Utdöd art gör comeback i Sverige – väger över 600 kilo
2024 06 17
En fiskart som härstammar från dinosauriernas tid återvänder till svenska vatten.
På tisdagen gör den så kallade atlantstören comeback i Göta älv.
Detta efter att organisationen Sveriges sportfiske och fiskevårdsförbund bestämt sig för att återinföra arten i Sverige. Organisationen driver projektet som även involverar Göteborgs Naturhistoriska museum, Göteborgs universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. I samarbete med störexperter från tyska Leibniz-Institute for Freshwater Ecology och Inland Fisheries i Berlin har projektet säkerställt tillgång till yngel och genetiskt värdefulla individer.
Under tisdagen ska ett hundratals störar placeras ut i Göta älv och havet utanför.
Atlantstören är klassad som nationelt utdöd i Sverige. Det blir därmed första gången på över 100 år som en utdöd art återinförs i Sverige.
– Jag tycker det här är det häftigaste just nu. Inte sen återintroduktionen av bävern 1922 har vi aktivt återinfört en utdöd art i Sverige.
Det säger Linnéa Jägrud på Sveriges sportfiske och fiskevårdsförbund till SVT Nyheter.
Bjässar
Atlantstören är en fascinerande art som kan växa sig väldigt stor. En fullvuxen atlantstör kan bli över 5 meter lång och väga över 600 kilo. Fiskarten kan dessutom bli väldigt gammal. De kan leva i uppemot 140 år.
Förhoppningen är att störens återkomst ska få positiva effekter på ekosystemet i svenska vatten.
– Det skapar ett ekosystem mer i balans och de hjälper till att syresätta bottnarna, vilket ger förutsättningar för mer liv. Och de har positiva effekter på andra utrotningshotade arter, som havsnejonöga, och för ålgräsängar, säger Linnéa Jägrud till SVT.
Överfiske och miljöförstöring
Atlantstören utrotades i Sverige under slutet av 1800-talet. Arten dog ut på grund av hårt fiske och försämrad vattenkvalitet i Göta älv. I dag är vattenkvalitén bättre, vilket ger fiskarna betydligt bättre överlevnadschanser.
– Tillsammans med tyska forskare har vi inventerat Göta älvs huvudfåra och hittat tre passande lekplatser – vid Kungälv, Göta och Lilla Edet. Enligt tyskarna är det mycket bra förutsättningar för att stören ska kunna trivas här, säger Johan Höjesjö, professor i ekologisk zoologi vid Göteborgs universitet, i ett uttalande.
Foto: C. Stark
Text: Redaktionen