UPPGIFTER: EU har fått nog – dåliga nyheter för Orbán

2024 07 15

EU har fått nog av Viktor Orbáns käppar i hjulet för unionens utrikespolitik.

Nu överväger EU ett aldrig tidigare skådat steg för att markera mot Ungerns beteende.

Istället för att åka till Budapest för det ordinarie utrikesministermötet kommer medlemsländerna att bojkotta Orbáns evenemang och istället samlas på ett eget toppmöte – utan Ungern.

Det uppger den amerikanska tidningen Politico.

– Om det finns ett formellt råd för utrikesfrågor, organiserat av den högre representanten, (Josep Borrell, EU:s utrikeschef, red. anm.), kommer ministrarna inte att kunna åka till Budapest, säger en diplomat tidningen talat med.

"En tydlig signal"

Ungern innehar för närvarande det roterande ordförandeskapet i EU. Landet har planerat att stå värd för just ett möte i Budapest 28-29 augusti. 

Men efter Orbáns självutnämnda “fredsturné” i Ryssland och Kina de senaste veckorna vill nu flera EU-länder inte ens ta i Ungern med tång.

Och enligt tre EU-diplomater, som krävt anonymitet, kommer nu Josep Borrell att kalla unionens utrikesministrar till möte samma dagar som Orbán tänker ha möte i den ungerska huvudstaden.

– Det skulle sända en tydlig signal om att Ungern inte talar för EU, säger en av Politicos diplomatkällor.

Sverige nobbar

Sverige är ett av länderna som öppet deklarerat att man tänker bojkotta informella möten med Ungern efter Orbáns besök i Ryssland och Kina.

– Han (Orbán) missbrukar i praktiken EU-ordförandeskapet och kidnappar det för egna syften, sade statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT förra veckan.

Enligt tv-kanalen kommer man istället för politiska representanter att skicka tjänstemän.

– Han talar inte för EU:s stats- och regeringschefer och än mindre för det samlade EU-systemet. Alla diskussioner om Ukraina sker med Ukraina, säger Ulf Kristersson.

"Knappt ens en fråga"

I slutet av maj uppgav källor till Politico att den ungerska premiärministern på något sätt kommer att straffas på grund av sitt ständiga motarbetande av Ukraina.

Efter att Kinas ledare Xi Jinping tidigare i maj genomförde ett statsbesök i Ungern uppmanade diktatorn Orbán att ta större plats i EU.

Men så kommer det inte att bli. Tvärtom kan Ungern förvänta sig mindre inflytande än tidigare och degraderas i EU-kommissionens hierarki.

– Det är knappt ens en fråga om att Ungern ska få behålla kontrollen över något mäktigt mandat, sade en diplomat till tidningen vid tillfället.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ryskt jättehot mot Sverige

2025 04 29

Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev säger att Natos nyare medlemmar har blivit måltavlor för ryska attacker.

De länder som nyligen anslutit till Nato har automatiskt blivit måltavlor för de ryska väpnade styrkorna, hävdar Medvedev enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Enligt ex-presidenten kan Ryssland svara med ”vedergällningsattacker”, som ”till och med” kan involvera kärnvapen.

"Mål för våra väpnade styrkor"

Tass rapporterar att Medvedev syftar på Natos senaste medlemmar – Sverige och Finland.

– Den alliansfria statusen gav dem (Sverige och Finland, reds. anm.) internationella förmåner, med tanke på deras geopolitiska position och många andra faktorer, säger Medvedev, som numera är vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd.

Ex-presidenten utfärdar sedan ett direkt militärt hot mot både Sverige och Finland.

– Nu är de del av ett block som är fientligt mot oss, vilket innebär att de automatiskt blivit ett mål för våra väpnade styrkor. Det kan handla om potentiella vedergällningsattacker, till och med inslag av kärnvapenkomponenter, eller förebyggande åtgärder inom ramen för vår militärdoktrin, säger Medvedev.

Den svenska regeringen har inte kommenterat det ryska hotet.

Danmark har varnat

Det danska försvarets underrättelsetjänst, FE, har tidigare varnat för att Ryssland kan komma att hota Sverige och Finland med kärnvapen.

– Ryssland kommer försöka avskräcka Sverige och Finland från att låta Nato etablera militär infrastruktur som till exempel materialdepåer, långdistansvapen och kärnvapen i de två länderna, framhöll FE i februari.  

– Ryssland kommer främst att försöka uppnå detta med skarp retorik mot Sverige och Finland, som också kan innehålla hot om att använda kärnvapen mot dem.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Anmäl alla du ser – samtliga bilister i Sverige uppmanas

2025 04 28

En särskild uppmaning gäller i trafiken från och med 1 maj.

Anmäl alla dåliga vägar du ser.

Så lyder instruktionen från Riksförbundet M Sverige till landets bilister.

Det är dags för Nationella Potthålsveckan, som varar mellan 1 och 7 maj, då omfattande krafttag görs för att förbättra vägarna i hela Sverige.

– Vi uppmuntrar alla att ta sig tiden att göra en anmälan under potthålsveckan. Även om det kan kännas som att inget händer är detta ett viktigt verktyg, säger Jacob Sidenvall, pressekreterare på M Sverige, i ett uttalande på måndagen.

En anmälan ska ofta gå till antingen Trafikverket eller kommunen.

Blivit vardag

Branschorganisationen understryker att mer än var fjärde statlig väg bedöms vara i dåligt skick.

Pottenhålen är en av anledningarna.

– Det är inte konstigt att potthål och vägskador blivit vardag för många människor. Men så måste det inte vara. Med potthålsveckan hoppas vi att bryta uppgivenheten, säger Jacbo Sidenvall.

Och enligt M Sverige är förutsättningarna att bli av med besvären bättre än på länge.

– Det handlar om att hjälpas åt för att lyfta vägnätet till en bra standard. Med Trafikverkets nya uppdrag finns goda förutsättningar för att skadorna åtgärdas snabbare.

Stor olycksrisk

Det finns flera risker med potthål på vägarna.

Risken för olyckor ökar när kontakt mellan asfalt och däck avbryts. Dessutom är själva undanmanövreringen när bilförare försöker styra förbi hålen ett moment som också höjer risken för olyckor.

– Vägskador tar också uppmärksamheten från trafiksituationen. Den ständiga avläsningen av omgivningarna som är så viktig för säker körning bryts när vägbanan inte håller måttet, säger Jacob Sidenvall.

– Dessutom blir man dåsig av att köra på ojämna och högljudda vägar.

Löftet: vägarna ska bli bättre

Regeringen gick i höstas fram med ett ökat anslag för vägar. Det inkluderar bland annat ett underhåll som ska möjliggöra att laga och förebygga potthål.

Förra månaden gick infrastrukturplaneringen in i en ny fas när Trafikverket fick uppdraget att föreslå en övergripande nationell plan för perioden 2026-20237.

Transportsystemet ska vara robust och effektivt och varje trafikslags fördelar ska utnyttjas på bästa sätt. Regeringen satsar stort på underhåll av vägar och järnvägar, men också på nya investeringar, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Foto: H. Berg

Text: Redaktionen