Finland skickar stridsflyg till Svarta havet
2024 06 11
Det finska flygvapnet kommer inleda en operation kring Svarta havet under tisdagen.
Det rör sig om en operation inom ramen för Natosamarbetet, rapporterar Yle med hänvisning till överstelöjtnant Rami Lindström som leder operationen.
Sju finska stridsflygplan av modellen Hornet kommer befinna sig till luftrummet ovanför Natoländerna Bulgarien och Rumänien.
Ryssland på andra sidan
De finska stridsflygplanen kommer lyfta från Nato-högkvarteret i Constanta i sydvästra Rumänien.
På andra sidan vattnet, drygt hundra kilometer bort, ligger den ryskockuperade Krymhalvön.
Ryssland har tidigare meddelat att de inte kan garantera säkerheten i delar av det internationella luftrummet över Svarta havet. Det ryska flygvapnet har utfärdat flera varningar via det internationella Notam-förfarandet och begränsat flygområdet över havet.
Trots det räknar Rami Lindström inte med några fientliga konfrontationer med ryska stridsflyg.
– Nato flyger inte över de områdena och vi provocerar inte heller på något sätt, utan vårt uppdrag är att skydda och säkra Natos luftrum, säger överstelöjtnanten till nyhetsbyrån STT.
Svenskt stridsflyg till Baltikum
Syftet med det finska flygvapnets operation är att bevaka Natos luftrum.
Svenska stridsflyg väntas delta i liknande insatser framöver.
I fredags gav regeringen klartecken till att Sverige kan bidra med stridsflyg inom ramen för Natos luftövervakningsstruktur Nato Air Policing. Försvarsmakten får därmed handlingsfrihet att inom korta tidsförhållanden överlåta flyg för att under Natos befäl utföra luftbevakning.
De svenska stridsflygplanen kommer främst att operera i området över Östersjön, till exempel kring Baltikum.
– Det kommer främst vara F17 i Ronneby som kommer bidra till Nato Air Policing och de svenska bidraget kommer utföra uppgifterna från basering i Sverige, främst i Östersjöområdet, framhåller regeringen.
Ska agera avskräckande
Natos luftövervakning, Air Policing, utgör en del av försvarsalliansens integrerade luft- och robotförsvar. Syftet med luftövervakningen är att bevara integriteten för Natos luftrum samt att verka avskräckande mot attacker.
Foto: Kristoffer Olofsson Försvarsmakten
Text: Redaktionen