Oväntat besked till folk med tatueringar – risk för ovanlig sjukdom

2024 06 03

Folk som tatuerar sig löper stor risk att drabbas av en ovanlig sjukdom.

Det konstaterar forskare vid Lunds universitet efter att ha genomfört en helt ny epidemiologisk studie på området som undersökt sambandet mellan tatueringar och lymfkörtelcancer.

Efter att ha tagit höjd för andra faktorer som kan påverka sambandet, exempelvis rökning och ålder, visar vår forskning risken att drabbas av lymfom var 21 procent högre bland de som var tatuerade, säger Christel Nielsen, forskare och docent i epidemiologi vid Lunds universitet, som är en av huvudförfattarna till studien, i en kommentar.

– Man ska ha komma ihåg att lymfom är en ovanlig sjukdom och att våra resultat gäller på gruppnivå, inte individnivå. Resultaten behöver nu verifieras och undersökas vidare i andra studier och sådan forskning pågår.

Oväntade fyndet: storleken spelar ingen roll

Den nya studien har överraskat forskarna.

Bland annat har man tvingats förkasta hypotesen att storleken på tatueringen skulle vara av betydelse för risken att drabbas av sjukdom. Till exempel att en helkroppstatuering skulle vara förenat med större risk än en “liten fjäril på axeln”.

Oväntat nog saknade det betydelse, konstaterar Lunds universitet.

– Vad det beror på vet vi ännu inte. Men man kan spekulera i att en tatuering, oberoende av storlek, startar en låggradig inflammation i kroppen, som i sin tur kan trigga cancer. Bilden är alltså mer komplex än vad vi initialt trodde, säger Christel Nielsen.

Var femte person tatuerad

Svenska folket är ett av de mest tatuerade i hela världen. Var femte person i Sverige är tatuerad och många skaffar sin tatuering redan i ung ålder och exponeras därför för tatueringsfärg och dess kemikalier i kroppen större delen av livet.

Trots det finns det mycket kvar att lära för forskarna om de långsiktiga hälsoeffekterna. Forskarna ska nu fortsätta undersöka om det går att hitta samband mellan tatueringar och cancer som drabbar andra organ i kroppen. Även eventuella kopplingar till andra inflammatoriska sjukdomar ska undersökas.

– Vi vet sedan tidigare att när tatueringsfärgen kommer in i huden, tolkar kroppen detta som något främmande som inte ska vara där och immunförsvaret triggas. En stor del av färgen transporteras bort från huden, till framför allt lymfkörtlarna där den lagras in, säger Christel Nielsen.

Så gjordes studien:

  • Totalt omfattade hela studien ­­11 905 personer. Av dessa hade 2 938 personer haft lymfom då de var mellan 20 och 60 år. 
  • I lymfomgruppen var det 1 398 personer som besvarade forskarnas enkät och 21 procent av dem var tatuerade (289 personer)
  • I kontrollgruppen utan lymfomdiagnos var det 4 193 personer som besvarade enkäten och 18 procent av dem var tatuerade (735 personer).

Källa: Lunds universitet

Foto: L. Lenzi

Text: Redaktionen


Livsmedelsverket: storhandla inte kommande veckor

2025 07 23

Årets mest känsliga matperiod är här.

Den här veckan inleddes det som traditionellt kallas för rötmånaden.

Det är en drygt fyra veckor lång period då livsmedel generellt klarar sig sämre. Eftersom det är som varmast den här tiden på året attraheras såväl bakterier som mögel mer än vanligt just nu.

Av det skälet har Livsmedelsverket stående påminnelser om vad som gäller under högsommaren.

"Köp inte mer än du behöver"

En av rekommendationerna är att inte storhandla för mycket – och i synnerhet inte kylda varor som löper störst risk att bli dåliga.

– Tänk kortsiktigt! Planera din vecka och köp inte mer mat än du behöver, lyder ett av råden som Livsmedelsverket tidigare utfärdat.

Den uppmaningen tycks gälla fortsatt.

– Att ta hand om maten minskar matsvinnet, till exempel genom att handla klokt, förvara rätt och inte ta fram mer mat på bordet än vad som går åt. Eventuella rester ska snabbt tas om hand och kylas ned, förklarar myndigheten.

"Kan bli riktigt sjuk"

Ett av de viktigaste råden är annars att ta med en kylväska med frysta kylklampar när du handlar. Om du har en kylväska med kylaggregat som kan kopplas in i bilen är det också ett klokt alternativ.

Det kan som bekant bli väldigt varmt i bilen på sommaren.

Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden förkortas om maten står framme i rumstemperatur, betonar Livsmedelsverket.

Uppmaningen kan möjligen framstå som trivial.

Men den ska tas på största allvar, menar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.

– Man kan bli riktigt sjuk om man missar detaljerna, säger hon till TV4 Nyheterna.

LÄS MER: Ica-butik i blåsväder – kund har insjuknat

Värmen och fukten som avgör

Professorn instämmer i Livsmedelsverkets uppmaning om att handla med kylväska.

– Du kanske träffar kompisen på gatan, ni står och pratar lite extra länge och tänker inte på att maten ska in i kylskåpet, säger hon.

“Rötmånaden” pågår fram till och med 22 augusti. Det ska dock inte läsas in för mycket i själva begreppet eller datumet. 

Förra året kallade Mats Lindblad från Livsmedelsverket rötmånaden för “en myt” och gammal “folktro”.

– Det är egentligen vädret, värmen och fukten som avgör om det är rötmånad för maten eller inte, förklarar myndigheten.

LÄS OCKSÅ: Läkare varnar för populär sommardryck – ”Kan svimma”

Foto: ICA Sverige

Text: Redaktionen


JUST NU: Svindlande nedgång – för den ryska ekonomins motor

2025 07 23

Nya siffror pekar på en ny drastisk nedgång för rysk olja och gas.

Som bekant är försäljning av olja och gas Rysslands viktigaste inkomstkälla.

Försäljningen är i praktiken den motor som driver vidare krigföringen i Ukraina och tillåter Ryssland att investera enorma summor pengar i militären.

Nu pekar nya siffror på en svindlande nedgång vad gäller Rysslands inkomster från olje-och gasförsäljning, rapporterar Reuters.

Kraftigt fall

Ryska statens olje- och gasintäkter förväntas falla i juli med hela 37 procent jämfört med samma månad 2024 till 680 miljarder rubel (8,66 miljarder dollar) på grund av billigare olja och en starkare lokal valuta. 

Olje- och gasintäkterna har varit den viktigaste källan till inkomster för Kreml, och utgör en fjärdedel av de totala federala budgetintäkterna.

Under budgetmålen

Enligt Reuters beräkningar har det genomsnittliga ryska oljepriset som beräknas i rubel legat under det federala budgetmålet för 2025. 

Rysslands inkomster från olja och gas för januari-juli kan minska med 20 procent jämfört med föregående år till 5,4 biljoner rubel. 

Finansministeriet hade ursprungligen planerat att tjäna 10,94 biljoner rubel på olje- och gasförsäljning i år, men på grund av fallande oljepriser reviderade man den förväntningen ner till 8,32 biljoner rubel.

Läs mer: EU rasar mot Ukraina – skickar skarp varning till Zelenskyj

Civil avrättad

Samtidigt fortsätter den ryska krigföringen i Ukraina.

Ryska styrkor genomförde nyligen en avrättning av en civilperson i Lyman-regionen, rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

“Indikation på brutaliteten”

En ukrainsk brigad som opererar i Lyman-distriktet publicerade den 22 juli en video som visar flera män klädda i ryska militäruniformer som attackerar och skjuter en civilperson som cyklar på en gata nära Torske.

– Denna incident är en indikation på den brutalitet med vilken Ryssland behandlar ukrainarna som lever under rysk ockupation, uppger ISW.

Läs mer: Panik i Ryssland – på väg mot massiv konkursvåg

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen