Tvärvändning i forskningen – om skärmtid innan sömn
2024 06 10
Det är “rejält överdrivet” att skärmtid före sängdags skulle vara negativt för nattsömnen.
Slutsatsen dras efter en helt ny publicerad studie.
I den förkastar sömnforskare tidigare slutsatser om riskerna med att använda exempelvis mobilen innan man går till sängs.
Enligt studien är det inte alls så skadligt som det tidigare rapporterats, säger Michael Gradisar, Ph. D och Head of Sleep Science på den svenska sömnplattformen Sleep Cycle.
– Om vi tar ett steg tillbaka och ser till allt som kan påverka din sömn negativt så ser vi att effekten från skärmar överdrivits rejält, framhåller experten.
"Långt under nivån"
Den nya studien har publicerats i ansedda Sleep Medicine Reviews och uppmärksammas nu i svenska sammanhang på måndagen.
Innehållet är en ögonbrynshöjare för alla som ofta fått höra att man ska undvika att se på tv, sitta vid datorn eller använda telefonen innan man går och lägger sig.
– Studien visade att ljuset som sänds ut från skärmar inte är tillräckligt intensivt för att störa sömnen. I experiment översteg inte ens de ljusstarkaste skärmarna 80 lux, långt under nivån på 500 lux som påverkar melatoninnivåerna och insomningen, framhåller Sleep Cycle.
I motsats till vad många tror
Enligt forskarna, som analyserat elva globala studier, är den maximala fördröjningen för insomning orsakad av skärmanvändning enbart 9,9 minuter.
Skillnaden beskrivs som “försumbar”.
– I motsats till vad många tror, hade olika typer av innehåll, inklusive videospel och TV-program, liten eller ingen effekt på sömnkvaliteten så länge individen höll sig till regelbundna läggningstider, menar Sleep Cycle i sin beskrivning av studien.
Oregelbundenhet problemet
Michael Gradisar är väl medveten om att skärmtid före sänggående ofta får skulden för sömnproblem.
Han menar att forskningens resultat visar att skärmtiden dock inte har en sådan påverkan. Istället tillskrivs sömnproblem oregelbundna och inkonsekventa sömnvanor.
– Det viktigaste för sömnen är att främja hälsosamma skärmvanor som kan hjälpa individer att upprätthålla god sömnhygien. Förhoppningen är att forskningens resultat ska kunna bidra till hur teknik på ett positivt sätt kan integreras i läggningsrutiner för att stödja snarare än hindra en hälsosam sömn.
"Utmanar tidigare sanning"
Erik Jivmark, CEO på Sleep Cycle, menar att Michael Gradisars forskningsresultat är “otroligt intressant”.
– Det utmanar en tidigare antagen sanning, säger Erik Jivmark.
– Det är insikter som vi i vår tur kan dela med våra en miljon dagliga användare och därmed bidra till bättre sömnhälsa världen över.
Foto: N. Fernandes resp J. Wennington
Text: Redaktionen