Svenska hushåll kan tvingas köpa luftkonditionering
2024 07 05
Temperaturerna i Sverige är på god väg att nå nivåer som annars bara syns i framför allt Sydeuropa.
Och det kommer att ställa krav på svenska hushåll som mer eller mindre inte kommer att ha något annat val än att anpassa sig till väder- och klimatförändringarna.
Det kan till och med vara på liv och död. Under rekordsommaren 2018 dog drygt 600 personer på grund av den svenska värmen.
Enligt Christofer Åström, doktor i miljömedicin vid Umeå universitet, handlar det bland annat om att överväga luftkonditionering och göra stora förändringar kring hur vi beter oss på dagarna.
– Vi börjar få ett klimat i Sverige där vi kommer att behöva anpassa oss på ett sätt som vi bara behövt göra utomlands tidigare, säger han till Sveriges Radio Ekot.
Klipp gräset på kvällen
De senaste tio åren har antalet heta dagar, med temperaturer på minst 30 grader, fördubblats i Sverige.
Det visar en granskning som SR Ekot gjort av statistik från SMHI.
När värmeböljor slår till ökar dödligheten. Delvis på grund av att hjärt- och kärlsystemet måste arbeta hårdare framför allt hos äldre människor, förklarar Christofer Åström.
– Vi kanske måste börja fundera på när vi kan göra fysiska aktiviteter, träning, men saker som gräsklippning. Framför allt för de äldre, nämner forskaren som exempel.
Varmare på fler platser
Statistiken visar att Sverige i snitt haft 14 dagar per sommar som gått över 30 grader den senaste tioårsperioden. Motsvarande genomsnitt för referensperioden 1961-1990 var sex gånger per sommar.
En annan förändring är att det blir varmare på fler platser i landet än förr, till exempel i norra Sverige.
Kan få 60 dagar med värmebölja
Nyligen genomförde konsultbolaget Sweco en liknande granskning.
Företaget granskade dock 24 europeiska städer, bland annat Stockholm, och kom fram till att Sveriges huvudstad år 2100 skulle kunna ha 60 dagar med temperaturer på över 26 grader.
– Problematiken med värmeböljor är ny för oss i Sverige och vi har inte anpassat våra städer och samhällen för dessa nya förhållanden. Vi är vana att bygga hus och organisera verksamheter som ska klara svår kyla, inte värme, säger Martina Söderström, divisionschef för Environment & Planning på konsultbolaget Sweco, i en kommentar.
LÄS MER: UPPGIFTER: Då blir det 60 dagars värmebölja i Sverige
Foto: MarcusOscarsson.se
Text: Redaktionen