Oskyldiga svenskar riskerar böter – vanligt misstag på semestern
2024 06 13
En hel del svenska turister riskerar att fastna i tullen vid semesterresor i sommar.
Detta på grund av ett vanligt misstag som många inte har koll på.
Många reser nämligen med helt lagliga läkemedel – men stoppas vid gränsen på grund av att reglerna för införsel av vissa mediciner inte följs.
Det menar Tullverket som nu tillsammans med Läkemedelsverket går ut med en uppmaning till svenskar som ska resa med medicin i sommar.
– Många resenärer blir förvånade när de stoppas i tullen för att de bär med sig läkemedel. I grunden är det tillåtet att föra medicin över gränserna men det finns tydliga regler som varierar mellan olika länder, framhåller Läkemedelsverket i ett uttalande.
– Det är tydligt att det råder okunskap kring läkemedel och utlandsresor, tillägger myndighetens Anne-Catherine Worth Sundqvist.
"Inte tillåtet"
Tullverket och Läkemedelsverket understryker att det krävs att man följer landets lagar för att få ta med sig läkemedel.
Svensk lag gäller både vid införsel och utförsel, och ett vanligt misstag bland hemkommande resenärer är att ta med sig medicin till någon annan eller narkotikaklassade läkemedel utan recept.
Det här är alltså inte tillåtet.
– Oavsett om du ska resa in i Sverige eller till annat land, så ska du alltid kunna visa att den receptbelagda medicinen är din. Du kan till exempel visa upp ett recept, apoteksetikett med ditt namn eller läkarintyg. Det är inte tillåtet för dig att ta med dig medicin till någon annan, säger Eva-Lena Bergens, utredare vid Läkemedelsverket.
Måste ha intyg
Det finns även ofta begränsningar för många läkemedel kring antalet doser som får föras in och ut ur vissa länder.
– Många länder, även inom EU, har egna regler för införsel av läkemedel. Inför din resa kan det därför vara en bra idé att kontakta relevanta myndigheter i det land du ska resa till. Särskilt om du ska vara borta länge eller ta med narkotikaklassade läkemedel, säger Eva-Lena Bergens.
Du måste dessutom ha med dig ett så kallat Schengenintyg om du ska resa med narkotikaklassade läkemedel inom Schengenområdet. Det skrivs ut på apotek och gäller i 30 dagar.
Riskerar böter
Tullverket uppmanar dessutom att välja att gå under skylten “varor att deklarera” om man är osäker på om varan man reser med är belagd med restriktioner.
Då undviker man risken att drabbas av böter.
– Eller i värsta fall, fängelse, framhåller tullen.
Behåll också medicinen i originalförpackningen för en smidigare säkerhetskontroll.
Foto: Mette Ottosson, Tullverket
Text: Redaktionen