NY MÄTNING: Här är Miljöpartiets nya katastrofsiffror

2021 10 08

Miljöpartiet dyker ned till 3,0 % och ligger därmed nere på det sämsta resultatet på 16 år i Demoskops mätningar.

Beskedet är en kalldusch för De Gröna som lyfte i mätningarna efter sommaren extremväder i Sydeuropa och såg ut vara på väg upp till säkrare mark inför valet nästa år. Istället är MP nu det parti som backar mest i den nya mätningen.

– Man tror nog att Miljöpartiet i Sverige har ganska små möjligheter att påverka klimatet och här behöver man återta trovärdigheten och uppfattas som mindre av symbolpolitiker, säger Anders Lindholm på Demoskop till Aftonbladet.

Moderaterna och SD starka ihop

Moderaterna och SD - som har likvärdig politik på flera områden - når upp till hela 43,1 % tillsammans och når tillsammans med KD och Liberalerna upp till egen majoritet procentuellt sett med den stora brasklappen att L inte klarar 4 %-spärren utan tvärtom ligger ännu sämre till än MP. 

Här är Demoskop resultat för oktober jämfört med september:

                                                       Okt         Sept         

🔴Vänsterpartiet                    8,6         +0,4         
🔴Socialdemokraterna     26,7         +0,0        
🟢Miljöpartiet                          3,0         -0,5         
🟢Centern                                  9,5         -0,2         
🔵Liberalerna                           2,7         +0,2        
🔵Moderaterna                    22,2         +0,1       
🔵Kristdemokraterna         5,5          -0,1        
🔵SD                                           20,9        +0,2          
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  47,8       -0,3      
🔵🔵 M+KD+SD+L               51,3       +0,4        
 

Räknar man bort både MP och L så får S-V-C tillsammans 44,8 % jämfört med M-KD-SD-sidan som får 48,6 %.

Var Centern kommer att landa i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val är emellertid oklart. C är det parti som är svårast att placera in i de två regeringsalternativen. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

ANALYS

🔴 V ligger lägre i Demoskop än i de flesta andra mätningarna. 

🔴 S ligger stabilt kring 26 % men går i väntans tider - i väntan på sin nya partiledare som lär bli Magdalena Andersson. Hon väntas ge S ett lyft uppåt.

🟢 MP är nere på fälgarna och kör vilket är extra bekymmersamt för partiet då klimatfrågan är jättestor ute i Europa och övriga världen.

🟢 C ligger högt hos Demoskop och har bara en halv procent kvar till 10 %-vallen.

🔵 L befinner sig i ett mycket akut läge och har ett eskalerande behov av en gamechanger.

🔵 M ligger på en hög nivå och partiets största bekymmer är helt enkelt L:s låga siffror.

🔵 KD ligger i Demoskop på säker mark. Ebbas husaffär väntas dock gå till domstol inom kort om inte parterna kan förlikas inom de närmaste dagarna.

🔵 SD har länge legat stabilt nära 20 %. Partiets viktigaste uppgift är nu att skapa en så god relation som möjligt med M-KD vilket är en uppgift som ser ut att gå bra.

◾Mätningen är genomförd 29 september –6 oktober  

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

[yop_poll id="743"]

Ny butikskedja öppnar i Sverige – folk har övernattat utanför

2024 04 29

En finsk butikskedja öppnar sin andra butik i Sverige.

Den första butiken slog upp portarna i Stockholm så nyligen som förra månaden.

Vid det tillfället var hysterin så massiv att hundratals människor flockades vid öppningsdagen och flera av dem hade till och med övernattat i kön.

Det handlar om den koreanskinspirerade skönhetskedjan Yeppo Soonsoo från Finland som nu ger besked om att man öppnar sin andra butik i Sverige på kort tid, den här gången i Göteborg.

– Med sitt stora sortiment kommer göteborgarna få tillgång till det senaste inom K-Beauty med produkter som bland annat innehåller ingredienser som lakritsrot, ginseng, snigelslem, fermenterat risvatten och björksav, framhåller kedjan i ett pressmeddelande.

Köade i halvt dygn

En faktor som bidrog till den stora anstormningen när Yeppo Soonsoo öppnade i Stockholm var att man delade ut en gratis goodiebag med skönhetsprodukter till de 250 första besökarna.

Folk köade i över ett halvt dygn för att få lägga vantarna på en av de eftertraktade påsarna.

– Skincare, hårcare, allting kostar. När man väl får någonting gratis tycker jag att det är värt det, sade studenten Lou Hedman till Expressen vid tillfället.

Stor efterfrågan

Om det kommer att delas ut liknande goodiebags vid öppningstillfället i Göteborg är ännu inte bestämt.

Men om det sker kommer köpcentret Nordstan, där butiken ska ligga, att vara redo.

– Blir det aktuellt så får vi ta det då, det är i alla fall väldigt spännande att det finns den typen av efterfrågan, säger Anna Gustafsson, pressansvarig på Nordstan, till GP.

Öppnar i juli

Exakt datum för öppning är inte klart, men det kommer att ske i början av juli och ska ligga på Femmans gatuplan.

Yeppo & Soonsoo grundades 2013 och har sedan tidigare åtta butiker i Finland. Branschen som kedjan är verksam i, så kallad K-Beuty, uppges omsätta miljarder dollar varje år.

– Sedan 2018 har vi agerat trendsättare genom att föra de bästa skönhetstrenderna och kulturpärlorna från Korea till Finland och hela Europa. Vårt företags uppdrag är att främja innovationer och livsstil för koreansk skönhet, samtidigt som vi stödjer anpassningen av våra varumärken till lokala kunders behov, skriver kedjan på sin hemsida.

Foto: Nordstan

Text: Redaktionen


Uppmanar samtliga som kör bil i Sverige – anmäl alla ni ser

2024 04 29

Riksförbundet M Sverige uppmanar samtliga trafikanter att anmäla ett “stort och växande problem” i landet.

Från och med idag inleds den så kallade Nationella potthålsveckan.

I samband med det går M Sverige ut med en vädjan till alla bilister om att rapportera in varenda potthål som upptäcks på vägarna.

Det handlar inte bara om att skydda bilarna – det handlar om att skydda människorna som sitter i dem.

– Potthålen är ett stort och växande problem. Var tionde bilist i vår undersökning uppger att de nyligen råkat ut för en trafikolycka till följd av dåligt vägunderhåll, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige, i en kommentar.

Han tillägger:

– Hål och ojämnheter leder till trafikfarliga fordonsrörelser och vattenplaningsolyckor.

Tappar koncentrationen

Riksförbundet understryker att ojämna vägar kan medföra ökad dåsighet, nedsatt förmåga att hantera fordonet och att föraren distraheras från andra trafikanter – eftersom man måste koncentrera sig på vägen.

Var fjärde statlig väg uppges vara i dåligt skick på grund av eftersläpande underhåll och tung trafik.

– Problemet med guppiga vägar beror inte bara på ett oförutsägbart vinterklimat. Den växande underhållsskulden och brist på förebyggande underhåll gör att vägarna inte klarar påfrestningarna, säger Tony Gunnarsson.

Hela veckan

Under hela veckan uppmanar nu därför M Sverige att alla bilister och trafikanter ska rapportera in samtliga betydande vägskador man ser till väghållaren.

Ofta är det Trafikverket eller kommunen som anmälan ska gå till.

– Om vägarna ska bli säkrare behöver dels myndigheter få en bättre uppfattning om var problemen finns, dels behöver politiken uppmärksammas på problematikens omfattning. Det finns en risk att den stora mängden potthål normaliseras och att rapporteringsbenägenheten minskar, säger Tony Gunnarsson.

Trafikverket: "Hinner inte med"

Tidigare i år har bilverkstäder uppgett att man fått in ovanligt många kunder just på grund av fler potthål än normalt för årstiden.

E20 har varit en av de värst drabbade vägarna och Trafikverket sade i februari att man knappt hinner med att laga allihop.

– Det är väldigt mycket potthål, väldigt tidigt i år. Än så länge är det kanske inte extremt men vi har väldigt mycket i förhållande till hur det brukar vara just den här tiden, sade Trafikverkets enhetschef för vägunderhåll till TV4 då.

Foto: H. Berg

Text: Redaktionen