En av världens mest sålda bilar återkallas

2024 06 25

Den amerikanska biljätten Ford Motor återkallar hundratusentals bilar över hela världen.

Återkallelseordern berör 2014 års modell av populära Ford F-150. Det är världens mest sålda pickup-bil.

Totalt kommer 668 000 bilar att återkallas, rapporterar Reuters.

Ford har fattat beslutet efter att ett fel upptäckts i bilens växellåda. Felet kan orsaka en plötslig nedväxling till första växeln, vilket kan leda till att föraren förlorar kontrollen över fordonet eller bakhjulslåsning.

– En signalförlust riskerar att orsaka en nedväxling, oavsett fordonets hastighet, framhåller Ford i ett uttalande enligt Reuters.

Vidare uppger biltillverkaren att en programvara i fordonen ska uppdateras, vilket väntas åtgärda felet.

Vittne: ”Kraschade rakt in i betongbarriär”

Ford uppger att man fått in drygt 500 klagomål om oväntad nedväxling i bilar av 2014 års modell.

 I tre av fallen har den plötsliga nedväxlingen orsakat personskador.

– En av anmälarna berättar att han upplevde en oväntad nedväxling som fick hans fordon krascha in i en betongbarriär och ett annat fordon. Kollisionen skadade både honom och föraren av den andra bilen, rapporterar Reuters.

Återkallade 1,9 miljoner bilar

Det är andra gången under 2024 som Ford tvingas återkalla mängder av bilar.

I början av året återkallade biltillverkaren 1,9 miljoner bilar av modellen Explorer. Detta efter att Ford upptäckt att en trimdel på bilarna riskerade att flyga av och skada andra förare.

Fakta Ford

- Fords huvudkontor ligger i Dearborn, Michigan i USA. Bolaget grundades av Henry Ford 1903 och har idag operativ verksamhet i över hela världen med drygt 188 000 anställda.

- I Europa har Ford funnits i mer än 100 år. Ford säljer och servar fordon på 50 enskilda europeiska marknader. Verksamheten inkluderar även 14 tillverkningsanläggningar (åtta helägda och sex joint venture-anläggningar) med fyra produktionscentra baserade i Köln, Tyskland, Valencia, Spanien och på våra joint ventures i Craiova, Rumänien och Kocaeli, Turkiet.

- Ford Europa sysselsätter cirka 34 000 personer vid sina helägda anläggningar och joint ventures och cirka 57 000 personer inklusive okonsoliderade verksamheter över hela Europa.

- Ford Sverige har cirka 70 bilåterförsäljare och nära 100 verkstäder spridda över landet. Huvudkontoret ligger i Stockholm och har cirka 50 medarbetare

Källa: Ford

Foto: H. Kundi 

Text: Redaktionen


JUST NU: Historiskt ras – svenskt jätteföretag kollapsar

2025 04 07

Stockholmsbörsen rasar på måndagen.

Det breda indexet OMXSPI har fallit med cirka 7 procent och storbolagsindexet OMXS30 har rasat med omkring 8 procent.

Det rör sig om ett historiskt ras. Nästan alla storbolag faller kraftigt, rapporterar flera medier.

Ett av de största rasen står förssvarskoncernen Saab för. Det svenska bolaget sjönk med hela 18 procent vid öppning.

”Vill ur marknaden”

Enligt Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker, beror raset på att det inte finns några förhoppningar om en snabb lösning efter president Trumps nya strafftullar mot världens länder.

– Det här är väldigt extremt och tillhör verkligen inte vardagen. Det tyder på att det är en väldigt stor mängd placerare, inte alls bara professionella placerare utan även småsparare, som vill ur den här marknaden, säger han till SvD och tillägger:

– De tar ut pengarna och sätter in dem på ett vanligt bankkonto. I en sådan här kaotisk situation så är det bara att placera helt säkert som gäller just nu.

Enligt analytikern riskerar raset att bli värre än kraschen under coronapandemin.

Finansministern: ”Väldigt sorgligt”

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) är inte förvånad över raset.

– Det är inte förvånande eftersom det vi har sett från den amerikanska administrationen skapar en väldigt stor osäkerhet, båda hos stora och små investerare, säger hon i P1 Morgon.

– Det är inte förvånande, men det är väldigt sorgligt att det ska gå åt det här hållet, fortsätter Svantesson.

På frågan om hur skadligt raset är för Sveriges ekonomi, svarar finansministern:

– Svensk ekonomi står i grunden starkt. Vi har såklart företag i Sverige som drabbas hårdare av det som sker, exempelvis fordonsindustrin, men svensk ekonomi står starkt. Jämför vi med andra länder i EU så har vi världsklass på våra statsfinanser. Vi har muskler att göra mer.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Ansöker om konkurs – driver populär klädbutik på nätet

2025 04 07

Bolaget bakom flera populära webbutiker i Sverige ansöker om konkurs.

Beskedet kommer på måndagsförmiddagen.

Ecom Teams, tidigare känt som Footway, kastar in handduken.

Bolaget driver bland annat den webbaserade skobutiken med just namnet Footway, men även den populära klädbutiken Sportamore som också är baserad online.

Den förstnämnda finns utöver Sverige i ytterligare tio länder.

Konkursen är en följd av att Danske Bank dragit tillbaka det stöd som lades fram för en rekonstruktionsplan förra månaden, enligt eCom Teams.

Även om vi nu tvingas in i en konkurs, kommer jag att fortsätta att arbeta hårt för att verksamheten i eCom Teams och dess medarbetare får så goda förutsättningar som möjligt för fortsatt drift: Verksamheten är lönsam. Att vi hamnat i den situation vi nu är i, har strikt finansiella orsaker. Det finns stora värden i den samlade verksamheten och mycket goda möjligheter att återuppbygga en stark position i e-handelsmarknaden,” säger vd:n och grundaren Daniel Mühlbach i en kommentar.

Till attack mot banken

Företaget var i mars oförmöget att betala tillbaka ett lån till Danske Bank. Lånet var värt 52 miljoner kronor.

Enligt eCom Teams hade banken brutit mot ett avtal för lånefinansiering.

– Danske Bank har varit vår bankpartner i tolv framgångsrika år. Deras agerande senaste tiden är dock oförståeligt och extremt olyckligt för alla inblandade, framhöll Daniel Mülbach då.

Nu har konflikten blossat upp igen – och ingen lösning går att finna.

Vi har alltid strävat efter att skapa ett hållbart och växande bolag, men tyvärr har vi nu nått vägs ände. Det känns oerhört tråkigt för oss alla, men vi är tacksamma för den support vi fått från våra övriga borgenärer och vårt grymma team som varit med oss på resan, säger Louise Liljedahl, COO och medgrundare.

"Strävar alltid efter lösning"

Danske Bank har inte uttalat sig om anklagelserna från eCom Teams.

I mars kommenterades dock saken till SvD.

– Vi kan generellt säga att banken alltid strävar efter att hitta lösningar för våra kunder. Vi kan på grund av banksekretessen inte kommentera enskilda ärenden, inte heller bekräfta om någon är kund hos oss eller inte, framhöll banken.

Enligt eCom Teams gäller konkursen inte Footway eller plattformen Footway OaaS AB.

Foto: C. Hume resp P. Burchfield

Text: Redaktionen