Allt fler löntagare nobbar Sverige – väljer Danmark
2024 06 09
Många svenskar väljer att arbeta i Danmark.
Det ökade utbytet mellan Sverige och Danmark de senaste decennierna har medfört många fördelar för båda länderna.
När allt fler svenska löntagare väljer Danmark framför Sverige får Sverige problem med kompetensförsörjningen, särskilt i södra Sverige.
Det visar en rapport från Sveriges ingenjörer.
Högre löner
Det är framför allt den högre lönen som lockar mycket kompetent svensk arbetskraft till andra sidan sundet.
Möjligheten att pendla mellan länderna har också lett till att fler svenskar väljer att jobba i Danmark.
Dessutom har de utökade möjligheterna till distansarbete gjort det ännu mer attraktivt för svenska löntagare att jobba för danska arbetsgivare.
– De högre lönerna lockar. Risken är att många av våra duktiga ingenjörer i stället börjar jobba i Danmark om inte de svenska arbetsgivarna erbjuder löner i nivå med våra grannländer, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Årslönerna för ingenjörer i Danmark är ungefär 200 000 kronor högre än i Sverige, efter skatt, enligt rapporten.
Och även om Sveriges ingenjörer fokuserar på sin målgrupp så kan ”hotet” mot den svenska kompetensförsörjningen gälla flera yrken.
Svag krona och distansjobb
Den svaga svenska kronan tros ha drivit på utvecklingen ytterligare, tillsammans med att distansarbete har blivit väldigt vanligt de senaste åren och som innebär att fler accepterar längre pendlingssträckor.
Detta är en ”dubbelsmocka” mot den svenska kompetensförsörjningen, menar organisationen.
– Om vi inte lyckas behålla våra ingenjörer riskerar både digitaliseringen och klimatomställningen att bromsas. Det är därför av yttersta vikt för Sveriges framtid att vi kan erbjuda konkurrenskraftiga villkor och behålla våra skickliga ingenjörer på hemmaplan, säger Ulrika Lindstrand.
Intresset för att jobba i Danmark är stort även inom andra yrken.
Exempel på yrken där många vill jobba i Danmark är, förutom ingenjörer, även kockar, programmerare, läkare och sjuksköterskor, rapporterar DI.