FHM uppmanar: testa dig om du har ont i halsen
2024 07 01
Folkhälsomyndigheten har konstaterat en “väldigt hög nivå” av allvarliga streptokockinfektioner i Sverige.
Det handlar om så kallade invasiva streptokockinfektioner som enligt statsepidemiolog Magnus Gisslén är allvarliga och har hög dödlighet.
Av den anledningen går nu Folkhälsomyndigheten ut med en ovanlig uppmaning till landets läkare: utöka antalet tester vid halsfluss och bli mer generösa med behandling.
– Om man själv får samma symtom med till exempel feber och man har ont i halsen, och man inte är förkyld samtidigt, då bör man kontakta vården och testa sig. Är det positivt för streptokocker, då rekommenderar vi penicillinbehandling, säger Magnus Gisslén till Sveriges Radio.
Risk att bli extremt sjuk
Att en infektion är invasiv innebär att den kan ha tagit sig in i blodet. Det kan leda till blodförgiftning, en term som numera går under begreppet sepsis. Vissa riskerar att bli extremt sjuka, framhåller radiokanalen.
Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet som dör av detta, eller får armar och ben amputerade, ökat.
Det är därför man nu uppmanar till mer omfattande provtagning bland folk med symtom på halsfluss – för att förhindra de värsta formerna av grupp A-streptokocker.
– Vi vet att hos de som har de här svåra infektionerna så finns det ofta någon i omgivningen som kan ha en halsfluss av streptokocker, och vi vet också att ger man penicillin så minskar smittsamheten ordentligt, säger Magnus Gisslén.
Kan insjukna på några timmar
Statsepidemiologen understryker att även unga och friska kan bli sjuka – och det snabbt. Man kan gå från “förhållandevis bra till jättedålig” inom loppet av några timmar.
Redan i januari meddelade Folkhälsomyndigheten att antalet rapporterade fall av invasiva grupp A-streptokocker, iGAS, hade ökat.
– iGAS kan drabba alla åldersgrupper och för övrigt friska personer, och sjukdomsförloppet kan vara mycket snabbt. Därför är det viktigt att hälso- och sjukvården är uppmärksam på dessa fall för att ge ett snabbt och korrekt omhändertagande, sade Magnus Gisslén i en kommentar vid tillfället.
Lägre immunitet
En av förklaringarna till ökningen då ansågs vara ökade kontakter och lägre immunitet i befolkningen efter restriktionerna kopplade till pandemin.
– iGAS är en förhållandevis ovanlig sjukdom, men det är inte omöjligt att antalet fall kommer att fortsätta öka under första delen av 2024, sade Magnus Gisslén i januari.
Foto: Lena Katarina Johansson och Linnea Linderholm, Folkhälsomyndigheten
Text: Redaktionen