Här är skatten som höjs – om S vinner valet
2024 06 04
I måndags tog finansminister Elisabeth Svantesson (M) emot betänkandet ”Förenkla och förbättra!”.
Kommittén har haft i uppdrag att komma med förslag på nya skatteregler för utdelning och kapitalvinst på andelar i fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna.
I betänkandet föreslår man en rad förslag som ska förenkla regelverket och innebära mindre administration.
Socialdemokraterna startade utredningen under sin tid vid makten.
Sveriges före detta finansminister tillika Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg är nöjd med förslagen som presenteras.
– Jag tror att hundra procent blir vinnare på en förenkling, säger han till Di.
Damberg riktar dock även kritik mot systemet. S-politikern anser att ett mer generöst system innebär skattelättnader för de allra rikaste i samhället samtidigt som regeringen nedprioriterar välfärden och vården.
Om S återtar makten lovar Damberg att motverka utvecklingen genom att höja kapitalskatten – det vill säga skatt på kapital såsom skatt på utdelningar, ränteinkomster och kapitalvinster, exempelvis skatt på eventuell vinst vid försäljning av aktier.
Kapitalskatten uppgår vanligtvis till 30 procent, men om S får bestämma ska den skruvas upp.
– Det är ingen hemlighet att vi skulle vilja ha en översyn av skattesystemet på det sättet att vi tycker att kapitalskatterna bör justeras upp något för att vi har också stora grupper som betalar mycket mer i skatt, säger Mikael Damberg till tidningen.
Fakta: Nya skatteregler för fåmansföretag
Kommittén om förenklad beskattning av ägare till fåmansföretag föreslår i betänkandet bland annat:
- en ny modell för beräkning av gränsbeloppet som bland annat innebär att dagens förenklingsregel och huvudregel slås ihop till en gemensam regel som ska användas av samtliga delägare, att alla får tillgodoräkna sig ett höjt schablonbelopp per företag, att dagens löneuttagskrav och kapitalandelskrav slopas och ersätts av ett schablonmässigt löneavdrag och att alla delägare i fåmansföretag som anställer får möjlighet att tillgodoräkna sig löneunderlag i företaget
- ett gemensamt takbelopp för hur stor del av utdelning och kapitalvinst som maximalt får tas upp i inkomstslaget tjänst
- att syskonkretsen inte längre ska betraktas som närstående och därför inte påverkar en delägares beskattning
- att karenstiden och andra tidsgränser kortas med ett år.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen