FHM går ut med viktigt meddelande till badgäster

2024 06 03

Det finns vissa saker som är viktiga att veta inför badsäsongen.

Och en av de sakerna informerar nu Folkhälsomyndigheten om.

I och med de stigande temperaturerna tar sig allt fler till badplatser runt om i landet.

Det ska man dock inte göra om man har sår på kroppen, förklarar statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Det rapporterar SVT.

Stark avrådan

Gisslén och Folkhälsomyndigheten utfärdar en stark avrådan från att bada i temperaturer över 20 grader om man har sår på kroppen.

– Det man oroar sig för mest är att det ska ta sig in i blodet, det kallar man för badsårsfeber, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

– Det kan vara akut och komma på några timmar. Det kan man i värsta fall avlida av.

Risken ökar

När temperaturen i vattnet överstiger 20 grader ökar risken för förekomst av så kallade Vibrio-bakterier.

Det kan leda till badsårsfeber, som kan drabba alla.

Det är förhållandevis ovanligt, men fler fall dokumenteras under sommaren.

– Det är störst risk för dem som är lite äldre, kanske har nedsatt immunförsvar. Men det kan även drabba yngre fullt friska personer, fortsätter Gisslén.

Vård behövs

Vid bekräftad badsårsfeber behövs alltid vård.

– Ibland kan bakterien komma in i kroppen, till exempel genom öppna sår. Då kan det bli en infektion i såret. Infektionen kan ibland leda till sepsis. Det kallas för badsårsfeber, förklarar Vårdguiden 1177.

– Du behöver alltid vård om du får badsårsfeber. Du kan behöva behandling med antibiotika eller vård på sjukhus.

Flera tips

1177 har flera tips för att undvika infektion.

– Undvik att bada om du har öppna sår.

– Tvätta såret noggrant med tvål och vatten eller använd desinficeringsmedel om du får ett sår medan du badar.

– Fyll inte badtunnor, bassänger eller plaskdammar med vatten från sjöar, hav eller andra vattendrag.

Symptomen inkluderar bland annat feber, smärta i såren, dåligt mående och symptom av sepsis.

– Badsårsfeber är en allvarlig sjukdom som beror på en infektion. Badsårsfeber är relativt ovanlig men risken ökar under varma somrar, meddelar Vårdguiden 1177.

Foto: S. T'Sas

Text: Redaktionen


Aladdinask säljs för 5 kronor – bara i dag söndag

2024 11 24

Inför jul är det många som köper den klassiska chokladasken.

Det är i dag exakt en månad kvar till julafton.

Redan nu har många butiker börjat sälja julrelaterade produkter - däribland Aladdinasken.

Hos en försäljare går det att köpa asken för bara 5 kronor - men bara i dag söndag.

För 5 kronor

Det är webbutiken Matsmart som har upprättat erbjudandet.

Under resten av söndagen går det att via deras hemsida klicka hem en Aladdinask för bara 5 kronor.

Normalpriset är 99 kronor - och det rör sig därmed om en rabatt på nästan 95 procent.

Det är en ask per kund som gäller.

Klassisk produkt

Aladdinasken är en av de mest klassiska julprodukterna i Sverige.

Enligt Ica är det den mest köpta pralinasken i landet.

– Marabou Aladdin är Sveriges mest köpta pralinask från 1939! Asken är fylld av våra ikoniska och fantastiskt goda chokladpraliner med många härliga fyllningar.

Det är Matsmart

Matsmart har sedan 2014 sålt livsmedel på nätet och de fokuserar mycket på hållbarhet.

– Ända sen vi grundades 2014, har vår stora passion varit att rädda mat och konsumentprodukter som riskerar att slängas.

De satsar bland annat på att sälja produkter som är ur säsong, som har kort bäst före-datum, som har vad Matsmart beskriver som “skönhetsfel” och som är “överproducerade”.

2023 speciellt år

Vd Peter Beckius uttalade sig efter årsredovisningen för 2023 om att året var ett speciellt sådant.

– 2023 var ett tufft år, både för konsumenter som fick mindre pengar att röra sig med, och för e-handeln i stort med inflation och ökade kostnader, sade han.

– Tillväxten för mat online stannade av i Europa. På vissa marknader, i Sverige till exempel, var tillväxten negativ. Sett ur det perspektivet är jag extremt stolt över våra prestationer.

Ur ett konsumentperspektiv så finns ljusningar - detta i samband med att Riksbanken har sänkt styrräntan flera gånger och väntas fortsätta göra så kommande månader.

Det innebär mer pengar i plånboken för konsumenter i och med att bolånekostnaderna sjunker - och detsamma gäller för företagen som har pressats av höga kostnader och ett minskat köptryck från konsumenter.

Koppling till Putins brutala regim

Mondelez - som äger Marabou som i sin tur producerar Alladinasken - har fått kraftig kritik för företagets affärer i Ryssland trots landets brutala anfallskrig mot Ukraina.

Den ryska regimen ligger bakom att flera hundratusen personer dödats, torterats, våldtagits eller skadats svårt.

Foto: Mondelez Nordic Press Office

Text: Redaktionen


Populär pizza stoppas

2024 11 24

Lidl återkallar en av sina populära pizzor.

På lördagen meddelar Lidl att de återkallar en av butikskedjans populära pizzor.

Anledningen till återkallelsen är att pizzan i fråga kan innehålla metallbitar.

Det framhåller Lidl i ett pressmeddelande via deras webbsida.

Kebabpizza stoppas

Produkten som stoppas är stenugnsbakad pizza med kebab av varumärket Trattoria Alfredo.

Lidl uppmanar de som har pizzan att återlämna den till butik.

– Lidl Sverige återkallar produkten Stenugnsbakad pizza med kebab med anledning av att produkten kan innehålla metallbitar, meddelar Lidl.

– Produkten är bortplockad ur butik och vi uppmanar alla kunder som köpt varan att returnera den till närmaste Lidl-butik. Kunderna får pengarna tillbaka, även utan uppvisande av kassakvitto. Produkten har sålts i samtliga Lidl-butiker i Sverige.

“Vi beklagar”

Pizzan som berörs har bäst före-datum 16.08.2025 samt 17.08.2025.

– Lidl Sverige beklagar och ser allvarligt på det inträffade, utreder tillsammans med leverantören hur det kunnat ske, samt ser över att något liknande inte sker igen, fortsätter Lidl.

Kom till Sverige

Pizzan är en av de absolut mest populära maträtterna i Sverige.

Under 1960-talet började pizzan göra avtryck i Sverige på riktigt.

– Under revolutionsåret 1968 öppnade de första pizzeriorna i Sverige och förtjusade svenskarna, förklarar Ica om pizzans historia.

– I alla fall de yngre generationerna. Med sin avslappnade stämning passade pizzeriorna ungdomarna som handen i handsken!

Har utvecklats

Pizzan har genomgått utveckling i många olika former och allt från kebab och tonfisk till ananas och svamp kastas på.

– Den svenska pizzan har sett olika ut beroende på vad som varit hett i matvärlden. Att vi exempelvis slänger på burkchampinjoner är en rest från 70-talets konservvurmande, fortsätter Ica.

– Men till de mest svenska pizzorna hör nog oxfilé- och bearnaisepizzan och kebabpizzan, som slog igenom på 80- och 90-talet. Idag vill vi gärna ha lite lyxigare pizza med tunn botten och finare råvaror.

Arkivfoto: M. Motebassem

Text: Redaktionen