund av omfattande nedskärningar för att finansiera kriget i Ukraina plågades den ryska befolkningen i flera månader av strömavbrott och livsfarlig brist på uppvärmning.

Enligt brittiska rapporter kan tusentals ryssar ha frusit ihjäl.

Och Ryssland, som mycket sällan medger inhemska nederlag, erkänner nu att landet gjort slut på sina energireserver från Sovjettiden och är i kraftigt behov av att finansiera landets energikraft, rapporterar Newsweek.

Har inte underhållits

Utspelet kommer från landets energiminister Sergej Tsivilev i samband med ett en konferens i Vladivostok.

På en fråga om hur östra Ryssland ska ta sig igenom hösten och vintern, och om ytterligare åtgärder ska vidtas för att säkerställa tillförlitlig energiförsörjning, säger ministern att de kraftreserver som upprättades under Sovjettiden “har utarmats”.

– Den främsta orsaken är bristen på finansiering för modernisering och underhåll av utrustning, säger han till rysk media enligt den amerikanska tidningen.

Flera nödåtgärder

Nu genomför Ryssland flera nödåtgärder för att undvika förra vinterns katastrof som enligt Storbritanniens försvarsdepartement fick ryska diktatorn Vladimir Putin att utropa krisläge.

– För att minska riskerna har vi redan klassificerat Fjärran Österns federala distrikt som regioner med hög risk inom elkraftsindustrin och implementerar åtgärder för att minska olyckor och förbättra tillförlitligheten för termisk behandling, säger Sergej Tsivilev.

Ryssland har även förstärkt nödreserverna och försett kraftverken med bränslereserver.

– Dessa åtgärder kommer tillsammans att göra det möjligt för oss att snabbt eliminera möjliga nödsituationer, säger energiministern.

25 procent i Moskva utan värme

I januari tidigare i år uppgav Newsweek att till och med Moskva drabbades kraftigt av strömavbrott. Enligt tidningen var 25 procent av huvudstadens invånare utan värme under den brutala vintern.

Bland annat uppges en 60-årig rysk marinofficer ha frusit ihjäl i sitt hem nära St. Petersburg efter att ha förlorat strömmen 3 januari.

– Detta är ytterligare ett tecken på att Ryssland blir allt mer instabilt och närmar sig bristningsgränsen, sade Jason Jay Smart, politisk expert inom postsovjetisk och internationell politik, vid tillfället.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen