Många bilister gör fel på sommaren – böter skickas hem med posten
2024 07 01
Ouppmärksamma bilister riskerar att få hem en tråkig faktura i brevlådan i sommar.
Problemet är så omfattande att konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige anser sig behöva gå ut med en påminnelse då många svenska bilister hamnar i samma fälla under semestersäsongen.
I synnerhet gäller det folk som väljer att ta bilen utomlands.
Att råka köra in i miljözon eller på vägar utan att inse att man måste betala för det drabbar en hel del, enligt M Sverige.
Och det hade lätt kunnat undvikas.
– Tyvärr är det många som varje år missar lokala bestämmelser och får böter hemskickade som en tråkig påminnelse från en trevlig semester, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på samma förbund, i en kommentar.
Riskerar "mycket höga straffavgifter"
Avgifter för att köra på motorvägar är till exempel vanligt i flera europeiska länder. Så även vanliga vägar, tunnlar, vägfärjor och broar.
Men lättast att missa är kanske alla miljözoner med lokala regler, av vilka det finns en mängd av i de större städerna.
Och ansvaret ligger helt och hållet på bilisten. En del gör till och med misstaget att anta att utländska böter inte följer med hem till Sverige.
Ett sådant antagande kan dock leda till än värre konsekvenser i form av mycket höga straffavgifter.
– Gör man fel och får böter ska de betalas. Men bäst är förstås att informera sig i förväg och göra rätt, säger Katja Runestam Prinzell.
LÄS MER: Nytt besked – Stor förändring för alla som kör bil i Stockholm
Olika betalsätt
Exakt hur vägavgifterna ska betalas kan se olika ut. I en del länder kan man betala vid bemannade stationer i anslutning till vägen. På andra håll ska man i förväg köpa en vignette, det vill säga ett klistermärke som du sätter på vindrutan.
– Ibland registreras fordonet av en kamera. Då måste du ha ordnat en elektronisk betallösning, alternativt se till att inom en viss tid sätta in avgiften på ett konto eller betala kontant på särskilda betalställen, framhåller M Sverige
"Folk hör av sig varje år"
Många städer har också krav på miljödekaler, ett tillstånd som enbart delas ut för särskilda fordon. I övrigt kan biltrafik vara förbjudet i centrala stadsdelar.
– Våra medlemmar har tillgång till ett omfattande informationsmaterial och personlig reserådgivning. Men varje år är det många andra som hör av sig efter att ha fått böter för missade vägavgifter och miljözoner, säger Katja Runestam Prinzell.
Läs mer om reglerna för olika länder i Europa på M Sveriges hemsida genom att klicka här.
Foto: K. Wei
Text: Redaktionen