Tåg har spårat ur

2024 06 18

En tågolycka har inträffat i Halmstad.

Tidigt på tisdagsmorgonen har en olycka inträffat i tågtrafiken.

Det är i Halmstad som olyckan har skett.

Ett godståg har kolliderat och spårat ur vid Halmstad station.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Helt stopp

Det är i nuläget inte klart exakt vad det är för någonting som tåget har kolliderat med.

Räddningstjänsten är just nu på plats för att undersöka saken.

Det finns inga uppgifter om personskador, men det är för närvarande helt stopp i tågtrafiken söderut.

“Vi undersöker”

Räddningstjänst, polis och ambulans arbetar vid platsen.

Räddningstjänstens Peter Karlborg bekräftar att man arbetar på platsen för att ta reda på vad det är som tåget har kört på.

– Vi håller på och eftersöker vad det kan vara, säger han till SVT.

– Prognosen är satt på två timmar. Det är ett hundra meter långt tågset som vi ska gå igenom för att se vad det är tåget kolliderat med.

Även i biltrafiken

Även i biltrafiken har olyckor inträffat på tisdagsmorgonen.

– Två personbilar har kolliderat. Polis och ambulans åker till platsen, meddelar polisen om en olycka i Kramfors.

– Föraren av den ena bilen, en man i 35-årsåldern, blir upprörd och aggressiv efter kollisionen. Han misstänks ha kört berusad. En anmälan gällande grovt rattfylleri upprättas. Polisen tar med sig mannen till sjukvård för ytterligare provtagning och undersökning.

Även i Grums

Även i Grums i Värmland har en olycka inträffat.

– En bilist kör in i en annan bilist bakifrån. Samtliga inblandade vakna och talbara men sågs över av ambulanspersonal, framhåller polisen via sin webbsida.

– En kvinna i 20-årsåldern avfördes med ambulans, klagade på smärtor i överkroppen. Hon blir även misstänkt för trafikbrott då hon varit vållande till olyckan.

Samtidigt har en man förts till sjukhus efter att ha väjt för ett djur i Trollhättan.

– En personbil väjde för ett djur och körde ner i diket så att fordonet hamnade på sidan. Föraren, en man i 25-årsåldern, fördes med ambulans till sjukhus för kontroll då mannen uppgav sig ha vissa smärtor i överkroppen.

Foto: M. Beletti

Text: Redaktionen


Svenska turister på Cypern varnas – riskerar skyhög räkning

2024 06 28

Svenska folket älskar Cypern.

Önationen i Medelhavet toppar listan över de mest populära resmålen för barnfamiljer hos Apollo.

Även hos resebyråer som Ving och Ticket hittas Cypern bland de mest bokade resorna under sommaren 2024.

Men svenskar som åker till det turistvänliga EU-landet riskerar att gå i en dyr fälla.

Delar av Cypern kopplar nämligen din telefon till det turkiska mobilnätet, vilket många resenärer inte tycks ha koll på.

Och det riskerar att bli en mycket dyr historia i form av skyhöga mobilräkningar för den som ger sig ut på nätet, varnar konsumentsajten Mobil.se.

Befinner du dig nära en landsgräns och andra gränszoner är det viktigt att hålla extra koll på mobilen och vilket nät den är uppkopplad till. Det här gäller särskilt nära EU:s yttre gränser som på Cypern där grekiska delen av ön har surfpriser som hemma, medan turkiska delen inte har det, framhåller sajten.

Kan hamna på "fel sida"

Sedan ett par år tillbaka gäller samma roamingregler i hela EU. Det innebär att du kan använda telefonen i ett annat EU-land och betala lika mycket som du gör i Sverige.

Men trots det kan man växlas över till ett betydligt dyrare alternativ även om man befinner sig på rätt sida gränsen, och säkrast är därför att i inställningarna slå av mobilens automatiska val av nätverk.

– Ibland kan man också vara nära gränsen till EU utan att man tänker på det, till exempel nära Schweiz, Andorra, Monaco eller Gibraltar, påpekar konsumentsajten.

EU: Var försiktiga

Det är inte bara turister på land som behöver tänka på riskerna med att råka koppla upp sig på fel nätverk.

Folk som resor med färjor måste också se upp. Lämnar man mobiltäckningen helt är risken att man blir uppkopplad till färjans eget mobilnät. Det går via satellituppkoppling vilket kostar enorma summor för konsumenten.

Det här kan ske även på resor mellan två EU-länder – exempelvis på färjan mellan Trelleborg och tyska Sassnitz.

– Var försiktig, lyder uppmaningen från EU själva.

– När du reser med båt eller flyg i EU kan du använda mobilen utan extra kostnad så länge du är uppkopplad till ett markbundet mobilnät, t.ex. i hamnen, på en flod eller på flygplatsen. Om trafiken i stället går via satellitsystem gäller inte EU-reglerna utan du måste betala för roamingen (utan några pristak). För att slippa extra kostnader kan du stänga av roaming eller aktivera flygplansläget när du är ombord, skriver unionen på sin hemsida.

Foto: G. Lemon

Text: Redaktionen


Bilar länsas med nytt stöldknep – varning i hela landet

2024 06 28

Polisen varnar för en ny stöldtrend som slår mot bilister i Sverige.

Allting sker när du har ställt bilen på en parkeringsplats vid exempelvis en matbutik eller ett köpcentrum.

Och stölderna går på mindre än en minut.

– Ny utrustning gör att gärningspersonerna kan rubba fjärrnyckelns signal till bilen, men det handlar även om att man inte kontrollerar att bilen verkligen är låst.

Det säger polisens presstalesperson Mathias Rutegård till Upsala Nya Tidning.

Håller koll på vem som glömmer låsa

Stöldtrenden pågår i hela landet. 

Enligt polisen handlar det om en utländsk kriminell liga som turnerar runt i Sverige och rör sig från parkeringsplats till parkeringsplats. Därefter fortsätter de till andra länder, vilket försvårar möjligheten att spåra värdesakerna efteråt.

Men stöldtrenden handlar alltså inte enbart om ny teknik.

Gärningspersonerna håller koll på vem som slarvar med att låsa bilen. Och svårigheten med att bevisa om en bil var låst eller inte vid stöldtillfället blir problematiskt när försäkringsbolagen tar över ärendet.

Detta eftersom inget våld behöver användas som ger synliga skador.

– Därför rekommenderar vi alla att stå intill bilen, lyssna efter att bilen låser sig med ett klick och kanske till och med dra i dörrhandtaget en extra gång. Gå inte bara därifrån och lita på att dörren är låst, säger Mathias Rutegård.

Märker först senare

Polisen understryker uppmaningen även i ett pressutskick till allmänheten.

Brotten sker oftast vid större parkeringar utanför större köpcentrum och är svårt att upptäcka för allmänheten då inga synliga verktyg eller dylikt behöver användas för att öppna bildörren, framhåller myndigheten.

Man påtalar även att målsägare ofta märker först långt senare att stölden ägt rum, förstås beroende på vad som stulits från bilen.

– Du bör alltid från nära håll kontrollera när du låser bilen med fjärrnyckeln att bilen blir låst på riktigt. Gå inte bara därifrån och lita på att dörren är låst, tillägger polisen.

Har generellt minskat

Stöldturnén har etablerats samtidigt som trenden egentligen gått åt motsatt håll.

År 2023 anmäldes nämligen totalt 54 405 bilbrott, varav 50 396 rörde stölder ur och från motorfordon, enligt Brottsförebyggande rådet. 

En minskning med hela åtta procent.

Jämfört med 2014 har bägge brottstyperna minskat – bilstölderna med 45 procent och stölderna ur och från motorfordon med elva procent, framhåller Brå.

Foto: M. Fousert

Text: Redaktionen