Ungern i blåsväder – straffas stenhårt av EU
2024 06 13
Ungern fälls av EU-domstolen.
Domstolen fastslår att landet systematiskt ignorerat EU:s asyllagar. Bland annat har Ungern utvisat migranter utan lagligt stöd.
Nu straffas landet av EU.
Ungern ska betala ett engångsbelopp på 200 miljoner Euro, motsvarande cirka 2,2 miljarder kronor.
Dessutom kommer Ungern behöva betala en straffavgift på 1 miljon euro (11 miljoner kronor) för varje dag som landet fortsätter att bryta mot EU:s regelverk.
– Straffavgiften kommer automatiskt att dras från Ungerns tilldelade andel av EU:s budget, rapporterar Euronews.
Delar av Ungerns EU-medel kommer även förbli frysta, uppger sajten.
”Exceptionellt allvarligt brott”
EU-domstolen (ECJ) kommenterar beslutet i ett pressutskick.
– Underlåtenheten att uppfylla skyldigheterna utgör ett aldrig tidigare skådat och exceptionellt allvarligt brott mot EU-lagstiftningen, framhåller ECJ i pressmeddelandet.
Började 2020
Tvisten mellan EU och Ungern går tillbaka till december 2020, då domstolen fastslog att Ungern begränsat asylrätten för de som söker internationellt skydd i landet.
De ungerska myndigheterna anklagades för att ha brutit mot EU:s asyllagar genom att inte följa procedurerna för asylsökanden och utvisa migranter utan lagligt stöd.
Bland annat införde Ungern en ny lag som innebar att migranter var tvungna att genomgå ytterligare en process i ett grannland innan de gavs möjlighet att söka asyl i Ungern. Proceduren beskrevs av ECJ som ett ”uppenbart oproportionerligt ingrepp” i människors rätt att söka asyl i EU.
Eftersom Ungern ignorerade domen från december 2020 inledde EU-kommissionen nya rättsliga åtgärder, vilket resulterade i torsdagens dom.
ECJ drar slutsatsen att Ungern ”medvetet har kringgått” unionens tillämpning av asyllagstiftningen.
– Beteendet utgör ett allvarligt hot mot EU-rätten, säger en av domarna enligt Euronews.
Ungern har även anklagats för att bryta mot asylrätten genom en uppmärksammad lag från 2018. Lagen som kallas för ”Stoppa Soros” gör det olagligt att hjälpa asylsökande och begränsar kraftigt vilka som får söka asyl i landet.
Lagen underkändes av EU-domstolen 2019.
Foto: Nato
Text: Redaktionen