Agnes Wold varnar för populärt läkemedel: ”Jag skulle aldrig ta det”
2024 07 01
I dag uppskattas över en halv miljon svenskar ha någon sjukdom i sköldkörteln.
Under 2023 behandlades nästan 500 000 patienter för diagnosen hypotyreos – en vanlig sjukdom som oftast beror på en inflammation som leder till att sköldkörteln bildar för lite hormoner.
– Det kan ge många olika symtom, till exempel att du blir trött, frusen och känner dig nedstämd. Hypotyreos är vanligt och många har sjukdomen hela livet. De flesta blir bra med behandling, skriver Vårdguiden 1177 om sjukdomen.
Tusentals väljer alternativ behandling
Standardbehandlingen för hypotyreos är föreskrivning av läkemedel med levotyroxin (Levaxin).
Under fjolåret behandlades 489 000 patienter med Levaxin som är en välbeprövad medicinsk behandling, rapporterar tidningen Läkemedelsvärlden.
Många patienter upplever dock att behandlingen inte hjälper och har därför valt att sätta sitt hopp till så kallade NDT-preparat – preparat som är baserade på torkad sköldkörtel från gris och som endast skrivs ut på licens.
På tio år har utskrivningen av NDT ökat med 400 procent, uppger Läkemedelsvärlden.
Under 2023 fick Läkemedelsverket in nästan 3 000 licensansökningar om olika typer av NDT-preparat.
Experten avråder
Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, avråder från behandling med NDT.
I podden ”Fråga Agnes Wold”, som sänds i Sveriges Radio, uppmanar hon patienter att avstå läkemedlet.
– Man vet exakt vilka biverkningar som kan förekomma och hur mycket aktiv substans det finns i varje tablett. Jag skulle aldrig ta läkemedel som kommer från djur, det kan finnas konstiga virus och det finns ingen fördel med att ta ett oprövat läkemedel, säger experten i det senaste avsnittet av podden, enligt Aftonbladet.
I samma avsnitt förklarar Wold att det finns många teorier om varför patienter med hypotyreos inte mår bra, trots behandling med Levaxin.
– Många drabbade är medelålders personer som kanske har andra krämpor. Man kanske inte mår bra av andra skäl. Att man känner sig deprimerad behöver inte handla om sköldkörteln, säger hon och betonar att behandling med Levaxin är ett välbeprövat koncept.
– Det är exakt samma molekyl som kroppens egna tyroxin. Så det fungerar precis på samma sätt som om man producerat det själv i sköldkörteln.
Foto: Johan Wingborg resp C. Sandu
Text: Redaktionen