Ny upptäckt: oväntad hälsoeffekt drabbar folk som jobbar hemifrån
2024 06 25
Hela 26 procent av Nordens befolkning jobbar hemifrån minst en eller två dagar i veckan.
Det visar en färsk undersökning från försäkringsbolaget If.
Majoriteten av hemmajobbarna menar dessutom att upplägget har positiv effekt på deras upplevda hälsa.
– Men här finns en tydlig paradox, framhåller dock försäkringsbolaget.
Enligt samma undersökning upplever nämligen de som delvis jobbar hemifrån mer negativ stress än de som arbetar hemma – trots att de flesta hävdar antingen en "definitiv förbättring” av hälsan eller att den åtminstone blivit “något bättre”.
"Ett glapp"
I Sverige upplever 65 procent av hemmajobbarna negativ stress. Motsvarande siffra för de som aldrig jobbar hemma är 61 procent.
– Här har vi identifierat ett viktigt glapp i det nya hybrida arbetslivet. Hybridarbete upplevs ofta som något positivt för att minska stressnivåerna i vardagen, säger Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg på If, i en kommentar.
– Samtidigt kan det vara utmanande att hitta balansen mellan jobb och privatliv på hemmakontoret. Det är stressande om det finns oklara förväntningar, känslor av att tappa det sociala sammanhanget och svårigheter att stänga av jobbet.
Arbetsgivaren har ansvar: "Varningsflagg"
If understryker att arbetsgivaren har ett ansvar att säkerställa en hälsofrämjande arbetsmiljö för sina anställda – även om de jobbar hemifrån.
Det står i arbetsmiljölagen.
Bland annat ska anpassningar erbjudas vid behov och riskerna för olycksfall och ohälsa ska minimeras.
– Det här är en varningsflagg som visar att det krävs ett tydligt ledarskap, kommunikation och riktlinjer på arbetsplatsen oavsett var jobbet utförs, säger Kristina Ström Olsson.
– Om det fanns ett stigma att prata om psykisk ohälsa på arbetsplatsen förut är det ännu viktigare att våga lyfta de här frågorna nu när de fysiska mötena inte är lika givna.
Oroande siffror
Enligt försäkringsbolaget är de nya siffrorna oroande.
Över hälften, 52 procent, av de som upplever negativ stress har känt så i mer än ett halvår. Det är en ökning med förbluffande 30 procent från 2023.
Sverige är bland länderna där ökningen är som störst (+42 procent).
– Allt fler upplever långvarig stress vilket ökar risken för längre sjukskrivning. Regelbunden dialog mellan chef och medarbetare kan förebygga ohälsa. Nu inför sommarsemestern och inte minst vid ett hybridarbetsliv är det viktigt att göra ett tydligt avslut inför semestern. Om ledigheten inleds med ouppklarad långvarig stress riskerar den välbehövliga återhämtningen att gå förlorad. Här kan ett strukturerat och varmt samtal göra skillnaden, säger Kristina Ström Olsson.
Foto: Dai KE
Text: Redaktionen