Livsmedelsverket går ut med kycklingvarning
2024 06 25
Ett ökat antal personer beräknas drabbas av tarmbakterien campylobacter de kommande veckorna.
Det flaggar Livsmedelsverket för på måndagen.
Myndigheten hänvisar till att den farliga bakterien ökar hos kycklingflockar på gårdar under sommaren, vilket leder till fler sjukdomsfall bland människor.
Studier har visat på en koppling mellan campylobacterinfektion och konsumtion av färsk kyckling – cirka en tredjedel av de som insjuknat har kunnat kopplas till färsk kyckling.
Nu går Livsmedelsverket ut men en uppmaning till allmänheten.
Myndigheten uppmanar alla som tillagar kyckling att vara extra uppmärksamma.
– Det är extra viktigt att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt under sommaren och sensommaren. Då minskar du risken att bli sjuk, säger Mats Lindblad, smittskyddsamordnare på Livsmedelsverket.
Tre saker
Enligt smittskyddsamordnare är det extra viktigt att tänka på följande under sommarperioden:
- Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat kyckling.
- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
- Genomstek alltid kyckling - då dör bakterierna som kan finnas i den. Livsmedel som kan innehålla campylobacter ska tillagas så att hela köttet uppnår minst 70°C.
Ökning förra året
Under förra sommaren noterades en uppgång i förekomst av campylobacter hos svenska slaktkycklingflockar.
I början av juli 2023 rapporterade Folkhälsomyndigheten om en ökning av antalet personer som smittats av tarmbakterien.
Fakta: Campylobacter
- Campylobacter är en tarmbakterie som förekommer hos många djurslag. Sjukdomen sprids vanligen via förorenat livsmedel eller förorenat dricksvatten.
- Den vanligaste orsaken till att en människa smittas av campylobacter är via kyckling.
- Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.
- De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Foto: P. Pham
Text: Redaktionen