HUMLAN HOTAD: Svenska folket uppmanas att göra tre saker
2024 06 25
Vilda humlor försvinner i en hastig takt i både Europa och Nordamerika.
Förändringar inom jord- och skogsbruk pekas ut som den bidragande orsaken till humlornas tillbakagång.
Allt fler humlearter försvinner på grund av gifter, enligt projektet PoshBee som syftar till att övervaka och förbättra bins hälsa.
– Med den största experimentella fältplaceringen av någon pollinatör ser vi att humlor stöter på flera bekämpningsmedel i jordbrukslandskap, vilket leder till färre avkommor. Dessutom orsakar bekämpningsmedel mer skada i landskap med mindre habitat, säger Charlie Nicholson, biologiforskare vid Lunds universitet, till sajten forskning.se.
Från hundratals till två sorter
Utvecklingen är oroande.
Humlor är de mest flitiga pollinatörerna, både i det vilda och inom jordbruket. Utan dem kommer tillgången på frukt, bär och grönsaker att minska.
Artens tillbakagång syns tydligt i Sverige. I Skåne finns endast två sorters humlor kvar: jordhumlan och honungsbin.
– Förr fanns hundratals humlearter som delade på ansvaret att pollinera våra grödor och vilda bär i skogen, men nu är det mest jordhumlan vi ser, säger biologiforskaren Maj Rundlöf till SVT Nyheter.
Nu uppmanar hon svenska folket att vidta tre åtgärder för att hjälpa humlorna:
- Odla svenska blommor. Välj blommor som är inhemska i Sverige och gärna producerade i Sverige om det är möjligt.
- Städa inte trädgården. Låt det vara lite stökigt. Lämna saker som ris och löv och klipp lite mindre gräs.
- Skapa boplatser åt humlorna. Sätt upp bi-holkar och gör i ordning blottade miljöer där marken är bar och lite sandig. Det skapar boplatsmiljöer år humlorna.
Fakta humlor
- De sociala humlorna (de som har egna samhällen) är de mest flitiga pollinatörerna. De kan besöka upp till 500 olika blommor under sina födosöksrundor på cirka 15 minuter.
- Ett lätt regn eller låg temperatur skrämmer dem inte, eftersom temperaturen i kroppen hålls konstant med hjälp av flygmusklerna. Värmeökningen är imponerande med upp mot 11 grader per minut. Kroppstemperaturen håller de sedan konstant.
- Den höga kroppstemperaturen gör att humlorna kan vara aktiva länge trots kyla och dåligt väder. Men ibland blir även en humla kall och trött. Då sätter den sig helt enkelt på den blomma som den just då besöker och väntar tålmodigt på bättre väder.
- Humlor lever tillsammans i samhällen som de övervintrande drottningarna nystartar varje vår. Humlearbetare och hanar dör alla på hösten.
Källa: Världsnaturfonden, WWF
Foto: D. Grigoriev
Text: Redaktionen