Glatt besked för klimatet – Turkiet säger ja till Parisavtalet

2021 10 07

Turkiska parlamentet har i en snabb svängning antagit Parisavtalet efter fyra års fördröjning.

Förslaget gick igenom med enhällighet vid omröstningen på onsdagen som följer efter att presidenten tillika den allt mer odemokratiska ledaren Recep Tayyip Erdogan lämnade besked vid FN-toppmötet i september om att landet ändrat sig och skulle anta Parisavtalet innan klimatmötet i Glasgow som inleds sista oktober.

ANALYS

Turkiets regering skrev på avtalet för hela fem år sedan men har därefter skjutit upp och skjutit upp och hänvisat till att man anser att det slår orättvist mot landet. Turkiet har dock drabbats mycket hårt av klimatförändringarna med både översvämningar och svåra bränder i somras vilket lett till ett ökat internt tryck för att ratificera avtalet.

Många dödsoffer

Över 100 personer omkom i bränder och översvämningar i augusti och september rapporterar France 24 och landet har även drabbats av svår torka vilket slagit hårt mot näringslivet.

Nästan 200 000 hektar skog har brunnit ned i Turkiet under 2021 vilket är mer än fem gånger så mycket som genomsnittet för 2008 till 2010 enligt European Forest Fire Information System (EFFIS).

Även problem för vattnet

Dessutom har långvariga varma temperaturer lett till en explosion av växtplankton som i sin tur producerat en trögflytande substans i Marmarasjön, som ligger mellan Svarta havet och Egeiska havet, vilket förstört för fiskenäringen.

Unga påverkar inför valet

Erdogans islamistparti har tidigare varit kraftigt negativa till Parisavtalet men mätningar visar att 95 % av Turkiets ungdomar anser att klimatförändringarna är ett av de största hoten mot landet enligt en rapport av Brittiska Rådet och många av ungdomarna har rösträtt i valet som hålls i Turkiet 2023.

Foto: L. Lim

[yop_poll id="735"]

UPPGIFTER: Trumps USA förlorar gigantisk affär – går till Sverige i stället

2025 05 04

En jätteaffär, där Kanada åtagit sig att köpa nästan hundra stridsflygplan från USA, håller på att gå i stöpet. Nu kan beställningen gå till Sverige i stället.

Kanada överväger att ge upp sina planer på att köpa amerikanska F-35:or – för att i stället gå över till svenska JAS 39 Gripen.

Anledningen bakom beslutet grundar sig i de senaste månadernas alltmer spända relation mellan Kanada och regeringen Trump i USA.

Det rapporterar 1945, ett magasin med inriktning på försvars- och säkerhetsfrågor, under söndagseftermiddagen svensk tid.

Kan välja JAS 39 Gripen före F-35

Kanada åtog sig 2023 att köpa 88 stycken F-35:or från USA, efter en lång och utdragen upphandling.

Affären visade sig bli bland de dyraste för det kanadensiska luftvapnet någonsin, och uppskattas till ett värde av 19 miljarder dollar, cirka 183 miljarder kronor, enligt tidningen.

Den usla relationen till den nyinrättade amerikanske presidenten Donald Trump – och planens höga kostnader – har dock fått den kanadensiska regeringen att rikta blickarna mot Sverige i stället.

Läs mer: Forskare pekar ut matvaror – är extra bra för hjärnan

Därför kan Trumps USA förlora affären

Premiärministern Mark Carney ska enligt uppgift ha bett sin försvarsminister Bill Blair att se över köpet av F-35, för att se om det finns några andra alternativ “med tanke på den förändrade miljön”.

Den amerikanske presidenten har sedan han tillträdde ämbetet i januari flera gånger uttryckt sin önskan om att annektera grannlandet i norr, för att omvandla det till en “51:a delstat”.

Dessutom har Trump infört höga sanktioner på en rad kanadensiska varor, vilket resulterat i ett eskalerande handelskrig mellan de båda länderna.

Så marknadsförs Saab JAS 39 Gripen

Svenska Saab marknadsför aktivt JAS 39 Gripen som ett alternativ till F-35 till överkomliga priser, Nato/NORAD-kompatibilitet och full operativ suveränitet.

– Den kanadensiska regeringen med den nyvalde premiärministern Mark Carney i spetsen ställs nu inför ett komplext val mellan kapacitet, kostnad och strategisk autonomi, skriver 1945 i artikeln.

Läs mer: Nödläge utropat i Ryssland

JAS 39 Gripen testades i Kanada för sex år sedan

Saab Gripen började testas i Kanada redan under 2019.

Då hamnade det svenska stridsflyget på en andraplats bakom F-35 och uppfyllde alla de krav som Kanada ställde i upphandlingen.

Läs också: Trumps bild i natt väcker starka reaktioner

Foto: Regeringskansliet - Ninni Andersson samt G. Skidmore 

Text: Redaktionen


Putins skräcksiffror avslöjas – Ukraina står emot

2025 05 04

Nya skräcksiffror visar på en svår situation för Putins trupper.

Vladimir Putin fortsätter sitt invasionskrig i Ukraina trots ansträngningar från bland annat amerikanskt håll att förhandla fram en vapenvila och ett fredsavtal.

Nu avslöjas nya skräcksiffror på Putins trupper – som visar att den ryske diktatorn är beredd att betala ett högt pris även för små vinster.

Enorma förluster

Nya siffror från Institute for the Study of War, ISW, visar att Ryssland under 2025 i genomsnitt har förlorat 99 soldater för varje kvadratkilometer som erövrats av Ukraina. Det handlar alltså om soldater som antingen har dödats eller skadats.

Det är en markant ökning jämfört med hösten 2024, då motsvarande siffra låg på 59 förlorade soldater per erövrad kvadratkilometer.

Skräcksiffrorna visar att Putin blir allt mer hänsynslös och desperat i sina försök att erövra Ukraina.

– Det understryker Putins fortsatta ansträngningar för att utnyttja ytterligare framsteg på slagfältet för att skapa press på Ukraina i vapenvile- och fredsförhandlingar, eller på annat sätt tvinga fram Ukrainas kollaps, kommenterar ISW.

Putin är alltså redo att offra väldigt mycket för att få en fördel i förhandlingar, alternativt tvinga fram ett stort ukrainskt nederlag.

Men Ukraina står emot, enligt tankesmedjan.

Ukraina inte nära kollaps

Siffrorna visar att de ukrainska trupperna fortfarande har förmåga att stå emot de ryska attackerna.

Och Ukraina är inte nära en kollaps, säger en militärexpert till Newsweek.

– Den ukrainska fronten är inte på väg att kollapsa. Ukrainas inhemska drönarproduktion och dess drönarstyrka har gång på gång visat analytiker att situationen är mindre desperat på kort sikt än den kan verka, säger Zev Faintuch, senior underrättelseanalytiker på säkerhetsföretaget Global Guardian, till tidningen.

Enligt tankesmedjan använder sig Ryssland allt mer av soldater ”av låg kvalitet” på fronten, vilket är en förklaring till de stora förlusterna. Detta gör det också svårare för Ryssland att genomföra mer komplexa operationer, enligt ISW.

 

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen