Får man klämma på frukten i mataffären? Här är svaret

2024 07 05

Det råder delade uppfattningar om huruvida man får klämma på frukten i mataffären.

Många kunder har för vana att klämma ganska ordentligt på frukten i mataffären för att undvika att få med sig dåliga varor hem.

Men är det tillåtet att klämma på exempelvis nektariner och avokado, eller riskerar man då att förstöra frukten för andra kunder?

Vad man får och inte får göra på fruktavdelningen kan spela en större roll än vad man tror, bland annat med tanke på matsvinnet, rapporterar SR.

”Bruka varsamhet”

De flesta handlare verkar dock vara av uppfattningen att man som kund har rätt att klämma lite och känna efter om frukten är bra.

Men man bör vidta en viss försiktighet.

– Man ska ju bruka varsamhet när man klämmer och känner. Men det är givetvis att man måste få känna på frukten när man handlar, säger Samuel Andersson, butiksbiträde på Tempo i Bäckagård i Halmstad, till radiokanalen.

”Mosar dem i onödan”

Vissa kunder är dock lite väl oförsiktiga med frukten, och tänker kanske inte på att den frukt de lämnar kvar kan köpas av andra kunder.

Om man klämmer för mycket på frukterna så leder det dessutom till onödigt matsvinn, vilket redan är ett stort problem.

– Det kan vara så att vi har lite mer mogna frukter som ligger framme, och då är det ju väldigt onödigt om man mosar dem i onödan, säger Samuel Andersson.

Många kunder tycker också att klämmandet är oförskämt mot andra kunder, och alla tycker inte att det är okej att klämma på till exempel nektariner för att känna efter om de är bra.

– Det är det inte. Man förstör dem. Man kan ju vara varsam, alltså, och använda huvudet lite, säger kunden Sigfrid Jansson till radiokanalen.

Ny metod hos Coop

När tidningen Café listade osmakliga beteenden i matbutiker, fanns ”klämma sönder frukter” med som nummer fem på listan.

Då är man ”Guacemolen på fredagsmysets baneman”, enligt tidningen.

På Coop har man också introducerat ett alternativ till klämmandet, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.

I flera av matjättens butiker har man infört en scanner som ska göra det lättare för kunder att välja mogen avokado utan att behöva känna och klämma. Istället kan skannern ge svar på hur mogen avokadon är.

Foto: ICA Gruppen Jessica Gow

Text: Redaktionen


EKONOMI: Ryssland ändrar sig – öppnar upp för väst

2025 04 11

Ryssland tar ett steg för att bjuda in utländska investerare igen.

Ryssland förbjöd i samband med starten på invasionen av Ukraina utländska företag att ta ut sina tillgångar ur landet och krävde att de skulle hålla tillgångarna på särskilda konton.

Landet stängde i mångt och mycket ner för utländska – i synnerhet västerländska investeringar.

Nu ser det ut som att de tar ett steg för att bjuda in utländska investerare igen.

Det rapporterar Reuters.

Tar ett steg

Ryssland planerar att lätta på kapitalkontrollerna för nya utländska investeringar.

Det uppger en högt uppsatt tjänsteman vid finansdepartementet.

Det är ett beslut som öppnar dörren för företag – inklusive västerländska sådana – som vill återvända till den ryska marknaden.

“Nytt inflöde”

Alexei Yakovlev, chef för ministeriets avdelning för finanspolitik, säger att ett nytt presidentdekret om uppmjukning av kapitalkontrollerna för nya investeringar kan komma att utfärdas runt halvårsskiftet.

– Ramverket för att reglera inflödet av nya pengar och säkerställa möjligheten att dessa pengar och de intäkter som genereras av dem kan tas ut har redan beslutats.

Vissa framgångar

Samtidigt syns vissa framgångar för de ryska styrkorna på krigsfronten.

De ryska styrkorna fortsätter att marginellt avancera i gränsområdet Sumy-Kursk oblast, men den ryska styrkan i området kommer sannolikt inte att kunna inleda en större offensiv mot Sumy City på kort sikt utan att få betydande förstärkningar.

Det rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

Offensiv inledd

ISW förklarar.

– Ukrainas överbefälhavare general Oleksandr Syrskyi uppgav under en intervju med det ukrainska mediebolaget LB UA den 9 april att de ryska styrkorna har intensifierat anfallen i ”alla huvudriktningar” och inlett offensiva operationer i Sumy och Kharkiv oblast, uppger ISW.

– ISW har observerat gradvisa men konsekventa ryska vinster och attacker längs linjen Volodymyrivka-Zhuravka-Novenke norr till nordost om Sumy City i norra Sumy oblast.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Jättesmäll för populär lågpriskedja – har 93 butiker i Sverige

2025 04 11

Lågprisjätten ÖoB går med storförlust.

Kedjan, som har 93 butiker i Sverige, redovisar en rörelseförlust på 115 miljoner norska kronor för det första kvartalet.

Enligt ägaren Europris beror nedgången på omfattande utförsäljning av tidigare sortiment som ska ersättas av nya produkter.

– De ekonomiska resultaten under första kvartalet fortsatte att påverkas av en utförsäljning som kannibaliserade på annan försäljning, framhåller den norska koncernen i ett uttalande enligt Market.

Vidare konstaterar Europris, som ägt ÖoB sedan maj 2024, att det kommer ta tid att vända den negativa utvecklingen.

– Som tidigare kommunicerats kommer det att ta tid att återställa ÖoB som en attraktiv shoppingdestination och vända den negativa utvecklingen i kundflöde.

Ledande lågpriskedja

ÖoB:s tidigare ägare Runsvengruppen öppnade sitt första varuhus i Linköping 1961.

Drygt 30 år senare köpte Runsvengruppen upp Överskottsbolaget, som senare blev ÖoB.

I maj 2024 förvärvade Europris hela ÖoB. Den norska lågpriskoncernen ägde sedan tidigare 20 procent av ÖoB, men är i dag ensam ägare.

Europris driver mer än 370 varuhus i Sverige och Norge och har en årlig omsättning på 14 miljarder kronor.

Stort intresse för lågpriskedjor 

ÖoB:s ras inträffar samtidigt som svenska konsumenters benägenhet att handla hos lågpriskedjor ökar.

På tjugo år har omsättningen i den svenska lågprishandeln nästan fyrdubblats – från cirka 30 miljarder kronor 2004 till 114 miljarder kronor i dag.

Det visar en granskning som tagits fram av HUI Research på uppdrag av fastighetsutvecklaren inom lågprishandel, Prisma Properties.

Undersökningen visar bland annat att:

- Antalet anställda i den svenska lågprishandeln nästan har tredubblats sedan 2004.

- Lågpriskedjornas planerade nyetableringar i Sverige de kommande åren kommer att resultera i tusentals arbetstillfällen. Ett exempel är Lidl som redan i dag har cirka 5 600 anställda i Sverige och planerar att öppna 90 nya butiker, vilket skulle innebära cirka 2 500 nya arbetstillfällen (beräknat utifrån genomsnittligt antal anställda i nuvarande butiker).

- Lågprishandelns expansion inte bara sker i storstadsregionerna, utan också i mindre kommuner.

Foto: iXimus

Text: Redaktionen